Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

CIMG3075.JPG

Piggare Bonsay ute i hagen igen :-)

CIMG3077.JPG

Skräp någon?!?!  Bara att hämta....

CIMG3076.JPG

Moa hittade mina gamla kryckor sen mina

knäoperationer.....

CIMG3078.JPG

Moa, Fiffi och jag på skön promenad.

CIMG3073.JPG

Elliott och Fiffi samsas om samma matskål....

CIMG3074.JPG

Stallet i svag januari sol...... men lite, lite snö på

backen.....

 

v 02,  Januari  2012

Sjukstuga.....

Jaha - så ordnade Bonsay sin 2-veckors vila lite tidigare än vad matte hade tänkt sig!

Måndag hade han över 40 grader feber och dålig aptit.......

Kontakt med distriktsveterinären då även tisdagen innebar hög feber. Var uppe i 41 grader och det är då  man tror det är fel på termometern!

Men det var det inte utan det var en väldigt febrig Bonsay som hängde med huvudet men som ändå lyckads beta i sig lite hö och drack sitt vatten och "betforsoppa".

Då även Silver haft en hastig febertopp (39,5) för 10 dagar sen så har jag varit vaksam på att vi har fått nån form av virus till stallet så jag blev inte helt förvånad när Bonsay fick feber.

Distriktan kom ut och tog prover. Vi var lite luriga på att det även kunde vara anamplasma (fästing) vilket man i så fall vill få bukt med omgående.

Men som tur var så var det inte det utan ett "vanligt" förkylningsvirus. Bonsay hade skyhöga värden som visade att det var just detta..

Onsdag gick febern ner och nu är han som vanligt igen.  Jag har satt stallet i "karens" och inväntar nu Big om han klarar sig eller inte. 

Termometerna används flitigt!

Hur kan man då få in ett virus i ett tämligen isolerat stall?  Tja, lite folk rör det ju sig här ändå, hovslagaren m fl. Vi är i olika ridhus och rider.  Så hur det gick till det får man aldrig veta.

Nåväl, vi håller oss hemma med alla hästar tills 10 dagar efter sista feberhäst (vilket förhoppningsvis är Bonsay) . 

Klara o Bigs säsongsdebut i Katrineholm får vi ställa in då det är inom 3 veckor och man  skriver ju under på "heder o samvete" att  man inte ska ha varit i kontakt med sjuk häst.

Så rätt ska vara rätt tycker jag och nu får de sikta på start i Nyköping längre fram i stället.

Bonsay och vila.......

är inte världens enklaste

kombination!  Han är inte helt nöjd med att göra "ingenting".  Men tack och lov för skrittmaskinen  där han får gå 1 timme/dag vilket han är nöjd med.  Och sen ute i hagen så länge som möjligt.

Jag ger honom 2 veckor nu och joggar sen i gång innan vi ska på vet. check den 26:e.  Då hoppas jag han går igenom u.a och sen kan vi träna på inför  vårsäsongen.

Tycker han kunde behöva 2 veckor utan mig på ryggen och skrittmaskinen gör att han inte tappar nån kondis.   Jag är inte mycket för att vila mina  hästar under långa perioder då jag tycker de brukar ordna små vilor själv men en häst i Bonsays ålder och som har utvecklats så snabbt kan behöva detta.   Förra året vilade han 2 veckor när vi var i Florida och det var bra för honom då.

Detta innebär inte att jag "toktränar" alla andra dagar på året utan rider så klart med olika intensitet över året.

Big vilar inte.....

för en häst i hans ålder behöver röra på sig lite varje dag.  Sen blir det olika nivår på kraven på träningen så klart och vissa perioder kan han gå enbart i skritten några dagar på rad för att sen ridas igen. Tror detta är melodin för att hålla honom fräsch. 

Sen har jag hököga på honom och ser direkt om det inte är som det ska på nått sätt. Känner honom väl och vet hur han funkar.

När jag skodde om satte vi på snösulor i stället för de vanliga sulorna då jag tycker snösulorna funkar bättre på snö. Nu är det ju ingen snö......och jag märker att han är lite mera känslig i sina framfötter så nästa period blir det vanliga sulor igen.

Som sagt med karens så blir det inget åka ridhus med honom utan vi får förlita oss på terrängen vilket går rätt bra ändå. Flera åkrar är bra att rida på så då får han jobba där istället.

I städtagen....

kan man blir när man får tid över när man inte har  en häst som ska ridas!  Så jag har dels städat undan i stallet, det där man inte hinner när man är i full gång med ridningen.

Sen så röjde Anders och jag ur förrådet i "Lill stugan" som ska bli mitt nya kontor och "atelje" till vår kretiva pyssliga dotter!

Förråd blir det i källaren i stället och i Lill Stugan blir det som sagt kontor och i andra delen gästrum,

Kommer att bli superbra!  Kontoret har även bäddsoffa så då har vi flera övernattningsplatser för kommande besök!

Vårsäsongen närmar ju sig och flera har hört av sig för att komma hit och intensiv träna. Så då måste vi vara klara!

Helt otroligt vad skräp man har!  Blev som vanligt en stor släng hög och sen hittade man lite smått och gott man undrat vart de varit......

Är mindre än 2 år sen vi flyttade hit - kan vi verkligen ha flyttat med oss allt detta skräp?!!?

Fredags och lördagsmys....

vilket för oss som så många andra innebär god mat och kanske en bra film?  Fredagar har vi fastnat för The Voice och har roligt åt bl a Ugglas kommentarer.

Lördagen blev tv:e fri och vi lyssnade på "gamla godingar" och Moa och jag hade danstävling....... :-)

Jag roade mig också med att titta på gamla kort. I album som man aldrig gör några nuförtiden med allt som blivit digitalt......

17 år sen Anders och jag träffades så det blev en nostalgitripp i alla våra år.......allt från boende på 22 kvm till huset vi hyrde som var så kallt att man alltid hade x-tra varma kläder på sig till minnen av vår första egna transport vi lyckades skrapa i hop pengar till samt även första vettiga dragbilen som det inte bara var fel på......

Breeders tävlingar på Falsterbo och Flyinge med Big.......   Hittade bilder på TInne och Cezar som lastades i hennes gamla lastbil, det var långt för Antonia och Lövsta.....

Bilder på vårt första ägda hus vi förvandlade från ljusblått och trist till helrenoverat och sålt till bra förtjänst som vi kunde ta oss vidare på tills vi nådde vårt mål med egen gård och stall hemma :-)  Lite felsatsningar på vägen (boende i Uppsala)  men även det gav en ekonomisk skjuts mot vårt mål (och en erfarenhet rikare).

Vilken resa vi har gjort, mannen i mitt liv och jag :-) 

Och vi är inte klara än heller........

"Strävsamma" är vi och vill alltid åt samma håll - det har nog varit vår röda tråd genom alla dessa år!  Jag tror man kan hitta sin själsfrände och Anders och jag är det  :-)   (oj så "smörigt" det blev men jag är efter 17 år fortfarande väldigt kär min man :-)  )

En resa i tiden blev det och i bland så är det bra att stanna upp och göra det för att få lite perspektiv på sitt liv.......

Nåväl, läsning är på tapeten just nu så det ser nog rätt kul ut när vi alla tre ligger i vår dubbelsäng med varsin bok samt en snarkande hund i fotänden!!

Promenader med Fiffi blir det och lördagen tog Moa och jag en långsväng vilket var väldigt skönt.   Jag får abstinens av att inte rida och behöver röra på mig....

Söndagen fick Anders och jag gå själva med Fiffi - Moa hade kompis här så då fick vara i fred och leka.

Höleverans och tömma dyngkärran....

vi passade på att ta hem mera hö då det var dax för det och även att tömma dyngkärran vilket vi gör på grannes platta.

Vi har nämligen snö i sikte i prognosen från SMHI......tänk om vi nu kunde ha sån tur att det kommer snö så man kan rida på ridbanan och ta sig fram lite bättre!  Det vore väl tajmat inför Bonsay igångsättning.....

Träningar.....

här hemma har kommit igång efter div vintervilande.  Så nu har jag fasta tisdagstider på 2 ställen dit jag åker nu så här års när min bana är frusen. 

Till helgen är det sen dax för årets första träning i Storvik, Gästrikland. Fulla grupper som vanligt vilket är jättekul.

Har skickat ut "Mål-dokument" till alla  mina elever och flera har svarat.

En inventering över hur eleverna tänker med sin träning och häst samt deras mål och dröm mål!  Ett bra dokument att ha som bas inför årets träningar! Och väldigt nyttigt för eleven att tänka över sitt "hästeri".....

Tinne och kür.....

Ni kanske har hittat denna länk, om inte kolla hur Tinne och Favourits  häftiga kür framställs!

http://www.lovstastuteri.com/lovsta/2012/01/14/it%c2%b4s-broadway-2/

Superhäftigt och de är så fina tillsammans!  :-)

Allt verkar vara toppen därborta i varma Florida!  Hästarna kom över helskinnade.  Hur de åker är uppe i skyn kan ni se här:

http://www.lovstastuteri.com/lovsta/2012/01/05/tinne-satter-nytt-svenskt-poangrekord-2011/

Scrolla en bit ner så kommer det bilder på containern......

Tänk vad de kan anpassa sig våra 4-benta hjältar!

Ha det bra,

Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation