Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

Vanlig syn.......

Photo: "Finns de hjärterum finns det stjärterum" = Bästisar! +=❤️

Skönt kura ner sig inne......

Photo: Kom hem i tid.....tänkte mig lite motion.....men den här killen verkar redan tagit "fredagsmys"..... Hmm..... Trevlig helg på Er!

.....ser rätt skönt ut det här med.....

 

v 03, januari  2014

Vintern kom........

till slut och när den väl är här och visar sig från sin mest positiva sida så känns det rätt skönt.  Det är ljust och med lagoma minusgrader så funkar allt bra.

Ridbanan hade vi preppat så den var helt platt och välsladdad innan det frös och nu har vi plogat bort det översta lagret och kvar är en tunn snö "massa" som går utmärt att rida uppepå.

Självklart inte som att rida i ridhus underlagsmässigt men det går helt klart bra att göra ett anpassat jobb på detta underlag.

Tror personligen det är värre att rida i en för djup tung ridhusbotten än ett slät hårt underlag.

Sen handlar det så klart om att hästarna ska vara van att gå på lite olika underlag.

Skrittmaskinen skottar vi för hand (jodå även jag ibland....) och sen så trampar hästarna ner snön. Blir samma här - ett hårt slätt underlag.

Lite jobb att hålla den bra så klart men efter 3:e vintern så har vi inga planer att sätta tak på den.  Allt går - med lite vilja!

Bonsays vecka....

har fluttit på jättebra.  Vi är i ett "skov" nu med bra pass där han är lagomt på hugget. Blandar träning hemma och sen åka till ridhus.

Tränade för Pia F i tisdags och denna gång i ett ridhus i Stjärnhov som är fyllt med lite "titt" saker (enl Bonsay) men han kom snabbt till sans och vi fick till ett kanonpass där Pia kommenterade att hon nog aldrig sett honom så fin.

Pia sa något förlösande om hur jag skulle tänka med mina höfter och "vips" så fick jag till en bättre känsla.   Låter larvigt men det är som när jag själv tränar någon - man säger något "magiskt" och helt plötsligt så ramlar poletten ner.   Pirutter och bytena gick mycket bättre!  Jippie!

Självklart har jag förstått teoretiskt vad som ska göras men det är ju inte alltid lätt att få kroppen att göra det skallen vill........och sen förmedla det genom sadeln till hästen.....

Torsdagen åkte vill Borgs och tränade där.  Anna och Heddan skulle träna så jag hängde på som sällskap.   Nu åkte Bonsay o jag buss medan Anna och Heddan red genom skogen......

Anna kände sig lite osäker att köra och valde en 20 min skritt tur genom skogen i stället.

Väl framme var båda hästarna lite på hugget och i Bonsays fall var det lite "hopp och skutt"  och stora ögon innan jag ens hade suttit upp.

Men till slut kom jag upp och väl i sadeln så koppla han av och gick ett bra träningspass.  Guldstjärna där - har vuxit!  För ett år sen hade hela passet varit "vilt" men som sagt - han mognar!

Söndagen blev ett pass i Visbohammars lugna miljö vilket blev ett bra pass. Red lite programdelar och bra med speglar!  Anna och Heddan med så sällskap hade vi också vilket är jättekul. Desstuom perfekt att vi kan titta lite på varandra och komma med kommentarer.  Superbra!

Nu laddar vi för programträning för Gustaf Svalling nästa vecka och även ett träningspass för Pia F.     Helgen ska det sen startats en MsvB:4a i Katrineholm.   Allt för att se hur vi klarar miljön......som uppstart på tävlingssäsongen 2014.

Håll en tumme......

Tim och Silver.....

.....myser på sina 2 hektar hage de går i på dagarna.  Busar i snön och verkar trivas tillsammans.

Tim har "aktiv" vila som innebär skrittmaskin och en del pyssel.

Men ingen ridning och inget "jobb" i sig.

Silver jobbar på fint med Magdalena och Sandra.  Moa har varit sjuk (igen) så det har varit lite svårt att orka med men söndagen blev det ett kort pass på ridbanan.

Anna och Heddan .......

.....har bott in sig bra och vi trivs väldigt bra tillsammans!  Rider som sagt i hop när tiden stämmer och det är jättekul.

Känns som vår hästhållning passar dem väldigt bra och Anna bangar inte för att rida ute  vilket är ett måste när ridhuset inte finns inpå knuten.

Nu har vi både Borgs och Visbohammars Ridhus där vi är välkomna att träna inom  mindre än 10 min med bil så man ska verkligen inte klaga. 

Att ha häst.......

finns det många olika varianter på!  

För egen del är jag glad att ha eget stall och kan på så sätt göra precis som jag vill.  Självklart allt för att just mina hästar ska ha det så bra som möjligt samt även för oss själva.

Här kommer lite insyn i hur vi har det:

*Fordringar:

Inget nytt att vi har foderautomater.  .

Både hö och kraftfoder.

Dessa löser ut tidig morgon och sen kväll.  Innebär att man inte blir så väldigt låst utan kan ta sovmorgon och även åka bort på middag.

Går att ställa in på 2 givor/dygn

Men då har man ju inte "koll på om något är tokigt med hästarna"........

Nu är det ju inte så att vi kommer ut kl 11 på förmiddagen utan vi är i stallet vid kl 8 på helgerna och lämnar dem runt kl 19-20 på kvällen i stort sett alla dagar på året (förrutom någon kväll där man ska på middag då.....)

Hittills under snart 4 år har det aldrig hänt något och om inte hö har ramlat ner så är det felpackat vilket man snabbt lär sig att inte göra.

Upplever att hästarna aldrig hetsar över mat.  De får ofta och lite och behöver aldrig "oroa" sig över att bli utan. 

Märker redan på Heddan att hon coolat ner sig och är nöjd med sin mat!

I hagarna har vi lunchgrindar som också löser med automatik och då har vi löst lunchgivan när jag jobbar i Stockholm.

Hos oss blir fodergivor hela 8 gånger per dygn vilket är väldigt bra!

Man måste våga ta till sig den nya tekniken  ;-)

Foder?  Hö & kraft?:

Ja, jag ger både hö och kraftfoder.  Grovfodergivan är självklart det viktigaste men jag anser även att kraftfoder behövs. 

Räkna foderstat på analyserat hö - absolut - men anaylsen ger bara en fingevisning då man bara får en "ögonblicksbild" av värdet då man tar ur några få balar (annars ska man gå över hela fältet och ta.....).

Jag tycker det är viktigt att veta hur precis "sin" häst funkar.  Har av erfarenhet lärt mig att man inte kan dra alla över en kam.  Vissa behöver mera protein än vad en uträkning visar och andra behöver mera av annat.

Som med oss människor har vi olika behov men en sak är klart -  "In och ut" måste harmonera....

Så trots alla "debatter" om att inte ge kraftfoder så sällar jag mig inte till den linjen utan håller mig till det jag tycker fungare på just mina hästar.

(och nej, Bonsay blir inte lugnare av att inte få kraftfoder -  han ska rätt kraftfoder bara )

Motion:

Jag tycker det är viktigt att man tränar sin häst med kontinutet.  Med olika intensiteter så klart.  Hästar mår bra av att röra på sig.  Hos oss där vi ha möjlighet till skrittmaskin så tycker jag det är ett utmärkt komplement till själva ridningen!  De går i stort sett varje dag.

För att lära sig något så måste man återupprepa och var i träning.

Man måste helt enkelt "gå i skolan" 5 dagar i veckan.    Variera passen så att man håller motivationen osv.

Men detta är så klart för mig och mina hästar för de mål jag har med dem!

Långa viloperioder?

Ja, på en unghäst upp till 4år........sen tycker jag man ska ha dem i träning med olika intervaller så klart.  Självklart måste man läsa sin häst och känna vad som är lämpligt.

Bonsay får lungnare perioder med aktiv vila (skrittpromenader osv) men ställs aldrig av om det inte händer något.

Tycker av erfarenhet att hästarna själva brukar få till det - med en hovböld el dyl  ;-)

*Hur länge i hage?

Hästarna är ute fr kl 8 till ca 16 under hösten/vintern/våren.

Sommartid kan de komma ut tidigare och även längre dagar i hagen OM det inte är flygfän.....

*Bete?

Hästarna går dagtid i sommarhagar.  Kommer in på natten.

I stort samma rutiner som på vintern men i gräshage.

(Tim ska gå på längre bete i sommar - 4åring som han är)

Benskydd i hage?

Ja,  Bonsay har det (och även Big när han fanns).  Jag tar det säkra före det osäkra och den som får jobba för det är ju jag själv som ska sätta på och av.

Känns som en säkerhet att slippa småsår eller större skador......

Ensam i hagen?

Ja,  Bonsay går själv och även Heddan.   De lider verkligen inte av detta heller.   Jag anser skaderisken är för stor för att gå "i flock".

Bonsay är min tävlingshäst  som betingar ett värde och som inte går att ersätta med pengar.   Jag lägger ner många timmar och även pengar på vår tävlingskarriär och då vill jag inte riskera ett avsparkat ben el dyl.    

"Men det händer väl inte?!?"  - Jo det gör ju det 

har flera expempel på det och är det någonstans hästar skadar sig så är 

det i hagen.

De går i tämligen stora vinterhagar med träd och annat att knapra och sysselsätta sig med.  Jag bor bredvid och ser hur det tillbringar sina dagar i hagen å ser inte ut att "lida" nämnvärt Tur jag kan göra som jag vill  ;-)

Täcke?

Ja, självklart hos oss.  Självklart efter väder och vind.  Både inne och ute.

Klippta?

Ja, alla utom Tim (som inte är i så mycket jobb). 

Varför häst?

Haha - ja i mitt fall för att att umgås med ett fantastiskt djur!  Att få utbilda och utveckle en individ på 600 kg!  Att få en vän för livet.......

Och då vill jag ha en frisk, glad och utvecklingsbar sådan vilket jag nog tycker jag alltid haft och framförallt nu med vårt "Liv på Ekdal"!

Många olika viljor och åskikter.....

ang ovan kan man läsa om på sociala medier och även i faktatidningar.

Jag tror inget är så "svart el vitt" som en del hävdar.  

T ex att lösdrifthästar är de enda lyckliga hästarna på jorden......(som det kan uttryckas)  eller att den ena el andra diciplinen är mest rätt.....  att den ena eller andra formen är den mest rätta......eller det fodret är bäst......eller......ja listan kan göras lång!

Jag ser ridsporten som en bred hästrelaterad intresseplatå där man kan vara dressyrnörd som jag eller vara hängiven travsporten eller islandshästar, western, akademiskt , skogsmulle osv osv osv!  Listan kan göra lång!

Det som är viktigast är att ingen häst (el djur) mår illa och gör dom det så hoppas jag vår Länsstyrelse griper in.

En sammanfattning kring detta oliktänkande finns på denna blogg och nog stämmer det allt...... vet inte vem personen är utan länken dök upp på FB. 

http://stallbabbel.wordpress.com/2014/01/16/nya-trender/

Helgen.....

....ja den går lika fort som jobbarveckorna.......

En hel del jobb har jag dock gjort med den konsultverksamhet jag fortfarande bedriver (förutom 80 % anställning och träningar  = 120% ?!) så det kändes skönt att få undan det.

Umgänge med familjen så klart och nu ska vi strax gå på bio i Gnesta!

Det känns väldigt bra med  biomöjlighet i lilla Gnesta........  :-)

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation