Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

10606301_10152628211091337_1511370705779155698_n.jpg

Vy från kontoret - härliga sommar!

10563141_10152631157231337_6734176453791908585_n.jpg

Kursare från Märsta

bild-3-11.JPG

bild-2-12.JPG

Gästboxarna perfekta  :-)

bild-4-11.JPG

Nöjda och trötta efter morgonens pass

10563146_10152628856261337_6474044697115975460_n.jpg

Knasiga Bonsay tar igen sig! Ingen stress

här inte  :-)

10397978_10152634324846337_4869425117359886661_n.jpg

Riktigt avslappnad! :-x

bild-1-9.JPG

Det ska börjas i tid!

10435701_10152631987996337_5660156941320519686_n.jpg

Kräftpremiär!

 

v 32,   augusti  2014

Återhämtning.....

har det varit denna vecka.   För Bonsays del en hel del friskvård i form av massage av Lollo Persson samt flitigt användade av vår Biolight maskin.

I skritten varje dag som vanligt och "ryttarfritt" måndag och tisdag.  Startade sen upp med pass ute på fältet och "upp o ner" i vår backe. 

Kändes väldigt fräsch och i slutet av veckan var åter passen uppe i "normalt" läge.

Är viktigt att ge lite andrum emellan tävlingarna och med Eriksberg i antågade så blev denna "vila" lagom.

Söndagskvällen bjöd på Pia träning och det blev ett bra pass både till muntlig avstäming och utförande.  Bonsay pigg och glad och jag red bra kändes det som. Kul!

För egen del.....


Själv var jag också lite trött och "matt" och ganska skönt att ta det lugnt fysikt någon dag. 

För min lilla skalle var det åter dax att tänka till igen i och med att jag började jobba på BankID igen.   Kul att komma in till kontoret och träffa kollegorna.  En hel del semesterrapportering blev det!

Full fart direkt med producerade av bankrapporter och konstigt nog är man snabbt uppe i tempo!

Men man ska inte slita ut sig på en gång och med dagens teknik och den form av jobb jag har kan jag utföra det lika bra hemifrån.   Verkligen en lyx som jag uppskattar - även om jag självklart vill åka in till stan och vara i "hetluften" men 

det är skönt att ha flexibiliteten (framför allt med egen gård).

Men så klart slog åskan återigen ut internet och det strulade till det så klart.  Hur som så fick vi till slut igång det mobila 4G modemet vi har som får duga så länge.  Det "vanliga" tar några dagar innan Telia får ordning på så jag blev väldigt häpen när en reparatör kom ut på lördagen för att ordna det hela. Normalt har de ca 40 fall "på rull" i vårt område nu var det över 300!

I-lands problem och ett microskopiskt sådant om jag jämnför med den stora branden som härjar i Sala-trakten!  FY!!  Vilket skräcksenario!!

En  helt annan sak och en reflektion så här i sommarvärmen ....

är att det  här med att tävla i bedömningssport kan ju stötas och blötas fram och tillbaka och det kommer alltid vara svårt att få det "rättvist"!  Hade bra mycket hellre hoppat för där gäller riven bom eller dålig tid - punkt slut - MEN det är lite sent att sadla om nu  ;-)

För alla har vi förundrats över ojämna siffor  (när man tävlar för 3 domare) och konstiga kommentarer. 

Vi har också förvånats över siffror som inte varit på samma nivå som känslan - t ex bättre betalt än det kändes.

Även om det nog är mera vanligt att man tycker man fått för "lite"  ;-)

I senaste Ridsport skriver Kim.C Lundin  en intressant krönika över  "Dressyrens största utmaning" (se sid 13 i nr 15).

Det handlar om världsdressyren och dess bedömning men man kan ändå snappa upp ett å annat även till nationella och regionala tävlingar.

Hon skriver bl a att i dag läggs ritter ut på webben och det sprids snabbt. Alla kan ha åsikter och siffrorna nagelfars mera än förr.  Hur många domslut klarar eftergranskning?

Efter sin ritt har alla tillång till resultaten direkt  och även här "bedöms" man  - "ja varför red hen "bara" på det resultatet?"  eller "oj då så mycket poäng hen fick!"  -   Känns det igen?  Lite missunnsamhet och skadeglädje eller avundsjuka florerar nog vilt här.....

Att tävla dressyr är att bedömmas flera gånger om!  Samt sin egna krav på sig själv och sin häst!  Phu!  Inte lätt det här.....

Är men sen än mer i hetluften med sponsorer och ägare som "förväntar" sig resultat ja då finns det ytterligare parametrar......

Att vara domare....

Det kan vara lätt att vara domare heller!   Men vad ska vi annars har för system?  3 st domare borde komma fram till ett snitt av en ritt eller hur? 

Men även om det finnse ett regelverk att hålla sig till och det är återkommande domarkurser så kommer det alltid vara en vissa inblandning av "tycke och smak"  och förmodligen även påverkan av "namn" osv  och även de som är strängare och gärna ser felen tydligare än förtjänsterna.  Tveksamhet att använda skalan osv osv (lätt "alla" hamnar i 6-7 nivån).

Mycket av vårt svenska domarsystem är mer eller mindre "obetalt" arbete skulle jag tro utan att veta.  Jag gissar att våra domarutbildare inte har speciellt mycket ersättning.  Som domare sen har man inte inte heller mycket i arvode.    Mycket är ideellt arbete! 

Det nyutexas domare och etablerade klättrar i graderna.   I dag är antagningskraven högre än förr i tiden. 

Men hur säkerställer man att man har "det" som domare - både öga, kan ta snabba beslut och även kunna vara modig?  Känsla för häst och ridning osv osv.  Rider de själva? Kan de sätta sig in i ritten?

Inte lätt det här..... men verkligen en stor eloge och hatten av för alla som tar på sig domarrollen och förhoppningsvis gör sitt bästa!

Vi ryttare.....

För när vi väl entrar banan alla vi som tävlar så försöker vi göra vårt bästa!  Vi betalar 200-350 kr för  6 minuters vistelse på banan och då hoppas man får  valuta för pengarna  ;-) 

Sen går det fel ibland, det blir inte som man tänkt sig, man missar rörelser och formen är inte till belåtenhet å man kan till och med rida fel ;-)

Men jag tror vi alla verkligen gör vårt yttersta och förväntar oss full uppmärksamhet från domarborden!  Och att vi blir bedöma utefter den klass vi tävlar i och att man inte förväntas "se ut" som en GP-häst i lägre klasser.  Självklart eller hur  ;-)

Intressanta länkar i ämnet och annat runt omkring.....

Förutom tipsen om Kim C.Lundins krönika ovan har jag lite flera tips:

I denna länk kommenterar Svalling och Lette Lussan ritt fr 1998 och hur tiderna förändras. Att mycket var bra då men att mycket även förändrats. Läs gärna hela artikeln och se filmen:

http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Dressyr/2014/7/Historiska-dressyrogonblick---Walk-on-Top/?lg=1

Läste även denna av Lena Nyström som förvånas över hur unghästarna på UVM bedöms, besvikelsen är stor:

http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=77619

Läste även denna efter LagSM där Märit nämner ojämna domarsiffor:

http://www.maritolofsson.se/blog/sm-brons/

Summa summarum....

är att det inte är lätt med bedömninssport vare sig det är dressyr, konståkning eller simhopp!  Är det inte till och med så att den domare i t ex fotboll har rätt stor makt. Hörde någon om att man fått "order" om att inte dela ut fler gula kort än xx   - det måste ju också spela in i hur spelet fortlöper. Säger jag utan att kunna något som helst om fotboll!

Som utövare får man försöka förlika sig med systemet. I bland vinner man ibland kommer man sist.   I bland blir man första utanför placering och i bland hamnar man i 6-träsket.

Man kan bara påverka sin sin egen ritt och försöka omsätta det tränaren på backen säger och förmå sig att visa upp sig.  För handen på hjärtat är det nog få av oss som får till det lika bra på banan som hemma på träning!

Och slutligen - vi gör alla vårt bästa för det vi tycker är ROLIGT!B Rida och utbilda våra hästar och bli "ett" med dem!  Lycka för mig!

Känslor och uppförsbackar.....

Dessutom, som inte själva bedömningen var nog, så måste man kunna hantera sina känslor och besvikelser. Uppförsbackar har vi alla!

Ett väldigt bra blogginlägg om detta hittade jag här:

http://www.hippson.se/blogs/ryttarhalsa/index.htm

Som tränare  peppar jag och coachar kring detta och det är alltid lättare att hjälpa andra än att ta hand om sig själv. 

Nu har jag tävlat i så många år och självklart har jag varit besviken många, många gånger - för att komma igen med än mer uppkavlade ärmar.  har också många, många gånger varit jublande glad (utan att för den skull fått en placering)!

I dag tycker jag mig kunna hantera det bättre än för 10 år sen men så klart jag blir besviken nu med - men kanske inte så sur utan mera ett konstaterade och "kom igen" anda!

Mera poäng.....

För i dags läget är jag lite besviken och konfunderad att vi inte kommer upp i mera procent nu när vi inte hittar på egna program i programmet......

Jag red på bättre procent för 2 år sen än vad vi gör nu.  MEN då får man göra en analys av det och inse att för 2 år sen var vi på mindre regionala tävlingar än de nationella vi tävlat på nu.  Mindre konkurrens och lättare att "sticka ut".

Och även om det låter märkligt så verkar det vara så att  inte siffror inte är lika värda i samma progam på olika tävlingar. 

T ex  63 % i Falun (för 2 år sen) är inte 63 % på LagsSM.  Jag har som sagt allt på film och för kul så kollade jag Falu ritten och konstaterade bara att den ritten hade varit under 60 % i helgens tävlingar på Öland.

Så man måste vara lit klarsynt och se helheten.  Sen är jag i dagsläget nöjd med att ta oss över 60 % i Intermediere 1 - det är fasiken inte lätt med allt man ska visa upp i programmet......

Sen måste man jobba med kritiken och försöka bättre sig! Aldrig ge upp men ha realistiska mål!    Domarna som sett oss ett antal gånger förväntar sig att man förbättrar sig.

Jag vet mycket väl att Bonsay inte har de mest spektakulära gångarterna för de högst poängen men om man "bara" får till det på banan som man får på träning så då kommer det klirra i kassan.  Där litar jag helt på vad Pia säger - för vi pratar om det - å med mycket rak kommunikation!

I MsvB har vi gjort det flera bra procentmässigt rundor men  är nöjd med att tävlandet där. 

Jag vill spänna bågen!    Vet att han är "efter" i styrka och kropp och jag lever på hoppet att om några år så är vi "där"!   Jag är glad att vi inte har problem med rörelserna, tex trassliga byten och kanske ofta orena är ett jobbigare problem än "6-träsk" läget vi är i.  Styrka, styrka!

Sen kan  har utvecklingen i sporten gått så mycket framåt!  Vilka hästar och ekipage!  Unga ryttare!  Så man känner sig verkligen som en Tant   ;-)  Fast tack o lov är vi några stycken  ;-)

Men nu nog om detta - ville delge mina tankar!  Och kanske lite kloka ord?  Håll tillgodo!

Elever i veckan!

Har det varit full rulle med -  ny elev från Gnesta  och Löflunda/Kvägeröd som vanligt men också "kursare" från Märsta på besök.

Det var två stycken fälttävlans ryttare som vill ha mera hjälp med dressyrarbetet då det är så bra att ha bra dressyrresultat med sig innan övriga moment!  Klokt!!

Vi fick til två bra pass där vi framförallt focuserade på takt och rytm!

Utbildningsskalan i en liten ask och flera poletter som trillade ner.

Blev även trevlig "sittning" på vår verande hela kvällen och vi hann uppdatera mig på vad som händer i mina gamla "hoods".

Nu vill de engagera mig för ytterligare träningar i Märsta vilket jag kommer försöka hitta tillfällen för.  Är du intressad att vara med så hör av dig till mig  maggan@osmund.se  eller pm på FB.

Besök....

av TantKalas Malin med familj hade vi också och blev en mysig tid i sommarvärmen!  Dessvärre höll "åskar" oss vakna halva natten (framför allt Malin) så vi var lite trötta dagen därpå!

Dottern Meja  fick i varje fall rida Silver och det var så klart uppskattat!

Vilken ponny det är!  :-)

Vi njuter av sommaren som håller i sig och det är härligt att kunna vara ute så mycket! 

Sköt om er!



Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation