Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

1898179_10153792975876337_8917171417411097903_n.jpg

Avstämning med Lars

12144869_10153789076596337_5022880515932601794_n.jpg

Träning med månens om sällskap!

12079557_10153793151616337_583188569100518869_n.jpg

Tacksam för bra belysning på ridbanan!

12189002_10153794950741337_8669567865542673659_n.jpg

Matchad elev å häst och höst!

12195751_10153796472361337_7603206017285362549_n.jpg

Många löv blir det.....

 

v 44,  oktober 2015

Veckorna rullar på....

.....och det går väldigt fort känns det som!  Snart är det jul.....i varje fall om man får tro skyltfönstrena och dekorationerna i Stockholm......liiiiite tidigt kan jag tycka......

Härliga Hösten fortsätter leverera högkvalitativt väder och man kan inte annat än njuta och var nöjd.   

Bonsays vecka....

...har varit tämligen intensiv med båda Tinneträning och sen en programträning i TantKalasets regi för Lars Andersson.

Tinne-passet blev betydligt bättre än sist då det var väl många spöken i perferin för Bonsay.....

Vi jobbade med galoppen och diagonala slutor som växlas med öppnor. Så nyttigt!   Och kvarts, halv och helpiruetter på det.

Gäller att variera med samling och sen rida framåt å hämta kraft!  Jag har lite lätt att bli kvar i samlingen lite lite för länge -  tajming!

Travarbetet flyter på bra och emellanåt är han hur bärig och fin som helst men det kräver sin ryttare vilket Tinne också säger "du måste var så exakt i din balans för att ha honom bärig framför skänkeln."

Phu!  Inte alltid så lätt!!  Men när vi är rätt i balansen så är det som att dansa!!

TantKalas för Tinne...

....nästa vecka å då blir det 2 dagar på raken man får focusera på sin träning med dessa skickliga ögon till sin hjälp  - det ser vi framemot!

Lars....

....programträning var det sen på agendan på fredagen!  I TantKalaset regi där Lars är vår "program-mentor". Perfekt!

På Jursta Gård skulle vi och  dit jag aldrig varit. Tog lite för lätt på att lita på en GPS och vägen dit var säkert den närmsta kilometer mässigt men så jäkla kringelkrokig å dan så det var galet! Tur Bonsan åker bra!  Var så man mötte sig själv i bland.

Hade Sandra med mig som agerade GPS läsare och tur var väl det.....

Hade tagit till god marginal på tiden så vi kom inte för sent men lite tröttsamt var det allt.....   

Hem åkte vi "rätt" väg och då gick det betydligt bättre.

Nåväl, själva programträngen låg just på focus "träning"  - jag är ju inte inne i tävlingsmood just nu så jag sa till Lars att det får bli lite mera som "från backen ledd programridning"  vilket blev väldigt bra.

Programmet var Intermediere 1....

.......och Lars var med mig i örat hela tiden och kom men feedback på varje rörelse samt en siffra som skrevs ner.    Han tyckte generellt att vi förbättras oss avsevärt även om det fortfarande ska jobbas på bättre bärighet i framförallt piruetterna men också enstaka bytena.

66% ungefär blev en sammanställning av de siffor vi fick och det kändes väldigt kul att han ser en förändring.

Desstuom såg Lars oss på Djursholm då han dels hade domarkonferens men också dag 2 när jag red Intermediere 1 så var det examen för de domare som ska kliva upp en snäpp så han hade tummat många gånger på mitt protokoll för att jämnföra sina egna med vad domaradepterna hade satt för siffra.  Bra att kunna verifiera och få feedback en gång till från de ritterna och som han sa "det är mycket som är bra men behövs mera bakbens egagemang  - så som du kan få på träning".......

SummaKardemumma så blev det en energikick att få lite feedback att vi tar oss!  Ibland känns det ju som man står på stampar på samma fläck.........

Lite trött....

.....mest i huvudet tror jag Bonsay är efter denna vecka så det gäller att vara lyhörd och det fick bli 2 dagar i skritten utan belastning på ryggen from söndag för att ta igenom "oss" samt ladda för kommande veckas TantKalas! Extra Biolight får det också bli.

Återrappotering om den träffen kommer nästa vecka!

Övriga hästar......

....så tuffar Cantaluppi på i sin rehab igångsättning.  Fått översyn och masage av Lollo Persson vilket han kommer få nu med lite tätare intervaller. 

Ser bra ut och Sandra gör ett jättebra jobb men mycket om vård och omtanke och bra ridning i rätt balans.

Gisses vad den tjejen utvecklats sin ridning!

Werena fortsätter sin resa mot en mera slimmad kropp och kondis och vi jobbar på målmedvetet men hela tiden med känsla för vad som är lagomt.   Hon är väldigt ambitiöns i varje fall och gillar att vara i jobb.

Silver har varit lite trött och får ta det lugnare.  Ingen ridning just nu utan  hagen och skritten.   Vi får se, han känns piggare men man vill ju ta det lite piano med en äldre herre så det gäller att läsa av honom  rätt! 

Weekend kurs......

.....Anneli från Storvik och det blev 3 givande pass och mycket trevligt överlag med tid för middagar och "hänga tid!.


Focus var att förbättre byten, dvs få dem rena.   Det är ju liksom A o O för att kunna rida MsvB...... och ack så viktigt det blir rätt från början!

Det är ju så att tillräckligt många felaktiga byten (efter bak oftast) befäster hos hästen som att det är "rätt" och sen är det rätt svårt att få det korrekt.

Just det ämnet har vi haft på många tränarkurser och det finns ingen genväg liksom......

Å innan man kan börja måste galoppen vara av rätt kvalite och man måste som ryttare ha rätt tajming.  Mycket att tänka på ........ och viktigt man har någon på backen som ser och säger rätt.....

Anneli har varit klok och inte mecka så mycket med detta själv. Vi jobbade nu på galoppkvaliten och rytmen och att kommar rätt  och faktiskt om vi en bra bit på jobbet och fick till flera korrekta byten!  Heja! 

Läxan nu blev att rida galoppen i lätt öppna och variera steglängd och känna in kvaliten. Rakrikta!  -  så fortsätter vi till helgen när jag ska till Storvik å ha träningar.!

Anneli fick även sitta upp på Bonsay och göra några byten då han är lätt att byta på och kan ge en lite självförtroende. 

Dessvärre är han ju inte så lätt i övrigt och Anneli tycket det var lite känsligt och svårt att rida, tåget gick liksom  och det är mycket häst att rida både i rörelse och finess på hjälperna.  Hur som nyttigt och man kan konstatera att någon läromästare kommer han inte bli   ;-)

Övriga elever i veckan....

har varit Anngelica och Linda som båda kommit till Ekdal -  Linda i lampans sken så är tacksam för bra belysning!

Men också Mia o Madde med sin  hopphäst som jag satte upp och red - korta läder och hoppsadel!  haha - än kan tanten men nog känns det mer "säkert" i dressyrsadel på rumpan! 

Stort Grattis till Anngelica som red på fina procent i sin start i LB!!  71 % sitter alltid fint!  Men framförallt att det lossnar på att att få honom att funka i tävlingssammanhang!

Löv, löv, löv......

....ja några sånna har vi bla från eken........ tur vi inte är ute efter att ha en perfekt tomt, nu fick det bli en snabb "ta bort det värsta" å sen hoppas vi maskarna vil ha resten  :-)

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation