Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

P1010271.JPG

Bonsay  solar lite.....

P1010276.JPG

Narkolepsi?!?!  Jag!?!?

P1010266.JPG

Skrittmaskinen går "varm" i kylan - jag tjatar ....

"Så bra!!"

P1010267.JPG

Vackert!!  Eller hur?!?

P1010256.JPG

Brrr......sa Fiffi!!  Men glad hund i snön - det är hon!

 

v 003, januari 2013

Kung Bore...

tog tag i oss ordentliget denna vecka och överallt kan man läsa om rapporteringar om hur många minusgrader men har haft!

Vi hade runt -18 somv "värst" och det var bitande kallt framförallt för mina händer att rida.  Men jag är envis som få och lyckades i varje fall röra på dem en del.

Men visst är det vackert med denna typ av vinter!!  Mycket hellre än is och halka.......

Jag kan knappt se mig "mätt" på allt det vita, blå himlen och sol till det! Eller på kvällen, krispigt och stjärnklart..........

Men det finns viss kolikrisk.....

för det är ju så att med sträng kyla och mindre rörelse för hästarna då man "bangar" att rida i kyla och till det kanske för lite vatten så är det risk för kolik.   

Nu har jag alltid varit förskonad från kolikhästar men man vet aldrig så jag är noga med att se till att de blir motionerade och har tillgång till stråfoder.  Samt vatten, helst även i hagen. 

Vill ni ha mera info se här:

http://www.cisionwire.se/agria-djurforsakring/r/kyla-okar-risken-for-kolik,c9356124

Big.....

har jag denna vecka börjat röra på lite mera.  Började med 3 pass i töm då jag tycker det är bra att se honom från backen på det böjda spåret och jag blev varm i hjärtat när jag såg hur "på" han var och glad över att få röra på sig.

Såg mycket fräsch ut så i slutet av veckan blev det även uppsuttet.

En dagen med Moa på Silver som sällskap och vi kunde rida "följa John" på ridbana.   Ett bra sätt att träna :-)

Blev också en härlig tur i stjärnklar kväll med vintern bitande i kinden!  Så härligt och avkopplande på just Big där man kan koppla av och inte behöver fundera på en häst som "far hit och dit" (läs Bonsay).

Lördagen bjöd på härligt vinterväder så det blev en tur på gärdet innan jag fortsatt till ridbanan och våra "rehab" varv i trav och galopp.

Han känns förvånansvärt mjuk för att inte ha varit i gång sen i mitten av november!

Söndage kom Eja och red och det var bra för då kunde jag stämma av hur han ser ut från backen med ryttare.     Hon tycker och han känns så "på" och bara är så villig inför jobb!  Det gäller att inte förivra sig utan verkligen skynda långsamt för att förhoppningsvis kunna hålla denna gång.

Narkolepsi......på häst.....

ja den frågan fick jag mig till livs i veckan.  Min hovslagare Fredrik var här och skodde om alla tre hästarna.   Jag var inte i stallet utan satt och jobbade och när han var klart så stämde vi av och då frågar han om Big har narkolepsi "- Va?!?  -  sa jag.......

"-Jo för han stod och slumrade när jag fikade och sen så bara vek sig benen på honom och han föll i hop.  Trodde på säkerhetssnörena i grimman att han hade det för att detta händer". 

Big var snabbt på benen igen och jag sa att detta var något helt nytt för mig.  Fredrik kände till 3-4 hästar som hade det.

Så in och googla på nätet så klart - och mycket riktigt hästar kan ha narkolepsi!   Ringde då min veterinär Andreas för att stämma av detta och han bekräftade att så är fallet. Att det kan vara ålderrelaterat och nått som de "kan leva med" men att man ska vara vaksam om de dåsar så man inte får dem på sig om de nu skulle "falla".

Hmmm........ nu får vi se om det händer igen och om jag ser andra tecken.

Visst, han är anorlunda nu mot förr men det är väl precis som gamla människor att man blir långsammare och kanske lite förvirrade......

Hur som så verkar det som att Bigs åldrade kommer att innebära nya kunskaper.

Visst, min gamle Banco blev 30 år, men som lipizzanare så åldrades han inte mentalt förens de sista  år, fast visst, han blev "gubbe" han med när han passerat 20-strecket.....

Vi får se hur allt utvecklar sig - fortsättning följer.....

Bonsay....

red jag hemma hela veckan. Tänkte att detta är sista veckan innan vi "toppar" inför start om 4 veckor.

Och hur det än är med att rida på "snöbana" så blir det lite som det blir vilket visade sig på söndagen då jag tränade för Pia F.

Bonsay var för "oriden" och väldigt vimsig.  Som Pia sa "han är väldigt barnslig idag".  Tålamodskrävande........ 

Blev ett riktigt "skitpass" men så blir det i bland och jag vet ju anledningen.  Fast allt var inte "skit" nu överdriver jag, vi fick även denna vecka till bra piruetter och det glädjer mig!

Så vi kom fram till att han har en "hög, lägsta nivå"!

Nästa vecka ska jag till Lövsta 2 dagar med övernattning.  Ska få hjälp av Carro Darcourt 2 pass och övernattar hos dem.  På kvällen ska jag hjälpa henne med deras bokföring.  Så "2 flugor i en smäll" blir det :-)

Söndagen sen är det Ubbe-träning 2.  Så som sagt, nu trappar vi upp för start om 4 veckor!

Tävlingar....

inom snar framtid och några har redan startat!  Bl a Julia med sin "Fia"  LA:1 och dryga 63 % och första utanför placering.

Fia var spänd och lite svår och Julia tyckte inte det kändes bra, men fortsatte rida och försöka få till kommunikationen.  Tycker det var bra gjort och även ett resultat som var klart godkänt!

Tävlade gjorde också TantKalas kompisen Vibeke med sin Mirakel.

Debut MsvB:4 med sin 7-åring och trots "grymt tittig och spänd" så blev det dryga 65 % och 1:a kval till MsvA klart. Bra gjort!

Tinne i Florida har också tävlat och denna gång var det "Tims" tur att entra tävlingsbanorna i Världscupen.  En 2:a o 3.e placering blev det som ni säkert redan läst. Och vann gjorde Patrik Kittel och Scandic!

Superkul med svensk i toppen!

Nästa helg är det WDM och då är det Antons tur att gå! 

Vi håller alla tummar!

TantKalaset....

har uppdaterat sidan och där finns lite bilder från vår senaste träff:

http://www.tantkalaset.se/nyheter.php

Fina bilder och ni ser på Bonsay att han "tighat" ihop kropp och form (fattar bara vi hästmänniskor vad jag menar då..... ;-) )

Eller vad tycker ni?

Gwen....

ooopps..... får bli nästa vecka jag berättar om henne.......

Nu kallar familjen, en skön söndagkväll väntar med Anders goda mat och lite "slöande"  i fotäljen vid brasan!.Vi hörs,

Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation