Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

10696282_10152890041816337_2121919772496085742_n.jpg

Lite sol!!! Skönt sa Bonsay!

10599712_10152890041526337_5296696930756266253_n.jpg

Programträning -  min ständige följeslagare

till äkta man är med så klart!

10541006_10152890041616337_1722501484448778529_n.jpg

10451697_10152890041696337_7850322763678238701_n.jpg

Siffror på papper.....

10303383_10152888719166337_2358958119297829077_n.jpg

StrykarKatt?

 

v 47 nov,  2014

Att bli glad......

......för något det är ju alltid bra, eller hur!?

I hästvärlden är det för mig att bli glad när man känner att något man tränar på plötsligt fungerar!  Stort eller smått!

I mitt fall denna vecka är att jag är yberglad över att bytena i varje fungerar och är på väg att bli befästa!   Plötsligt händer det!

Poletten trillar ner hos oss båda, vi kommer i rätta balans och Bonsay hittar denna "extra gångart"!   10 st i varje från båda håll!

Lyckades visa båda för Pia F och för Tinne och fick tummen upp av båda!  Glad Maggan!

Har ju varit på detta i omgångar och det har varit med varierade resultat men så plötsligen funkar det och man tänker "varför var detta så svårt?".   Osäker på hur jag själv gör -  var ju ett tag sen tiderna begav sig på Big.....

Men allt har en mognad och jag tror han har bättre balans och är kvickare i sin galopp nu och då blir det ju lättare.  Samt att jag hittar rytmen..... 

För att byta i varje ställer krav på timing och känsla och att ge rätt signal!  Å när det väl stämmer så är det så häftigt!

Extra effekt av detta är att övriga byten och serier blir än bättre!  Nu gäller att hålla i sär så att man räknar rätt......

Vad ska jag med detta till....

... då han ändå har så svårt för piaff?  Blir ju inget komplett program.....

Ja, det kanske man kan fråga sig men jag har ett långsiktigt upplägg med piaffen också.  Det tar klart längre tid för Bonsay, men det tar sig, så vem vet, trägen kanske vinner!  Rom bygdes inte på en dag....

Problemet är att lyckas korta den stora fina skritten och bli kvick.  Är ju bra med en stor fin skritt som ger 8:a (om Svalling får bestämma) men inte helt lätt korta och göra kvick.....

Är ingen hemlighet att jag har som drömmål att rida GP på nationell nivå å man måste sikta mot himlen för att nå trädtopparna!

Passage gestar han för mer och mer och jag kommer jobba på med bra hjälp att förhoppningsvis hitta nyckeln även till piaffen.

För jag får känslan av att om han bara förstår så kommer även den poletten att ramla ner - även om det komme ta tid!  

För som sagt det tar sig om än sakta......   :-)

Olika förutsättningar....

...har vi med våra hästars talanger och jag vet en ryttare som har en häst som gör superfin piaff och passage men som det är helt hopplöst att få att byta i varje......   Hon har startat Intermed 1B men då låtsas "missa" bytena - det går ju en gång men inte ett gäng - tillslut fattar även domarna att man inte kan  (gäller ju alla serier i galopp, nångång kan man missa men inte hela tiden.....om nu inte får till tex serierna).

För det är ju detta som man aldriga vet med en outbildad häst - hur långt man kan komma!  Å även med sin egen förmåga!

Jag är stolt nu att lyckats utbilda en häst till upp till svår nivå (som en duktigt ryttare påminde mig om i veckan!).

Å jag är överförtjust i Bonsay och han är min vän precis som Biglik var i 17 år! Det måste man känna för att få det lättare på vägen.  Å klykar man inte så ska man fundera över det......(om det i ett annat veckobrev).

Att orka hålla på....

......är just detta att man aldrig vet,  att hästen är en individ man ska har roligt och trivas med och tillsammans med bra tränare lotsa en vidare i utbildnigen.  Oavsett om ens mål är att tävla eller bara träna.

Tävla högt eller lågt -  spelar ingen roll!

Jag får energi av att jobba med dessa stora djur!

Att man aldrig är full lärd och att inget är "svart el vitt" som Tinne säger t ex med hur man rider en rörelse.

På ett sätt åt ena hållet och tänka annorluna åt andra hållet ( i mitt fall pratar vi om galoppsaxen).

Tycka om sin häst och att vara påläst om hästens förutsättningar till jobb och kunna mycket teori!   Finns en uppsjö med litteratur att ta till sig!  Och som jag sa förra veckan - se bra ridning - åka på clinics osv osv!

Ridpodden....

.....är ett bra tips på just detta - jag hittade den sent omsider och har lyssnat när jag kör bil långt.

I dressyrprogremmet är det Tinne som är med och det är så "hemvant" att höra henne!  Tacksam att fått gå i hennes skola i så många år och jag gör allt för att förmedla till mina elever!

Ta er tid och lyssna på alla program!

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4710

Alltid så positiv....

.....kanske jag låter i dessa veckobrev och lite tröttsamt "å vad det går bra" -  självklart har jag pass som inte går så bra men när det är så rannsakar jag altlid mig själv hur jag själv varit och ridit.  Å det kan inte gå bra jämt.

Kan nog räkna på min en hand hur många gångar jag varit arg på någon av mina hästar genom alla år jag ridit (typ 42).

​Fundersam och frustrerad, javissst, men arg - nej!  En häst blir till det man gör dem till - hävdar jag bestämt!  De står inte i stallet och tänker - i dag jag inte fatta galopp el dylikt....

Det är upp till oss ryttare att lotsa och utbilda dem och göra det på ett klokt sätt. Eller hur.....

Å om man har stora mål å hästen inte räcker till - så måste man tänka om!  Rätt häst till rätt uppgift! 

Å ja - Bonsay kanske inte kommer gå GP men man vet aldrig och tills dess så kommer jag att njuta av timmarna i sadeln och glädjas åt det han lär sig - å just nu är det extra superkul med byten i varje!  Tjohoo!

Programridning....

...hängde jag med på i helgen.  Var på Visbohammar och för Gunilla Åkerman.  Gunilla har inte sett oss och heller inte dömt oss på mycket länge.  Vi kom fram till att senast hon såg oss var någon gång i vintras.

Kändes bra att göra detta även om säsongen är över för hur det än är så är det bra att hålla igång med "halvskarpt" läge och rida program.

Så när tillfällen ges så försöker jag hänge på!

Intermediere 1 var programmet och det gick jättebra.  67,1% och ett bra flyt!   Gunilla tycker vi har utvecklats jättemycket och att Bonsay är mycket starkare och säkrar!  Kul att höra och att det förändras!

Nu vet jag att det inte är så lätt att presetera och få dessa siffror live - men alla positiva rundor stärker ens självförtroende!  Tryggt att Svalling och Gunilla har samma "siffernivå" på programträning1

Film med siffror finns här:

http://www.youtube.com/watch?v=kBxS-1CmG7w&list=UUOBK-GOQhuyqVKnrV1l8qYQ

Fantastiska....

....är också mina elever som alla mer och mer utvecklas (alla på sin nivå) och hur vi tillsamman lotsar oss genom toppar och dalar!

För det är ju en sak till som är säkert - efter en topp kommer en dal - å då ska man ha mentala verktyg att ta sig vidare till toppen igen!

Kul med 2 nya elever i veckan, en på Jonsberg och en som kommer att komma till mig på Ekdal och träna då de är uppstallade på granngården.  Det är en 5-årig hopphäst som vi ska jobba med grunderna på. Kul!

Julmarknad, Så mycket bättre och pyssel hemnma....

...har helgen bjudit på förövrigt!  Känns otroligt att det "lackar mot jul"  men jag längtar för sen vänder det och vi gå mot vår igen  ;-)

Sköt om er!Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation