Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

CIMG2960.JPG

Snön ligger vit på taken.....

CIMG2986.JPG

...endast Tomten är vaken?!?

CIMG2965.JPG

Silver önskar God Jul !

CIMG2976.JPG

Big likaså!

CIMG2978.JPG

Och Bonsay med!

CIMG2979.JPG

Det var bättre utan mössa sa Bonsay!

CIMG2988.JPG

Fiffi tycker det tomteluvan var perfekt leksak!

GOD JUL!

 

v 50,  December 2011

Regn, snö, regn, snö.....

Det verkar vara svårt att bestämma sig "där upp"!

Och med detta bland väder så är det svårt att hålla i gång banan och hagarna.  Men vi gör vårt bästa......

Hagarna är inte helt ok vilket vi nog delar med många denna vinter.

Paddexen står emot bra men inte över allt.  Så lerigt  och blött blir det och så klart så har hästarna den fula ovanan att rulla sig......!  Men hela täcken med hals står emot en del.

Men oj vad man spolar ben o svansar!!  Min händer är inte så snygga (är dom de någonsin) då man "baltar" med vatten mest hela tiden. Och det där med handskar är inte min grej.....

Banan fick en märkligt "hinna" av is över sig som trots mildväder inte gick bort.  Vi testade att salta o det hjälpte väl lite men inte helt. Sen kom det snö, då blev det mjukt under snön......... Märkligt vad den insolerar....  Så just nu i skrivande stund har jag en mjuk banan med snö på...... och inga sulor på hästarna..... så det klabbar i....men Hovis kommer på fredag å då blir det snösulor som förhoppningsvis hjälper till lite.

Det är med spänning man följer SMHI!  Lite mera snö och kyla nu skulle göra livet lite lättare att ta sig fram till häst :-)

Tur i allt så har man ju nära till ridhuset så det blir täta besök dit.  Men det tar lite längre tid och det blir  lite dålig variation att åka dit då man ändå skrittar ut en sväng innan man rider på banan hemma så då blir det "både ock".... åker man till ridhuset så rider man ju inte runt där i terrängen innan man rider.  Jag har lite för dåligt med tid för det....

Nåväl,  jag är en envis rackare och står nog ut denna vinter också!

22/3 red jag på en bra banan hemma i våras å det är ju bara 3 månader dit :-)

För vad gör jag då med hästarna.....

Ja hur lägger jag upp arbetet?  Om man nu bortser får denna period på året då det  inte alltid blir som man tänkt sig så har jag alltid en plan jag försöker hålla mig till.

För Bonsays del som är ung och ska lära sig massa saker samt stärka sin kropp har jag det upplägget att jag rider dressyrpass 2 dagar, gör något annat en dag (typ longera, tömköra, skritta ut) och sen rider 2-3 dressyrpass igen.

Så rullar det på.  Vilodag läggar jag in där det känns att det behövs, både för honom och för mig för att vara någorlunda hästledig.

Tränar för Tinne gör jag ju normalt på tisdagar så då har jag oftast ridit dressyrpass på helge och för Bonsays del har jag kommit på att det passar bra att longera el tömköra dagen innan Tinne.

Jag skrittar fram och av genom att ta en tur i vår skog eller i backen.

Viktigt att ta sig den tiden så det får värma i och ur.

Själva passen tänker jag som så att jag har olika arbetsstationer som ska göras, t ex börjar jag med skritt/galopp övergångar innanför spåret för att ha koll på rakriktningen. Fortsätter kanske därefter med slutor i galopp osv osv osv.

Tänker på att lägga in micropauser i skritt som både kan bli på långtygel men också ökad skritt, samlad och skrittpiruetter.

Rider i olika former beroende på vad jag gör.  Gäller att hela kroppen är med och att han är lösgjord och går "mellan hand och skänkel". Hela utbildningsskalan i bakhuvudet!

Jag börjar alltid i galopp. Det passar mig och jag har ett system som jag tycker funkar med det.  Detta är individuellt men som sagt det passar mig. 

Ny saker han ska lära sig har jag olika focus på . Vissa pass kan piruettjobbet ha mest focus för att sen "ligga nere" några pass.

Jag varvar med kandar och träns.

Programdelar lägger jag in i träningen men det är mera när vi närmar oss tävlingssäsong jag sätter i hop programmet.

Dock har jag väldigt klart för mig tidigt vad det är vi ska göra för program så jag kan momenten och presenter dem i tid för Bonsay.

Som ni vet har jag ett mål uppåt och då måste man ha en plan klar för sig. Sen får den revideras flera gånger om men utan plan kommer man ingen vart!  Och drömmål ska man också ha!!

Viloperioder för Bonsays del har jag lagt in när jag känt det behövs. Det kan då bli 10 dagar utan arbete men sen "kokar" det oftast över i huvudet på honom!

Sen rider jag så klart inte på "topp" jämnt utan lägger in perioder då det går lite lungare till även om jag rider. 

Nu när det är vinter blir det lite så. Min plan nu är att hålla igång till Tinne åker (30/12) sen rida programträningen för  Gustaf Svalling 18/1 därefter är det en veterinärcheck bokad 26/1 och efter det får han vila någon vecka.  Så har jag betat av en bit till av vintern och våren närmar sig, förhoppningsvis.....

Big som jag har ridit i så många år (16 år!)  han kan ju allt och går inte lika mycket på banan utan rids mera ute i naturen där jag ändå lägger in mycket av de rörelser han kan, Piaff/passage på vägrenen, slutor längs kanten osv osv.

I hans fall gäller det att hålla honom glad och motiverad för att han ska fortsätta tycka det är kul att prestera på banan!

Även nu när Klara rider huvudparten så går han inte mer än  3-4 dagar på banan.

Arbete i töm är bra för honom och nått jag gör minst 1 gång i veckan. Det är ett bra jobb för honom och jag ser honom från backen.

Hans kondition och smidighet har hög prio samt att han jobbas kontinuerligt. Lite varje dag helst.  Det håller i gång honom och jag tror det är bra för hållbarheten! För Bigs del har jag veterinärkontakt sen olyckan och vi  ser till att han fortsätter må bra.

Planen nästa år är ju att fortsätta med Klara och tävla med henne.

Hon lär sig mera och mer och Big är verkligen toppen som läromästare!   Det är mycket för Klara att lära och ta in men hon är en duktig elev som analyserar mycket.  Är inte bara själva ridningen att ta in utan även hur jag vill att Big ska skötas och hanteras.  Här har man olika erfarenhet och jag försöker delge all min erfarenhet genom åren. För ska man bli en bra dressyrryttare hänger på det på detaljerna - i allt!

Det var lite kort om hur jag tänker i upplägget med hästarna.  I allt detta så har vi sen vår ovärderliga skrittmaskin som de går i så mycket det går! 30min-1 tim per dag - ovärderligt!

Än så länge håller vi ordning på underlaget!

Längre fram kan jag återkomma med hur jag tänker i mitt tävlingsupplägg!

Tinneträningen....

Som sagt jag håller i flitigt till 30/12då hon åker.

Denna gång var jag ute i god tid med tanke på trafiken förra veckan och vips så gick det hur smidigt som helst! Var framme nästan 40 min för tidigt....

Men vad gjorde det då jag fick se Tinne träna Tim och Anton för Lussan!  Vilken lyx och vilken inspiration!

Så jag var väldigt laddad för vårt pass sen och vi fick till det riktigt bra!

Tänka sig, pirutterna börjar nästan sitta nu...... känns som det är på rätt väg och att vi har bra flyt!  Roligt!

Många bitar faller på plast och det är verkligen superkul!

Så nu  är det 2 gånger kvar och jag hoppas väglaget är med mig så jag kan komma i väg!

Filmer....

Städade datorn och hittad lite filmer. Bl a från Enköping och Bigs o min start i SB:1:an 2009.  Vi hann tävla 3 olika varianter av SB:an detta var version 2.....  Vi var inte bäst i detta men vi tog oss igenom å så här efteråt så värmer det i hjärtat, vilken hjälte!

Samt hittade en programträning från i våras med Bonsay, MsvC:1. Det är sånt härligt fågelkvitter att lyssna till!  Och han blänker så fint i vårsolen :-)

klicka här:   och välj sen Big SB:1an Enköping  nov 2009 eller Bonsay programträning april 2011

Julbord.....

blev det i förra veckan. Dels med jobbet på Fjäderholmarna (toppen fint) men även till Kolmården och före julbordet en jättefin delinshow.

Med oss hade vi Mamma och min svärföräldrar samt Tinne, Janne och deras son Lucas.   Moa och Lucas satt längst fram och tittade med spänning!   Alltid lika roligt att se dessa djur!

Efteråt fick man ställa frågor och vi hade alla några funderingar.

Moa hur man blir delfinskötare........ och Lucas undrade var delfinerna är på natten.......och jag undrade hur lätt de är att lära och om de i bland hittar på bus....

Tinne och jag konstaterade att de inte skiljer sig nämnvärt från hästar när det gäller att kommunicera med.

Lucas fick veta att de är i bässängen själv men har staket runt så de inte kan "hopppa upp" på kanten som de gör i showerna.

Och Moa fick veta att det är naturbruksgymnasiet hon ska gå  :-)

En väldigt trevlig lördagskväll blev det och efter avslutat julbord då man alltid blir proppmätt tog vi oss hem i snökaoset!

Julafton men först Födelsedagkalas....

Julafton ska firas hemma hos oss men första ska vi ha kalas för Moa som fyller å 21/12! 

Så "praktiskt" att få barn så sent..... njae det kanske det inte var men allt kan man inte styra. Och som jag säger jag var klar 28/11 men Moa behagade inte komma till världen!!    23 dagar över tiden - det var segt! I dag tror jag inte man får gå över så länge......

Men det var 10 år sen och OJ så fort tiden har gott fort!

Passar på att önska GOD JUL till er ALLA!

Vi försökte göra julkort med hästarna i förda tomteluva......det gick så där!  Men skratta fick vi!!! 

Ha det bra,

Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation