Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

 Aktuellt

Bonsay-i-galopp.JPG

Bonsay i galopp.

Bonsay-paa-taevling.JPG

Bonsay på tävling. 

Silver-och-Biglik.JPG

Malin och jag på väg ut i skogen!

Malin-och-Silver.JPG

Malin och Silver tog några varv på ridbanan.

Läs veckobrevet från vecka 33 >>

Läs veckobrevet från vecka 32 >>

  

Läs veckobrevet från vecka 31 >>

Läs veckobrevet från vecka 30 >>

Läs veckobrevet från vecka 29 >>

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

Ytterligare en vecka har passerat - och det känns som hösten är här!

Vecka 34, augusti 2010

Höst tankar.........

Tänk vad fort det går - sommaren var ju här alldeles nyss! Men nu är det bara till att ställa in sig på hösten igen! På med strumpor och en varm jacka när man väntar på tåget.

Moa har börjat i 3:e klass och är en stolt och glad tjej som vuxit in i sin nya roll på Dansut skolan.

Hästarna behöver lunch hö i hagen och täcke på även när solen skiner.

Big behöver klippas snart.........

Men samtidigt är det rätt mysigt med hösten! En solig dag med klar och frisk luft slår det mesta!  Och flug- och bromsfritt!

Veckans ridning och tävling nr 2 för Bonsay

Kan börja med att berätta att lastningen av Bonsay går hur smidigt som helst igen!  Visst är det märkligt - det som förra veckan var ett problem är nu ett minne blott!  Träning och åter träning samt en massa beröm och godis fick problemet att fara bort! 

Till Tinne var Bonsay och jag på tisdagen och det var återigen ett jättebra pass. Tinne tycker att han orkar mer och mer och kan nu gå nästan ett helt pass utan att "krokna".  Det vi jobbar med generellt är attt han ska bygga på sin styrka. Det som händer när orken tar slut är att han blir gängligare och inte kvar mellan hand och skänkel vilket resulterar i ostadig form och gärna indragen näsa.  Så mina "skritta backen" upp och ner övningar samt långa skritt och travpass på grusvägarna är jättebra. Samt så klart de vanliga passen på banan.

På lördagen var det dax för tävlingnr 2 för Bonsay och denna gång gick det mycket bättre! Vi kunde rida på hela banan!  Det var utomhus både framridning och tävlingsmomentet och det pågick dubbla klasser. Så det var ganska många hästar och rätt så stökigt. Bonsay var betydligt lugnare än sist och verkade ta miljön bättre.

Vi har miljötränat i veckan, dels med besök på Borgis igen samt  dagen innan miljötränade vi hemma med att ha ganska hög musik samt att Moa satt i transporten som stod vid banan. Hon var rätt duktigt på att göra oväsen av sig........ Bonsay blev jättespänd först men sen kopplade han av när han märkte att det inte blev värre.  Tror att detta hjälpte till för tävlingen sedan.

Det som är svårt med en häst man inte känner riktigt är att beräkna framridning. Man har ingen rutin riktigt på hur lång tid det tar att få på sadel och dyl samt att komma upp. Får han lite sadeltvångskänsla så tar det ju sin lilla stund att skritta ur det.

Denna gång flöt allt på jättebra och det blev lite för gott om tid till starttiden. Men man lär sig.

Väl inne på banan så gick det mesta jättebra, vi missa en mellantrav som vi ramlade över i galopp i, sen kom näsan bakom för ofta vilket drog ner så klart. Det blev den där effekten som jag skriver om ovan = lite trött mentalt och han faller i sär.....

Hur som helst så blev det  62 % i denna LB:3.

Målet att ta oss runt med en lugn häst som var hos mig hela tiden uppnåddes och vi åkte glada hem.

Nästa gång kan jag rida på lite mera tror jag. Vi får se, fortsättning följer.....

Biglik då? 

Jodå, Biglik tuffar på rätt så bra.  Jag tror jag har rätt taktik inför Örebro. Gäller att toppa på rätt sätt. I nästa vecka får han åka med till Tinne för att stämma av formen. Det ser jag fram emot.

Var till ridhuset på Borgis på söndagen och det är roligt med gamla hästar hur de kan vara. Det verkar som om Big har tyckt att det varit lite för mycket uppmärksamhet på Bonsay den sista tiden, för när han förstod att det var han som skulle få åka så åkte öronen framåt och han klev med bestämda steg in i transporten!  Sen gick han ett superfint pass och gjorde allt det svåra efter konstens alla regler. Roliga dom är!

Han kommer att vara mycket nöjd att få åka till Lövsta nästa vecka.

Nette är tillbaka och red i måndags. Roligt att ha henne här igen! Nu lägger  vi upp schema för hösten!

Planeringsdag och en tur med Silver....

På onsdagen var min kollega Malin här och vi hade planeringsdag. Perfekt att få sitta ostört och jobba. När dagen var slut så tog vi en ridtur med Big och Silver i skogen vilket uppskattades av oss alla!

Elevrapport.....

Marie och Sailika...

kom denna vecka också och tränade. Det regnade som tusan så vi flyttade in

träningen i ridhuset på Borgis. Vi forsätter med den plan vi har att jobba med. Sailika var duktig och jobbade på bra.

Klara och Love.....

kom och tränade igen. Det går verkligen framåt med detta ekipage.

Klara hittar mer och mer rätt form och tempo.  Härligt med ett ytterligare ambitiöst ekipage!

Anette och Mardoc......

har jag inte hunnit med denna vecka!  I bland är det hopplöst att få till tiden.

Men vi stämmer av på telefon och har olika diskussioner om hur framtiden ska utveckla sig.

Karin och Britta.....

har tränat för Mattias Jansson uppe i Gästrikland. Det var idel lovord från honom och han tycker vi har gjort ett bra jobb. Karin har nu haft Britta i ett halvår och det var första gången Mattias så dem sen han sålde Britta.

Jättebra avstämning och att vi har rätt linje!

Det kommer en praktikelev....

Elin Dahlström som tränat för mig i Storvik kommer under detta läsår att gå på hästgymnasiet i Gävle. Hon har valt att förlägga sin praktik hos mig. Detta innebär att Elin kommer att komma fred-sönd med jämna mellanrum för att träna.  Första helgen hon kommer blir när vi åker till Örebro så då får hon vara med på nationell tävling som hästskötare.  Välkommen Elin!

Middagsgäster och Toy Story 3......

På lördagen kom Tinne, Janne och Lucas på middag. Vi hade jättetrevligt och de tyckte det var så kul att se gården och stallet. Mycket hästprat blev det men faktiskt också mycket annat också från den "vanliga världen"! Moa och Lucas är nästa jämngamla och de har så himla kul tillsammans när de träffas.  En trevlig kväll i goda  vänners sällskap :-)

Söndagskvällen avslutade vi med att gå på Toy Story 3. Superrolig film och en härlig kväll med familjen.

 

Vi hörs igen!

Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation