Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

Maggan-20110606-013.JPG

Bonsay i sin skyddsutrustning!

Maggan-20110606-007.JPG

och Big!

Vecka 23,  juni 2011

Värmen håller i sig.......

och jag tycker det är så skönt!!  Tror jag frös så det räcket och blev över i vintras!  Tycker inte ens det är jobbigt att rida i värmen, visst man bli svettig men det går ju att åtgärde efteråt.

Hästarna påverkas inte nämnvärt. Big är lite tröttare och "sömnigare" i stallet men när man väl rider så är han pigg. Bonsay märks det inte någon större skillnad på. Han är mest irriterad över flygfäna (som nte är så många o jobbig än) och får därför alltid ha flugtäcke.

Det enda som stör mig är att det behövs vatten till ridbanan. Så jag önskar att det ska regna lokalt över ridbanan :-)

Vi har bevattningsvagn  och kan vattna manuellt men man är alltid lite osäker på hur mycket vatten man har i brunnen.....och bevattning från ovan är alltid bäst.

Så natten mot söndagen blev min "bön hörd" (är inte religös) och jag vaknade av att det regnade och åskade med en väldig intensit!  Så vattnat blev banan och nu får det gärna fortsätta va uppehåll o varmt :-)

Bonsays vecka.....

har bestått i att lära sig gå i skritten.  Har har gått mycket på Lövsta när han stod där förra året innan vi flyttade men vår ser ju inte riktigt ut på samma sätt.  Hur som helst så fick han gå ut med Big som uppför sig exemplariskt, och det tog inte lång stund förrens han hade kommit in i samma lunk som Big :-)  Några hopp o skutt blev det och vi var väldigt nöjda över att ha satt så tätt mellan plankorna!

Så nu får han gå mer eller mindre varje dag beroende på vad jag ska rida. 

Till Tinne var vi på torsdagen denna vecka och det blev ett bra pass på utebanan.  På slutet gick vi in för att trampa lite uppsuttet denna gång. Blir "bebis/bebis" tramp men han gestar rätt och är mycket kvickare i sin reaktion nu. Så det tar sig!

Tinne stämde av vår nivå och hur hon tänker sig vår "bana" framåt.

Hon tycker att han går i en bra MsvB form nu och att han får stärka sig så över sommmaren för att sen till hösten ställa större krav på samlingen och bärigheten.  Han har som sagt lätt för att lära sig krumilurerna men behöver fortsatt styrka för att "hålla i hop" sin kropp i rörelserna.  Helt i linje med min uppfattning.

Jag har reviderat min plan om 7-års championatet och lägger det på is. Visst skulle vi kunna "jaga på" för att komma ut i det men jag tänker längre än så och vill inte gå för fort fram. Som sagt styrka kan man inte forcera även om de har lätt för göra grejerna.  Så därför har jag tänkt om och tänker på framtiden mera än ett kort gästspel i championaten.

Min reflektion....

Tyvärr ser man ofta ekipaga som går för fort fram, 6-åringar som går i "vuxen" klasser (MsvB4 osv) på kandar och som man i mitt tycke har alldeles för bråttom men. Man tävlar frekvent och jag har svårt att förstå hur dessa hästar ska hålla mentalt och fysikt uppåt i klasserna.

Nu menar jag inte att man ska gå så långsamt så man inte kommer någonstans utan att man måste ha is i magen och göra det hästen klarar av. Och i mina ögon tycker jag det är tidigt för 6-åringar att gå dessa klasser. Att de går unghäst klasserna är en helt annan sak, de är anpassade efter unghästar.  Kan förstå om man har en talangfull och ambitiös häst att man lätt rycks med och går uppåt i klasserna men jag tror att på sikt så biter man sig i svansen och det håller inte hela vägen.  Men det är min åsikt och reflektion.

Big.....

Har fått träffa Lollo massör denna vecka och hon tyckte han kändes jättefin! Vilket känns skönt att få bekräftat. 

En ny bekantskap har han fått också i Emma, hans nya bundsförvant som ska rida 2 gånger i veckan och förhoppningsvis utvecklas på honom.   Blir i stort samma upplägg som med Elin som leasade honom under våren, men det blir mindre focus på tävling till att börja med så får vi se hur de utvecklas tillsammans. Först och främst ska grundridningen hos Emma utvecklas samt bli synkad med Big.

Rid mässigt har det varit lite av en mellan vecka men i slutet så började vi öka graden av träning igen. Börjar så smått ställa in focus på start efter midsommar.

Har även här ändrat mitt mål och tänker inte starta honom i Mariefred utan låter den helgen helt å hållet bli Bonsays.  Känner att det blir bäst så och mera lagomt för Big. Det krävs så  mycket att gå Intermed 1B så jag känner att det blir för mycket, för oss båda, att nå dit just nu.

Jag har ställt om focus på tävlingen i oktober i stället som har samma klass.  Samt att då kunna rida St:George Küren!

Elev helg....

Fia och Lancelot har varit här och tränat lördag och söndag och det blev 2 bra pass där vi lagde focus på Fias sits och inverkan samt att Lancelot ska bli kvickare i sin reaktion. Han är sen stor häst som är sent tagen (5 år nu) och som har mycket att hålla reda på med sin kropp. Vilket är vanligt på dessa stora hästar.  Fia var här för en månad sen ungefär och det hade utvecklat sig som jag tänket mig.

Nu bokade hon in en ny helg om 1 månad lite drygt så hon fick läxa med sig hem att fortsätta träna på.

Gården....

vi gör lite smått här och där och färdigställer.  Är en så härlig tid nu och när jag går hem från stallet på kvällen och allt är så där fridfullt och fint som det kan vara på sommarkvällar är jag så enormt glad och nöjd att vi hittad detta ställe och att vi har fullföljt vår dröm - att vi vågade ta det där steget och gjorde det vi drömt om!  Att vi få rå oss själva och kunna utvecklas som vi själva vill!

Många drömmar har vi kvar och jag kan lova att några av dem kommer att slå in - för drömmar måste man ha och mål och drömmål att eftersträva!

Vi hörs igen!

Maggan

-

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation