Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

bild-1-(1)-2.JPG

tjoho!  Ridbar ridbana i februari!

bild-4-3.JPG

Inte så vackert så här års....

bild-2-(1)-2.JPG

Pensinär Silver med Tonårs Tim.....

bild-3-(1)-2.JPG

Grus, snö, is.........

bild-3-(1)-3.JPG

Coaching innan start..... Anneli o Tino

bild-2-(2)-2.JPG

Koncentrationen på högvarv.....

bild-1-(2)-3.JPG

Julia och Fia in aktion..... som ingick i programmet.....

998792_10152233458631337_964211213_n.jpg

I senaste Equipage.....

 

v 06,   februari  2014

Snön försvann.....

...och i stället fick vi is....... hmmm inte helt optimalt.

Lätt "krispigt" dock i hagarna så där är det helt ok.   Men lite lätt halt på andra ställen så mina pensionärsbrodd kommer väl till pass

Ridbanan velade vi hit och dit med. Skulle vi låta snön ligga och invänta mera kallgrader och mera snö?!?!  Men tillslut körde vi bort all snö och skrapade is.  Sen på med salt!!   Och vips fick vi fram en mjuk grusbana!  Härligt!

Nu hoppas jag så klart att det kan vara  plusgrader och att vi kan nyttja banan och rida hemma!   Ridhus i sin närhet i all ära men det är så klart allra smidigast att rida hemma.

I skrivade stund ser prognosen god ut för ridning hemma hela veckan!  :-)

Bonsays vecka....

....har varit lite blandad med träning och vet.check och lite aktiv vila.  Massage av Lollo Person på torsdagskvällen var toppen tyckte Bonsay.

Tränade för Pia F på tisdagen i Visbohammars ridhus.  Blev ytterligare ett bra grundpass där vi jobbade en hel del med att korta "tramp" steget från skritt till trav.  Allt för att lära  honom bli kvickare och förhoppningsvis blomma ut i en piaff framöver.

Bonsay tycker det är svårt (och jag med) men han kämpar på och det blir blandad kompott av "vingel steg" och ben "överallt"  till att bli några helt korrekta steg.  Beröm, beröm, beröm!!

Jag kände mig lite trött i kroppen när jag åkte till träningen och red därefter så klart.  Ibland är man inte på topp själv och kommer till någon bra ridning......
Men hur som, så var vi nöjda när vi var klar och det känns som vi lyckas utveckla oss bit för bit varje vecka. Phu!

Vet.check....

Direkt efter träningen åkte jag till Hölö Kliniken och Axel Wallman för att göra en vet.check samt en underhudsblistring på bakknäna.

Detta är en metod som är omdiskuterad. Inget farligt på något sätt och vissa säger att det hjälper andra säger att det inte gör det.....

Min ordinarie veterinär förkastar det och menar att det inte är vetenskapligt bevisat.

Så vad ska man tro på?!   Tanken med ingreppet är att hjälpa upp bakknäna till att orka/bära/stabilisera bättre.  

Gjorde det första gången i november efter att hört så mycket positivt om det efter att frågat folk i min närhet jag litar på  och som provat på sina hästar.  Jag tyckte baske mig det hjälpte!  Inbillning eller sanning?!?  Ja..... vem vet ?!?

Hur som så  var det nu dax för omgång 2.

Vad som sen är placebo eller hjälper det vete katten?!  Ingen ledbehandling som sagt (som alltid är en risk att utföra) så ingen risk för hästen utan det som "lider" än min plånbok.

Tanken är ju att hjälpa hans mjuka kropp att stabilisera sig.

Nu får vi se hur jag tycker efter omgång 2.  Bonsay ska ha aktiv vila över helgen så nästa vecka får jag känna av.

Aktiva vilan innebär skrittmaskinen och lättare joggning och i töm.

Samtidigt så passade jag på att göra böjprov och detta var UA vilket var skönt med tanke på vinternväglag och intensiv träningsperiod.

Har sagt det förut och säger det igen - det är bättre att förekomma än förekommas!   Gör vet.check på era sporthästar emellanåt!  Tänk som friskvård!  Det tillsammans med kanske en massör som känner igenom hästen bygger för att man tidigt kan känna av en ev smygade inflammation el dylikt!  Samt att man självklart själv känner sin häst så väl att man reagerar när något inte är som vanligt.

Sen är så klart A & O god kontinuerlig ridning i balans samt bra foder en framgångsfaktor!  

Silver....

...och han svullna framben var ett minne blott denna vecka. Så han är som vanligt igen.  Gosiga, söta Farbror Silver!

Tänk hur de kan vara djuren, när han kom till oss var han tämligen avvaktande och tänkte väl "jaha vad är nu det här för familj??! - var är min gamla trygga familj?".....

Tog lååååång tid innan han släppte in oss i sitt liv!  Men när han väl gjorde det så var det  verkligen med eftertryck!  Kelig och kontaktsökande är han!  S

Och oj vad han sörjde Big!  Han var ledsen i ögonen i flera veckor och när jag desstuom bytte box till Bigs gamla så tyckte nog Silver jag blivit helt galen. Vadå skulle han bo i "Chefsboxen"?!?   Han såg bortkommen ut och inte alls nöjd.  Men med tiden så insåg han att det var OK att han skulle bo där och det hade ju sina fördelar med bl a fönster mot framsidan av stallet....... full koll över gården.

När sen Tim kom så har han blivit glad ponny igen för de två trivs väldigt bra tillsammans.  Även om Tim kan vara lite väl lekfull i bland....

Men på 2 hektar hage kan man "komma undan"  ;-)

Träningar och Coach.....

Veckoträning på Jonsberg och Kvägeröd som rullar på som vanligt.

Blir en hel del programdelar i träning nu då tävlingssäsongen närmar sig.    Kul!

I Storvik blev det en blandad kompott av träning och coaching!

Jag hade ju lyckats boka en helg som det samtidigt var bra tävlingar i distriktet så det blev många som skulle tävla.

Jag erbjöd mig då att komma till tävlingsplatsen och coacha vilket blev väldigt nyttigt både för ryttaren och mig.  Bra att se eleven live i skarpt läge.....

Anneli och Tino var först ut och de gjorde en jättefin runda med få missar.  Mycket nöjd matte och coach!

Därefter var det Julia och Fia som också gjorde en bra runda men med extra "tusch"  av spänning och rörelser som inte ingick i programmet.  Kostar så klart poäng och ibland får man vara nöjd med att man nådde en del av de mål man satt upp. Senast Julia tävlade var Fia allt annat än med och det var "katastrof" läge......  Denna start var mycket bättre så det är klart man blir besviken att det inte håller hela vägen.    Bra kämpat Julia - få skulle ha klarat av din humörs svängade dam......

Vilma och Wriggman startade söndagkväll så henne hann jag inte se men väl hjälpa dagen före och desstuom "hängde" Vilma med mig när jag coachade och fick inspiration!  Vilket verkade bra för de tog en fin 2:a plats å 66,2% i LB:1.   3:e raka placeringen på lika många starter!  Bra jobbat av en hoppryttare som debuterat på dressyrbanorna på stor häst!  Nu har vi satt upp dina mål  ;-)

Grattis också till Åsa och Alumete som blev 5:a på 65,86% i lördagens LB:1  :-)

Glad och stolt tränare!

Mamma helg.....

blir det ju samtidigt när jag har träningar i Storvik.  Superskönt att umgås och det blev både god mat och en och annan tv.timme  :-)

Mello så klart  och sen QX-galan, det senare mest sevärt!

TantKalaset....

....har nu även en blogg  tantkalaset.blogg.se

samt så klart hemsidan www.tantkalaset.se och vår FB grupp - TantKalaset.

Följ oss!

Nästa träning 26-27/3   -  Vi längtar!

Fick även se i nyaste numret av Equipage att någon skickat in till "frågesidan"  och tackat för ett bra repotage om TantKalaset men frågade samtidigt om det fanns liknade för medelmåttiga amatörer...... (haha där klassar väl jag in också  ;- )  )

Ja - det är bara till att ta saken i egna händer - det gjorde jag! 

Sverige erbjuder ett gäng duktiga licenserade tränare som man kan kontakta (ni vet var jag finns.....blink, blink)  och det finns en hel del anläggningar att hyra sin sig på! 

Sen är det bara att bjuda in sina kompisar och ha "Kalas"!! 

Tror inte man ska förvänta sig att Ridsportförbundet el dylikt driver dessa arrangemang utan man får nog vara sin egen drivkraft i frågan!

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation