Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

CIMG3257.JPG

Vårt nya "hem"!!CIMG3229.JPG

Bonsay syns fint i kameran :-)

CIMG3255.JPG

Många stora lastbilar finns det.....

CIMG3253.JPG

Bara 4 ekipge.... lägg på 9 till på samma yta....

CIMG3250.JPG

Bra box hade vi vilket var skönt

CIMG3251.JPG

Trött Bonsay vill åka hem.....

 

v 14,  April 2012

Svar på Bigs hälta, tävling i Grums och påskfirande.....

Vi börjar detta veckobrev med att berätta om Big och hans "öde".

Var till veterinär på tisdagen och han är klart halt på böjt spår, men inte rakt ut rakt fram och endast lite böjprovsreaktion.   Vid bedövning i hovleden så släcker det hältan så därför behandlas hovleden och nu är det 2 veckors boxvila/hagbox som gäller. Därefter återbesök och se om det blivt bättre.  Ovisst hur utgången blir mer än att konvalecensen blir ett antal månader.

Trist så klart men bara att gilla läget.   Jag vet i dagsläget inte hur utgången blir mer än att man helt enkelt får vara realistisk med en 19-årig tävlingshäst som gått mycket (och varit oförskämt fräsch genom åren!!)  att till slut kommer man till en slutstation. 

För min del har jag ingen nytta av att "pressa ur" det sista på honom och heller inte att han ska tävla något mera.  

Visst är det roligt att han hunnit agera superb läromästare till Elin och Klara, de hann lära sig fantasktiskt mycket på kort tid båda två!  Bättre häst att lära sig på får man nog leta efter!

Men jag tänker inte hasta på läkningsprocessen för att han ska nyttjas av någon annan utan nu är målet att han ska bli så pass bra han kan bli med tanke på ålder osv.

Så nu får detta ta tid att läka ut och därefter får vi se vad det blir.  Han kommer att få vara kvar hos oss så länge han är pigg och glad och inte på något sätt har ont. Både Moa och Anders vill rida honom och vem vet, han kanske kommer igen fräschare än någonsin. 

Ja ni hör, jag har i dags läget ingen aning mer än att vi på alla sätt ska göra denna för Big tråkiga konvalecens så bra som möjligt.  Till syvende och sist är det han det är mest synd om - inte vi ryttare!  För tillslut ska han bli en glad pensionär här hos oss!  För denna häst har gett oss så mycket och betyder otroligt mycket för oss alla! 

Fam. Bäckström och Klara väljer att hoppa av leasingupplägget då de inte vill vänta ut detta vilket jag har full förståelse för.  De vill träna och tävla och därför har de nu plan på att köpa ny häst till familjen - så vet ni någon lämplig juniorhäst som går MsvC och helst byter till rimlig penning så hör av er till mig. 

Så till nått roligare....

Tävlingsmeeting i Grums (Karlstad)!

MsvA1 och debut i nationell St:George!

Och innan vi åkte hann vi få vår efterlängtade buss!   Kunde inte bli bättre  :-)

Så det var en fyllpackad buss som gav sig av mot Grums på påskaftonseftermiddag.  En dröm som gått i uppfyllelse!  Tänk, om man tänker dem tillräckligt ofta så slår de in :-) Denna dröm har vi fått jobba hårt för - men det var det  värt!

Vi har bott bra på liten yta och toppen att kunna vara på plats på tävlingsplatsen hela tiden.  Men framför allt åkte Bonsay väldigt bra vilket är viktigt när det blir några timmar på vägarna.

Själva tävlandet i sig blev en prövning!  Det var en lantbruksskola vi stod på  och redan på morgon så blev Bonsay livräd när det råmande i lagården och bräkte i fårstallet......

Vi hade gått upp för att rida i ridhuset mellan kl 6 och 7.  Och det hade "alla" andra gjort också - så vi var en morgonpiss skara på runt minst 12 ekipage som skulle rasta våra hästar i ridhuset (20*60).  Bonsay som redan var livrädd för alla märkliga ljud och dofter blev inte lugnare av att vara i en rörig ridmiljö!

Det blev inte mycket till vettig ridning utan mest försök till att lugna en "bomb" som gick som han hade sadeltvång hela tiden...... på slutet blev det bättre då det blev färre kvar. Red en stund på utebanan också men då snurra han i gång igen så jag gav mig å gick till stallet.....undrandes hur starten kl 14 skulle gå......

Ja, det blev en framridning som jag inte upplevt förrut.  Det var tävling i ridhuset och på en utebana samtidigt , det fanns endast en framridning där alla skulle trängas samtidigt. Så när vi skulle försöka rida fram var det 13 ekipage där samtidigrt (räknade Anders till, jag hade fullt sjå att inte styra å att inte åka av.....).    Lika för alla absolut, men inte helt optimalt för nån kan jag tänka mig.

Bonsay stackarn var livrädd och hoppade och for och kastade sig så fort någon kom för nära....... hmmmmm.....  Nästa tävling ska vi ha röd rosett i svansen!

Collectingring fanns det som tur var och när vi väl kom in dit så lugnade han sig så pass att han hörde mig något mera.

När det så var dax att gå in och starta MsvA hade jag inte gjort nått vettigt ridmässigt sen vi kom till Grums.....inte en serie, inte en piruett utan mest snurrat på volt och allmänt "lugn, lugn".....

Det var bara att ta fram alla rutin från alla år med Big och helt enkelt "lotsa runt" honom i programmet!  Vilket gick riktigt bra med tanke på förutsättningarna!    Långt i från ett prickfritt program men ändå helt ok och det blev ju nästan 62 % vilket är super med tanke på allt!

Jaha, hur skulle jag då göra med debuten i St:George?!?  Skulle jag skrämma livet ur honom för all framtid att vara i denna röriga miljö?

Ringde Tinne och fick goda råd av henne, så vi bestämde att om han var lika spänd i ridhuset nästa morgon (mellan kl 6 o 7...) så skulle jag

överväga att stryka mig......

Så upp igen med tuppen och till ridhuset. Tack och lov var det denna morgon bara 4 st där och Bonsay var betydligt lugnare!  Så det blev ett bra pass på en kommunicerbar häst!  Tack!

Start sen vid 15.30 och då hade det så klart börjat blåsa och snögloppa.........MEN Bonsay var nu trygg med mig, det var mindre hästar på framridningen och allt flöt på fint.

Programmet gick toppen, visst lite missar här och där och han "sjunker" lite i formen i galoppen men SÅ glad över modiga hästen och den fina känslan jag mestadels hade. Han är verkligen toppen inne på banan!  Bådar gott för framtiden.

Dryga 63% och jämna domarsiffror!  Dessutom 3 st GP-domare så det var erfarna ögon som granskade oss.

Klarat kvalet till Intermed 1 vilket var 2012 års mål för förhoppningsvis start under 2013 :-)   Man måste ha 62 %  på nationell MsvA el högre....

Så en erfarenhet rikare både för Bonsay och mig, och supernöjd med att han tillslut vågade lita på mig att världen inte var farlig. För dum är han inte - bara väldigt rädd ibland!

Uppstallningen var jättebra, fasta boxar och lugn miljö vilket var tur. För väl i boxen så vilade han. Hade det varit tältstall hade det inte blivt samma sak.

Resultaten o siffor hittar ni här (klicka på resultatet så ser ni varje delsiffra i programmet):

http://online.equipe.com/sv/competitions/3794

Nu ska vi träna på fram till nästa start 28/4.  Mera styrka o bärighet behövs - så vi fortstätter stärka oss!

Film kommer - bara vi laddat över den.....

1000-tack till Fam Bäckstöm som fixade stallet hemma!

Film från Svalling program träning hittar ni  här:

http://www.youtube.com/watch?v=eMBOQ5xaUrQ

Grattis.....

till alla mina duktiga elever som varit ute o tävlat! Ingen nämd ingen glömd  Så roligt att ni hör av er på ett eller annat sätt!   Bra med Youtube där jag kan få se ritterna också!  Toppen!

Påsken.....

som då firades i Grums med middag på restaurang i Karlstad samt familjeliv i hästbussen (trångt och gemygligt och många skratt) men också "icke hästliv"  hos Hasse och Stina i Tyresö på skärstorsdagen men t o m övernattning (Sandra tog stallet på morgonen) .  God middag och mysigt!

TantKalas....

står för dörren.  Se www.tantkalaset.se

Det blir intressant att se hur Bonsay orkar, tänker mig ett lösgörande pass på träns det första passet.

Inte helt optimalt med detta sån nära inpå meeting men i bland så blri det så och det är bara att ställa in sig därefter. 

Rapport hur det gick kommer nästa vecka!

Ha det bra i aprilvädret!

Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation