Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

GottNyttAar2015-1.jpg

sparkling_2016.jpg

10330495_1681391125406331_8715232534068479627_n.jpg

 

v  52/01,   Januari  2016

God Fortsättning på 2016.....

.....tänk dax igen för ett nytt år!  Ett oskrivet blad.....  altid lika spännande att se vad detta år kan ha med sig!

Ett lten eftertanke och "bokslut" över 2015 kommer här:

2015.......... ajöss!

......ja det var verkligen ett blandat år! 

Började verkligen turbulent på sämsta sätt med en erfarenhet vi helst hade varit utan!

Jag hade ju problem med min mage och för att göra en lång och trist historia kort så fick jag ju en felaktig cancerdiagnos!  Inget man önskar någon och i mitt fall är jag så tacksam att det var fel och att jag slapp gå igenom allt vad det innebär!   Men innan man kunde blåsa faran över så var det många tankar som gick genom mitt huvud och för hela familjen!

Hur kunde det bli så fel?  Ja, det kan man undra.......men det var så här att vid min gallblåse operation på Sophiahemmet 2010  så hade man helt sonika hål på blåsan och ut ramlade ett gäng stenar som man inte "fiskade upp" utan dessa fick hamna fritt i buken och "gojsa till sig" några år för att hösten 2014 göra sig hörd med diverse diffusa symtomer.   

Diverse olika röntgen omgångar och med dessa stenar som tyddes som "cancerknottror" tillsamman med fläckar på levern (som jag har kvar och går under observation för 1 gång om året) så tydde "exptertisen" på Huddinge (12 personer) att jag hade cancer som läkaren i Nyköping framförde.....

Bollen i rullning, en massa oro och ångest hos oss alla men också lite mera eftertänksamma läkare på Nyköping som tog mera prover och efter mycket om och men och en titthålsoperation där man hittade stenarna så kunde man blåsa faran över!  Phu!

På det ytterligare undersökningar med gastor och endoskopi som var UA så kunde vi framåt mars andas ut!

Anmäl - röt många......... men jag ansåg inte det skulle leda någonstans utan bara en massa jobb.  Men jag har varit väldigt tydlig mot läkarna i Nyköping vad vi tyckt.....

Nystart....

.....kan man säga att det blir när man gått igenom något sånt här och man blir om än mera ödmjuk för livet och ser till att ha sånt som ger en energi omkring sig och dessutom inte ta något för givet!

Fånga dagen låter klychigt med ack så sant!

Jag fick nu desstuom en regäl "besiktning" av min  nu 50 åriga kropp och det känns ju väldigt bra!  Ska se till att ta hand om den så man hänger med ett bra tag till!

Det där med att......

..... få energi och det är ju förutom ens nära och kära 2-benta så klart alla 4-benta!  Just i ovan nämnde "erfarenhet" så ger de verkligen massor!

Hästarna är verkligen en del av vårt liv och det är värt varje timme och krona man lägger ner!      Eller hur?

Vi går in i 6:e året på Ekdal - å att vi trivs det tror jag framgår rätt tydligt!

Året i sig sen....

.....blev sen ett bra år, framförallt från sommaren och framåt (efter att jag åter laddat batterierna) med en extremt rolig stor 50-årsfest här hemma på Ekdal som blev precis så där roligt som vi ville!

Gården utvecklas och det förbättras och fixas lite här och där.  Inför 2016 börjar det bli dax att ta tag i huset invändigt och tanken är att börja med vardagsrummet redan nu i januari och förhoppningsvis mäktar vi med köksrust under året..  Återkommer :-)

Bonsays år.....

......har varit bra med ett helt skadefritt år!  Bara en sån sak!

På tävlingsfronten har vi ridit "lilla rundan" klasser med varierande resultat.   Inte helt lätt i svåra miljöer, t ex LagSM på Strömsholm med en totalt introvert Bonsay.   Till bättre känsla och prestation på t ex Djurgården med personbästa i Intermediere 1 på 65 %.

Red också någar MsvB klasser  samt regionala MsvA/ST George för att "samla mod" och då i mindre konkurrens, enklare program och i för oss enkla miljöer så blev det bra procent och placeringar. 

På träningsfronten har vi haft många highlights med flera nya infallsvinklar för att stärka Bonsay.   Jag är så fäst vi denna häst som är en arbetsmyra, om än emellanåt förvirrad sådan, men nu när vi känner varandra innan och utan så är det "vi"  :-)

Jag tjatar om det men jag tror han mognar sent och bara med sista månadernas utveckling så tror jag 2016 kan bli än bättre!  Tror att "Lilla rundan" kommer bli en bra runda i år och vem vet vi kanske når längre än så -  skam den som ger sig och man vet aldrig vart något slutar - utveckling pågår!

Haft superhjälp av som vanligt skickliga Tinne och sen flera år "skarpa domar och tränarögat" Pia Fälth!

Toppat detta med programträningar för  bla Lars Andersson och Gustaf Svalling.

Samt på slutet av året hängt med för Nuno E Santos som är hos Nina Hoffman Küppers på Visbohammar.   Toppen tränngar och nära!

Och inte att förglömma -  Ilona Eismann som red Bonsay i 3 veckor när vi var i Wellington och då lärde känna honom "från sadeln"  och som sen varit min "parhäst" på tävlingar och som stöttat och hejat och kommit med mycket kloka råd!    

Så jag är så tacksam för det upplägg jag har omkring mig, och ser med nya friska tag fram emot 2016!  TACK alla!

Vilken tur att man aldrig blir för gammal för denna sport!

Cantaluppi......

.....,kom till oss i mars och som jag tidigare skrivit så har han en skadehistorik och det var en osäker framtid och tyvärr så kom hältan tillbaka när han började jobbas mera seriöst.

Men med ett mycket bra samarbete med veterinär Axel Wallman och ägaren Marie Hallender Larsson bestämde vi oss för att ge allt en chans och gå till "botten" med problemet.

Tid fanns ju och inga "krav"........ så det som vi nu tror är ett ichiasnerv problem som vi behandlat och peppar peppar verkar falla väl ut så ser prognosen väldigt bra ut!   

Cantaluppi är under långsamm igångsättning och Sandra gör detta med stort ansvar - allt för att nå målet att få vara "ridande elev med egen häst"  på Ekdal!

Cantaluppi är supertrevlig och en mycket vänlig herre som vill så väl!  Han talar tydligt om när något inte är bra och han har stor charm!

Han är här för att stanna och går det som vi tänkt oss -  så kommer han ut på tävlingsbanorna i sommar!

Silver Boy....

...går in på sintt 25:e år och det är grå tinningrnas charm hos denna häst!    Han är fräsch för sin ålder men så klart ska det vara på hans villkor.

Vi hoppas han fortsätter vara pigg och glad men med en äldre häst måste man vara lite extra vaksam och det jag främst tänker på är magen och hålla den i "gång".  Han trivs bra med att vara det han är - pensionär med guldkant!

Besök hästar.....

......har det varit i form av kompisen Lottas Werena som var här några månader och som jag "satte igång" till henne.

Det var ett kul projekt och alltid roligt att kunna hjälpa till.

Framtiden och "x-tra" häst är oskrivet vad det blir.   Kanske, kanske inte......

Jag är rätt nöjd ha bara 3 egna hästar i stallet att hantera och med en mer och mer frisk Cantaluppi så kommer även jag att rida honom lite för att hjälpa Sandra.

Träningar.....

....för mig här hemma i Gnesta men också "externt" i Storvik, Märsta och Nyköping är på den nivå jag har tid för.

Roliga och engagerade elever och väldigt kul att följa!

Ser framemot ett roligt träningsår 2016!

SummaSummarum.....

...över 2015  att det var ett annorlunda år med många eftertankar och att prioritera det man tycker är viktigt och ta hand om det man har!

2016 känns fräscht och spännande och jag hoppas det blir ett bra år med många roliga timmar i sadeln och i tränarrollen!

Och så klart med nära och kära och bästa vänner!

Välkommen 2016 och Nisse Simonssons kloka ord får avsluta detta veckobrev  (se här intill!) Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation