Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

CIMG3065.JPG

Snön lyser med sin frånvaro......

CIMG2144-2.JPG

Annat var det förra året....... så då fick

4-hjulingen jobba..... i år är det lugnt....

CIMG1364.JPG

Men just nu längtar vi till denna årstid!!

 

v 01,  Januari  2012

Så var 2012 här.....

och första veckan har passerat!   Med lite jobb hemifrån för mig och en hel del "lugn och ro" vilket har varit jätteskönt!

 Man behöver ladda batterierna helt klart och vi gör det bra med att "göra ingenting".  Nåja, "ingenting" innefattar inte skötseln av hästarna och gården som så  klart tar tar sin tid som vanligt, men det är skönt att röra på sig och när man kommer in så är det väldigt skönt att "göra ingenting" vilket då kan vara att läsa, titta på film, spela spel och äta god mat!  Samt sova......

Vi har denna tid varit väldigt osociala och har inte haft något behov av att ha gäster här på middag eller så, tror det varit så mycket emotionellt i höstas så man är rätt trött mentalt och behöver "landa lite".

Anders har rockat loss i all teknik så vi tittar på "AppelTV" och allt annat möjligt (och omöjligt för i bland funkar det inte) och kan vraka och välja mellan vad vi vill se.   Skönt att slippa reklamen men å andra sidan ingen tid att hinna springa på toa å så.......fast man kan ju trycka på paus  :-)

Hästarna och gården.....

Vädret har ju varit "omväxlade" minst sagt och nu är det åter kallt igen efter att några dagar ha regnat på tvären.....

Så nu är dessvärre ridbanan frusen och man får vara uppfinningsrik på att hitta andra ställen att rida på.  Förrutom ridhuset så klart men jag vill som sagt inte rida där varje dag.

Big är "terränggående" och van att röra sig överallt och blir heller inte så upphetsad för minsta lilla grej, som då Bonsay lätt blir....... och jag är inte alltid så tuff ska erkännas!  När han spänner upp nacken och känns som en het potatis så är jag inte rätt ryttare på ryggen. Men vi har på något vis hittat en "försoning" kring detta och vi har nu våra turer som han funkar bra på. Han blir äldre och klokare så det kommer att lägga sig. Men 0 till 100 på 0,5 sek det är Bonsay det!

Med 2 kompisar (betydligt yngre än jag) som åkt i backen på kort tid och med det en längre konvalecens så tänker jag till både en och två gånger innan jag ut'sätter mig för något  jag inte reder ut.   Har inte lust att åka av å göra mig illa för då blir det väldigt jobbigt för Anders att sköta allt här hemma  :-)  Fegis - det står jag för :-)

Ett ställe jag hittade att rida på var i varje fall grannens åker som var lagomt mjuk och lagomt högt gräs på. Så där har både Big och  Bonsay fått gå i stora volter med många övergångar!    Helt ok ersättare för ridbanan så länge den är som den är.....

Man får inte vara för kräsen  och som sagt varierande av vettigt underlag stärker :-)

Klara och Big....

har också varit uppfinningsrika och tränat ute efter vägkanter och stigar samt åkern.   Man blir full i skratt när Klara berättar om en mycket het Big som inte kunnat skritta utan piaffat och haft sig i tid och otid!

Tänk att ha så mycket energi när man är 19 år :-)

När han var ung så taktade han mycket och gärna när man red ut i terrängen och var allmänt obekvämt skumpig  men man kom framåt, när han sen lärde sig piaffa på stället så har det övergått till att man inte kommer nånstans  :-)   Skämt å sido det är ett angenämnt "problem" om än lite ovant för Klara att ta sig ann.  Och dessutom hittar han på lite bus med henne, typ vågar inte gå förbi vissa ställen osv osv vilket man blir full i skratt av.  Han gör inget men blir fjompig och det känns som han passar på lite när det inte är jag som sitter på ryggen.

På honom är jag helt trygg efter alla år och vet att han t ex inte vet hur man bockar med någon på ryggen, han har aldrig dragit i väg utan hans grej är att......takta  (piaffa).  Turligt nog så tycker inte Klara att han är obehaglig utan tar sig igenom detta med. 

Nåväl, träning i ridhuset har det varit och jag tycker de tar sig mycket bra.  Lite svårare i ena varvet med ställningen och takten  och rythmen, men det är ju väldigt vanligt att man har det så. Eller hur?! 

Efter den seriösa delen i passet så får de "leka lite" och i dag så gjorde de några byten i varje tillsammans och det var en förvånad och glad Klara som sa "Wow".  Big har lätt för detta och kommer man bara någorlunda i rätt takt kan man vara orutinerad och han "hjälper dig".   Blir det för otydligt så blir det  "alla sorter" på en gång (i varje, vartannat osv).  Den perfekta matchningen - orutinerad ryttare på rutinerad häst!  Tänk om vi alla fick den chansen, att få känna hur det ska kännas. Det är väl det Kyra pratar om med sin "jordgubbsylt"!

Bonsay...

är just nu full av energi och känns väldigt fin att rida!  Ingen trötthet här inte!

Förrutom "åker" ridningen så har vi varit till Borgs och ridit.

Ena passet åkte Anders  med. Jättebra att ha hans "ögon" på backen som kan ge mig feedback.  Jag la detta pass mycket focus på traven och faktiskt så fick vi till en liten sekvens med "embryo-passage" !  Superhäftigt!   Det är de små framstegen man går i gång på! Och med åren på Big och hans väg till att lära sig passage så vet jag lättare denna gång vad jag letar efter och kan komma snabbare mot målet.  Var det där med jordgubbsylt igen......

Lägger mycket vikt vid att halvhalterna ska gå igenom och jag har Tinnes "tjat" i bakhuvudet hela tiden.......

Anders filmade en snutt också vilket är jättebra att titta på sen efteråt, medans man har känslan kvar i kroppen.

Lördagen åkte vi till Pia Fälth (GP-ryttare, B-tränare och Intermed 1 domare) för att träna.  Bestämde mig för att kontakta henne nu när Tinne är borta.   Jag behöver något att se framemot och jobba mot för att hålla inspirationen i topp! Det är hyfsat nära (skönt att slippa lång resväg) och jag gillar Pias ridning och jag tror vi har samma linje i vårt tänk.

Vilket det också visade sig att vi hade så det blev ett jättebra pass. Pia red en liten stund för att känna vart knapparna satt och hon gillade honom.

Kul att se någon annan rida och även se hans förtjänster och brister.

Otroligt vad han "biffat" på sig och blivit vuxen i sin kropp!    Blev jobb med pirutterna, övergångar, takt och tempo och granskande öga att mina halvhalter går igenom! Samt sitskorrigering!

Ny tid nästa helg har vi sagt så hoppas vi på att vägarna är körbara.

Så tränar vi på fram till veterinärchecken 26/1 och därefter några veckors vila för Bonsay (hoppas han taggar ner och nöjer sig med skritten....).

Sen är det preliminärt tänkte med säsongsdebut i Södertälje i början av mars, de har en regional MsvA1 som vi siktar på!

Grattis till Tinne.....

till Championatsegern!   Superkul!

www.lovstastuteri.com/lovsta/2012/01/05/tinne-satter-nytt-svenskt-poangrekord-2011

Nu håller vi tummarna för en bra säsong i Wellington - och vi drömmer oss åter till förra året då vi var där!

Ha det bra,

Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation