Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

P1000900.JPG

Ridbanan i höstsolen.....

P1000902.JPG

Mys!

 

v 41, oktober  2012

Konferenserna avklarade och missad B-tränarkurs…..

Så var då alla konferenser i mitt "andra yrkesliv" avklarat.  Den senaste på Gotland och det blev en trevlig vistelse i Visby som inramades med en 10-årsjubileumsmiddag på tisdagskvällen. Tänka sig vad tiden går - redan 10 år med BankID!  Och även om just ni inte märker det så är det faktiskt så att BankID används av var och varannan svensk..... :-)

Dessvärre så missade jag den årliga B-tränarkursen med Lussan då Ridsportförbundet kom ut med datumet väldigt sent och då var redan vår konferens bokad.  Fick höra av tränarkollegor att det som vanligt hade varit väldigt, väldigt bra!  Trist att missa.........  :-(  hoppas verkligen inte jag gör det nästa år.

Som plåster på såren så ska jag gå på Rolf-Göran Bengtsson fortbilding istället.  Men hallå Maggan.....tänker ni - han hoppar ju!

Ja, visst men med en bred kundstock av alla karaktärer så känner jag att det kommer att bli mycket matnyttigt att ta del av av RGB!

Är clinic för allmänheten på kvällen, så ni  som är sugna på att förkovra er passa på att boka biljett. 7/11 på Strömholm.

Åter i träning......

är Bonsay verkligen efter denna vecka.  Tisdagen bar det av till Tinne och in i ridhuset fick jag med mig en tämligen "vild" och okoncentrerard Bonsay som inte varit från gården på en månad......

Sadelgjordstvång känning  och lite vimsig.......men trots detta ändå duktig och det känns om vi är på väg in en bra träningsperiod.

När han "vilat" så blir han mjukare och slingrigare i sin kropp och det är inte helt lätt att ha honom "i ramen".   Mitt i allt detta så tappar han focus för att det t ex händer något utanför ridhuset.  Han är väldigt barnslig vår 8-åring.......

Som småpojkar som spelar fotboll och så kommer brandbilen och kör förbi......alla slutar spela......typ......

Men hur som helst så är piruettarbetet mycket bättre!  Har hänt massor där känns det som!  Även formen är mestadels bra trots det slingriga och så var det inte förr så här har det också gått framåt!

Lördagen sen kom Pia Fälth hem till mig och vi fick till ett riktigt bra styrkepass.  Vi pratade mycket framtid och mål. Förtjänster och svagheter.   Pratade oss fram till en plan kring detta som känns jätte bra.   Precis som jag pratat med Tinne :-)

Vi kommer att på lekfullt enkelt sätt lägga vikt på piaff o passage träning, försöka få honom att förstå vad vi vill.......vilket inte är helt lätt då detta är svårt för honom (som jag skrivit om tidigare).

Mycket korta steg och kvicka ben jobbar vi med och i höger varv visar han mer piaff och i vänster mer passage........

Men man ska ha mycket fantasi för att se slutprodukten......

Och det är ju just detta som triggar en - att man har nått svårt att bita tag i å se om man lyckas.  Ser det som ett 2-års projekt.....minst.....(för att bli uppvisningsbart på banan - att få till det lite "sådär" gills inte.....)

Bytena i sig, om man bortser från dess storlek o gest, har han lätt för.

Gjorde 4 st i varje och även 7 st i varannat (som det är i Intermed 1).

Provad också Intermed1 saxen och även den är inte nån större utmaning.

Ja ni hör - vi är på gång igen och in i en riktig träningsperiod där det får vara lite stökigt och omrört - inget ska visas upp nu utan är på utvecklingsstadiet......

Big då......?

Jo dels har Eja varit här och ridit.  Hon kommer att komma onsdagar samt en helgdag framöver.  Tycker det är jättekul och även strongt av henna att vilja köra från Eskilstuna ( 1tim enkel resa).  Det bevisar bara på hur mycket man kan om man bara vill :-)

Min kompis Gun (vars dotter red Silver förut innan andra intressen tog över tonåringens tid)  tar ut honom på skogshajk!  Å då inte i några träskområden utan i säker terräng!

Jag själv jobbar honom i töm, vilket är ett bra sätt för honom att jobba samt att jag rider  pass på banan där jag själv kan träna min teknik för "de svåra" grejerna.

Mestadels känns han mycket bra!  Tar lite tid att värma i så klart men när han väl gjort det känns det nästan som "förr" :-)

Långhårig som en liten björn......så saxen åkte fram till Bigs förtret......

Gården.....

är det mest höstsysslor som står på agendan.  Ställa undan grejer  och stänga av vatten till sommarhagarna osv.

Vi har även köpt hem mera Paddex. Dels till skrittmaskinen vars underlag haft det jobbigt med allt regnande.    Sen till att fylla i lite mera där det behövs.  Vinterhagarna blev super med detta underlag så det är ingen lera!  Skönt!

Har även gjort höutfodrings "bord" - vi har tagit lastpallar med krage på och i det lägger vi hö.  Hästarna är inte så framfusiga att det klättrar i dessa utan de får vara just "höbord" vilket är jättebra. Så slipper man nedtrampat hö på backen.  Billigt blev det också - och enkelt!

Hö.....och utfodring....

från årets skörd har vi fått hem så nu väntar jag med spänning på analysen!  För det går inte att veta hur man ska fodra om man inte vet vad grovfodret innehåller!

Förstår inte hur någon kan fodra sin häst och inte veta det.........

Trots det så stöter jag på elever som inte vet vad fordret innehåller.

Eller ännu värre, inte vet vad den äter då den står på fulluppstalling och "nån annan" har ansvaret.

Jag försöker då lotsa in ägaren att tänka själv och att förstå vikten av att ge rätt foder.  Sen att veta och förstå att varje häst har sitt eget behov trots att siffrorna visar en nivå.  Så lite måste man fodra med ögat och sunt förnuft - samt erfarenhet.

T ex har Big alltid haft ett större protein behov än vad siffrorna säger.....

Bonsay börjar jag efter 2,5 år i mina ägor ha ganska bra koll på.

T ex funkar inte havre på den killen. Då blir han om möjligt ännu tittigare och ofucuserad.  Sen kanske det inte finns något vetenskapligt belägg för det - utan här är det erfarenheten.

Sadeltvång....

nämnde ovan att Bonsay hade lite känning av detta i tisdags och det är något jag altlid får ha med mig i bakhuvudet.  Visste det när jag köpte honom och det har gått bra förutom några tillfällen då han reagerat.

Bl a i somras då han fick ett kraftigt "utbrott" precis när jag suttit upp - och kom av lika fort.......... käpprätt rakt upp stod han och hoppade sen iväg i slowmotion som en rodeohäst för att sen stå helt still å skjuta rygg.

Det är inte lätt att tyda honom utan jag får alltid utgå från att han kan få en reaktion och efter "resan" i somras är jag nu överförsiktig.

Varför de får sadeltvång finns det flera förklaringar till, allt från "nerv i klämt"  till allmän "låsning".

Jag vet inte vad som är rätt  - mer än devisen "en gång sadeltvångshäst - alltid sadeltvångshäst"

Mina träningar.....

är i fullgång  bl a på Jonsberg/Löflunda  och till helgen är det dax för månadsträning i Storvik.

Fulla grupper och det är nog dax att ta med värmefilten!

Benet.....

tja inte mycket att berätta.......foten hänger och vill inte börja fungera igen verkar det som...... :-( 

Minskat på medicinen så det är positivt men det går inte att ta bort den helt dessvärre.

Återbesök i början av december då MR, ultraljud osv ska göras om för att kunna jämnföra bilder.

Så det är "som det är" och jag försöker välj att ignorera det för att oja sig hela tiden gör inte saken bättre. Blir mest frustrerad att jag inte kan vara så rörlig som jag vill......men GLAD att jag kan rida!

OCH det finns de som har värre handikapp än det här!

Vi hörs,

Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation