Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

bild-(10).JPG

Bonsay gillar sin nya tjej......

bild-3-(3).JPG

Nattorientering?  Nej kvällspromenad med

Fiffi och Tim....

bild-(11).JPG

GuldStjärna till Tim! 

bild-1-(4).JPG

Bonsay backtränar.....

bild-4-(2).JPG

Fiffi lyckligt ovetande i väntrummet....

Photo: 1000-tack för all medkänsla!
Efter 17 år tillsammans var det konstigt att gå till stallet å en tom box i morse......❤ Tacksam för alla år å nu fina minnen. Ridkänslan kommer jag alltid bära med mig! ❤
Moa har gjort denna fina bild.....

Saknad Big.....

bild-(2).JPG

och saknade Elliot......

 

v 52, december 2013

Årets sista vecka........

går mot sitt slut och när man nu summerar året så känns det som det har gått så väldans fort!  Var det inte nyss nyår?!?

Men innan jag gör årsresumé så kommer här en rapport om veckan som gått.....

Julafton kom .......

......och gick och detta år var vi hos min syster Stina med familj ute på deras lantställe på Löparö strax utanför Norrtälje (typ.....).

Det blev en em/kväll med god mat, julklappar till Moa och julklappspel för oss alla.   Moa hade dessutom gjort lite lekar som vi också roade oss med och det blev väldans roligt!

Stallet fick vi hjälp av Sandra som kollade av hästarna på julaftonskvällen, Gun med familj som släppte ut juldagen och Karin som tog in.  Däremellan skötte foderautomaterna sig som de skulle! Perfekt!

Vi sov faktiskt till över kl 9 på lördagen och det är inte vanligt för att vara vi!   Mätta och belåtna tog vi oss sen hem till Ekdal där på kvällkvisten Ida Renström som kom och slog på en tappsko på Tim!  Det kan man kalla service!

Tim lyckades dra av sig skon när lösgalopperade honom på ridbanan på julafton och jag tog en chansning och messade Ida "att kan du komma nån dag framöver".  Inte hade jag väl trott juldagen!

Övriga dagar.....

.....i julhelgen har vi vara tagit det lugnt hemma.  Bio på annandagen -100-åringen som var underhållande.   Bra filmer även hemma i tv soffan har vi kollat och en å annan rad i boken har jag läst.

Fiffi har vi beslutat att kastrera då vi aldrig kommer att ha valpar och det skulle underlätta att slippa löp. Så mådag 30/12 skedde det och det passade ju bra när vi skulle vara hemma i flera dagar och kunde måna om henne extra mycket.  Lilla vovven var lite ynklig när vi hämtade hem henne.

Anders jobbade fredagen och jag hade kurs på Jonsberg och Kvägeröd fredag och lördag vilket var roligt som vanligt.

Kul då jag nu haft Anngelica och "Qråkan" lite mera kontinuerligt och då kan hitta den "röda tråden" att hjälpa dem.  Fin häst har hon :-)

Fick också väldigt bra feedback av Camilla och hennes pappa över mitt sätt att intstruera Camilla och hur snabbt det blivt en förbättring.

Blev nästan lite generad.......  men så klart superkul att få lite vänliga ord för sitt engagemang.

Något jag tycker jag får av alla mina elever men så klart är det extra kul att få det lite så där ordangrant!

Övriga jobbar också på bra och det känns att alla anammat att ha mål vilket gör träningen mer givande för båda parter!  Ser framemot att fortsätta hjälpa detta gäng under 2014!

Bonsay & Tim.....

.....har båda jobbat på bra i veckan.

Tim är "i gång" igen och kommer så att vara fram till 7/1 då jag börjar jobba igen. Då får han vila igen någon vecka. För är man stor och växer så måste man återhämta sig.

Han har mognat ytterligare och är riktigt duktig!  Hittat bra bjudning nu samt att vi kan i dagsljuset ta små skogsturer.  Blir då snabbt påmind om gänglig unghäst när det blir något som inte passar att gå i (typ vattenpöl) då hamnar man lätt i en buske på en inte helt lätt styrbar STOR häst.......  haha.....

Tur han är snäll och cool för det går snabbt att få honom på rätt kurs igen.

Ser verkligen framemot våren med denna häst om han ska ha den utvecklingskurva han hittills visat.   Ambitiös som jag är sätter jag så klart upp små mål och nog ska det gå att styra runt ett 4-års program i maj ?!  ;-)

Just nu har vi kommit så långt att man kan göra lite skritt/travövergångar, rida stora volter i båda varv och fatta galopp hyfsta på hjälpen.  Lite tempoväxlingar börjar också växar fram......

Bonsay har jobbat på bra hemma och varvat detta med skogspromenader, backträning och jobb på töm eller i lina.  I lina bockar vi gärna runt som en studsboll men det gör inte så mycket - heller då än med mig på ryggen.....

Han känns väldigt fräsch och med på noterna så det är väldigt kul just nu!

Karin och Doris.....

...har nu flyttat till Borgs där de ska stå under försäljningsperioden.

Borgs erbjuder mera service än vad vi gör och det passar dem jättebra.

Jag har framförallt brist på tid (och ork) att ge all den service man kanske kan önska sig och när nu Karin skulle på semester i 5 dagar och box fanns ledig redan nu (i stället för 4/1) så gick flyttlasset några dagar tidigare.

Håller nu tummarna för att ny ägare hittar Doris och att det ska bli en lyckad kombo.  Lycka till och tack för den tiden ni har varit hos oss!

Anna och Hedwig.....

..... fick då komma lite tidigare vilket passade dem väldigt bra då Anna är ledig och då hinner vara här lite mera och komma in i  stallrutinerna på Ekdal.

Vi hälsar dem välkomna och det ska bli jättekul att ha dem här!

Hedwig och Bonsay fattade raskt tycke för varandra!  ;-)

Anna bloggar emellanåt och hennes egen reflektion över flytten kan ni läsa här:

http://hedwig02.blogspot.se/2013/12/mot-nya-aventyr.html

Årskrönika 2013! 

...... brukar jag ju göra och så även i år!

Roade mig med att göra en film över "Träningsåret som gått"  med Bonsay!  Blev lite lång men det var nyttigt för mig att se....och att jämnföra mot andra filmer längre tillbaka i tiden.  Man blir lätt "blind" och tycker inte att man utvecklas något.....

Håll till godo:  http://www.youtube.com/watch?v=5Kzg8Yucwsg&feature=youtu.be

Roade mig också att klippa ihop en film över Ekdal!  Häng med på ern rundvandring!

http://www.youtube.com/watch?v=GqTr1Kt5VvE&feature=youtu.be

Tim......ja han ska nog fångas på film han också, vilken dag som helst..... 

Å vad skrev jag då inför förväntningen för 2013?

*Hälsa -  återigen att vi får vara friska (eller friskare) både 2-benta och 4-benta!

-  Ja, både ja och nej......  Tack och lov har alla vi 2-benta i min närhet fått vara friska.  Mitt ben är bättre och återställt till 80 % kan man väl säga.  Jag har inga direkta problem, ingen värk, men visst i bland känner jag av det och visst kan jag vara snubblig.  Men att jämnföra med hur det var när det var som sämst så är jag frisk nu :-)

 - Sen Big - vår älskade häst om den 23/9 fick somna in i sin favorit hage där han också ligger begravd.  Saknad var dag men med stor tacksamhet att vi fick ha honom så många år!

http://www.youtube.com/watch?v=m9tENzKtejA

- Vår stora kisse Elliot valde också att följa med Big. Han är saknad här hemma.....

http://www.youtube.com/watch?v=CgNRw3FjJQA&feature=c4-overview&list=UUOBK-GOQhuyqVKnrV1l8qYQ

*Bonsay -  målet är att rida Lilla Rundan (George och Intemed 1) under året och ligga på stadiga procent.   Åka på större tävlingar med tuffare konkurrens för att få större utmaningar.

Fortsätta utveckla de svårare rörelserna (piaff o passage) och förhoppningsvis befästa dem.

-  Njae........året har varit en utmaning av tålamod då Bonsay till och från varit väldigt svårtävlad.  Tittig och sprattlig eller introvert.

Men jag tycker vi avslutade säsongen bra med placering nationell på Eriksberg och en början till bättre känsla inne på banan.

Vi har jobbat på med alla rörelser och bitvis har vi kommit en bit.  Vissa saker är svårare (pirutterna) och andra går lättare. Precis som det är för oss alla!

Man lär sig alltid något och jag tycker detta år har stärkt mig att bli en klokare ryttare och på bästa sätt förmå honom att vilja visa upp sig.

Fortsättning följer......

* Big - att se till att han är en glad pensionär om det så innebär en oriden sådan.  Kvar blir han så länge blicken är full med liv och glädje.

- Se ovan.....  blicken sa att det var dax och då lyssnade vi på Big!

* Även i år ha vilja och glöden att utveckla mina elever!

- Ja, det tycker jag!  Ny har tillkommit och några har fallti bort.

Har i snitt haft 45 träningar/månad vilket är i stort sett vad jag hinner med att kombinera med mina andra uppdrag. 

* Jobba lagomt mycket - kunna säga nej till det som jag inte har tid för (har bl a avsagt mig styrelseuppdrag i Gnesta Ridklubb!).

- Ja, tycker nog jag blivit lite bättre på det!  Men jag måste alltid tänka på att kunna säga nej och inte låta ev "energitjuvar" ta sig in i våra liv.

* Förhoppningsvis kunna utveckla gården ytterligare med uteboxar för att frigöra boxen inne och på så sätt kunna ha en inackordering.  Vi får se vi "leker"  med tanken så vi får se var den landar.

- Uteboxar på plats!  Inackordering likaså!   Känns bra båda satsningarna.    Uteboxarna har inneburit att flera kommit och sommar tränat och jag tror flera kommer till sommaren!

Inför 2014 då?

*Hälsa -  återigen att vi får vara friska (eller friskare) både 2-benta och 4-benta!

*Bonsay -  på det igen!  Målet är att rida Lilla Rundan (George och Intemed 1) under året och ligga på stadiga procent.   Åka på större tävlingar med tuffare konkurrens för att få större utmaningar.

Ha en avkopplad häst i tävlingssammanhang!

Fortsätta utveckla det allra svåraste och förhoppningsvis komma framåt med en starkare häst.

* Tim - 4-års championat!  Fortsatt samarbete med ägaren!  Lotsa denna stora, snälla häst till att bli en välutbildad individ!

*  Fortsätta att ha vilja och glöden att utveckla mina elever!

* Hålla på regelna att jobba lagomt mycket - kunna säga nej till det som jag inte har tid för.

* Förhoppningsvis kunna utveckla gården ytterligare...... våra ideér tar aldrig slut.......  ;-)

GOTT NYTT ÅR alla läsare och vänner!!

Vi kommer fira vårt Nyår här hemma på Ekdal i goda vänners sällskap!

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation