Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

12654331_10154012804361337_4497803467390824790_n.jpg

Nöjd Cantaluppi i ridhuset!

12705250_10154014285696337_7353363530457944201_n.jpg

Hovslagar dag i lördags - Fiffi vill gärna va med..... gissa varför!?!?

12592475_10154012353081337_3140338923311250345_n.jpg

Välmatchade Theres med sin fina 5-åring!

 

v  05,   Februari  2016

Av och på väder.....

... kan man sammanfatta veckan och det är ju som det är så här år.

Jag är lite "nördig" på väder just för att det kräver lite planering med vad man ska göra med hästarna.  Är det isgata blir man begränsad......

Å efter måndagens ymning blötsnö som på natten övergick till regn så blev det just isgata på ridbanan.......  men förvånande nog så redan på lördagseftermiddagen började det "ordna till sig" så pass att Cantaluppi kunde göra ett pass på töm.  Märks att det inte är mycket till tjäle då det smälter undan fort. Tacksam för det!

Nu sitter jag ju inte sjön med närhet till bra ridhus men det är just det där att kunna välja och inte bli låst. 

Med återkommande signal fel på vår "fina" infrastruktur vad det gäller spårbundna pendelval så vet man inte alltid när man kommer hem.......   Torsdagen blev en sån kväll och då är jag tacksam för att kunna nyttja skrittmaskinen även om jag hade tänkt åka ridhus.  Men var alldelse för trött för det och då rider man inte bra heller.....

Hur ser en vecka ut....

......för Bonsay det har jag fått frågan om och så här ser det vanligtvis ut:

Måndag:  Töm

Tisdag :   Bana/Ridhus

Onsdag:  Vila

Torsdag:  klättra backen/rida ut

Fredag:  Bomträning / dressyr

Lördag:  Bana/ridhus

Söndag:  Bana/ridhus

(skrittmaskin varje dag  30-45 min)

Självklart blir det omkastat emellanåt och vilodagen är faktiskt "flytande" då det alltid blir ändringar och bättre ha det en annan dag.

Å vissa veckor blir det inte ens en vilodag - jag tror den dagen är mer för vår skull än hästen.  Men vissa veckor kan det bli några dagar på raken med "återhämtning" -  jag kan Bonsay så väl så jag känner när det är dax.

Sen "topp" rider jag självklart inte varje dag och heller inte varje pass.

Rider aldrig mot klockan utan går helt på känslan.  Funkar allt och han är duktig så slutar vi med flaggan i topp så 

vi båda är glada!

Viss del av passet är självklart uppvärmning och avvärmning men jag har alltid en tänkt plan vad passet ska innehålla.    Hemma kan jag skritta ut innan och efter passet på ridbanan vilket är en trevlig inramning. 

Allt som har med grundjobb  att göra så som rakriktning, lösgjordhet och övergångar är självklart i min ridning.  Formen efter dagsbehovet men också riktigt koncentrerat focus på specifika rörselser som i Bonsays fall kan vara piruetter eller  travskolor. 

Jag ser hela passet som ett "gym pass" där man går från maskin till maskin å tränar olika saker. 

Sen behöver allt sättas ihop när tävlingssongen närmar sig då programdelar och hela programmet är självklara ingredienser.  Att börja med det veckan eller dagarna innan start tycker jag är för sent.

För programmets del så är jag tidigt i focus på hur jag ska rida programmet,  tanken på det finns även när jag inte sitter i sadel:

"Inridning - focusera på rakriktiningen,  halten -  rama in, kom ihåg höger bak,  direkt framridning och spikrakt -  satsa på en 8:a!  Här kommer vi!     osv osv osv..........   Tror det mentala är nog så viktigt -  man är ju två för att prestera!

När jag klättrar i backen, rider på fältet eller vad jag gör "utanför ridbanan" så är det självklart i rätt balans och form.  I min värld finns det ingen skillnad att det plötsligen skulle va ok att springa "hur som helst" bara för att man är utanför ridbanan.   Samma ridning bara i en annan miljö helt enkelt.

Ser framemot....

...... första start som är i Södertälje om några veckor och då i det nya MsvA programmet.   Tror att vi klarar miljön galant i år då han känns så mogen.  Vet att jag sagt det förut men just i år känns det som vi är ihop och inte har focus på fel ställen.  Vare sig Bonsay eller jag. ;-)

Har sen hela vår säsongen utstakad med både nationella starter på "stora"  ställen men också några enstaka starter på ställen han är "hemma" på.   Ser fram emot vårens säsong.  Å målet är att ligga på jämna resultat i "lilla rundan".  Men som vanligt får man revidera allt om man stöter på patrull....!

Tränare.....

...... är ett måste för att komma någonstans.....eller hur?!?

Jag är lyckligt lottad som har Tinne sen många år och även om det  långt att åka till Lövsta så är det självklart värt resan.  Dock försvinner ju flera månader när hon är i Florida och emellanåt är det svårt att tajma i hennes tävlingssäsong.

Därför är det toppen med Pia Fälth som hjälp också.  Extra plus att hon är GP-domare och man även får domarögat som hjälp!

Nu är det emellanåt även svårt med våra kalendrar och vi ses inte varje vecka som jag kanske skulle önska. Pia kommer ju till Gnesta bara för min skull.....

Så glad blev jag när jag sent omsider kom på snilleblixten att be Nina Hoffman Küppers om hjälp när jag ändå är på Visbohammar!

Jag gillar Ninas ridning och upplägg och dessutom med Nuno i bagaget så blev det komplett.    Nu hoppas jag vi kan ha tisdagar som träningsdag! Debut var i tisdags och passet blev precis så där bra som jag önskat.  Nina var "spot on" på mina svagheter men lyfte också våra förtjänster!

Är så behövande att ha någon som tittar, pepper, korrigera fel och ger en verktyg för att fortsätta utvecklas!  Jag mår bra av att komma från träningar där jag fått bra pepp, utmaningar och energi och då går "ensam" ridningen som en dans!

Samt att jag blir bättre tränare själv!  För jag tror man blir det om man är aktiv ryttare själv.

Så jag är glad....

....över upplägget med Bonsay och den tillkommande bomträningen tror jag också är bra!   För oss båda  ;-)

Jag är också glad över Cantaluppi som fortsätter blomma och passet på töm var riktigt trevlig där vi kunde jobba fyrkant på ett bra sätt.  Märks att han fått gedigen utbildning i detta!

Extra glad.....

....blev jag över helgens 2-dagars för Pia där Bonsay var superfin att rida och vi dessutom tog oss igenom nya MsvA med en väldans bra känsla!     Fick till egna ridningen bra också.  Nice!

Om jag tycket det var svårt och bökigt förra veckans pass för Pia så blev det tvärt om dessa pass.   Tror faktiskt att han förra veckan hade lite träningsvärk efter bomträningen dagen innan.  Det är ju helt annat sätt för honom att jobba och tog nog mera än jag trodde......  fy på sig - det borde jag ha fattat....

Lollo massör....

...var här och stämde av Cantaluppi och var strålande glad över hur fin han är!    Vet inte hur många gånger jag tänkt detta att det är otroligt hur vi kunde ta oss ur det nattsvarta som det ändå var i somras!!

En stor eloge till veterinär Axel Wallman som trots dyster min ändå bestämde sig för att gå på sin tes och behandla!  Och ägare Marie som sagt "gör allt ni kan"  och även Lollo som hjälpt oss!

Å Sandra som ägnar så mycket kärlek till sin ögonsten!  Å kanske en klapp på axeln till mig själv som trott på hästen och peppat inblandade när det sett mörkt ut.....

Nu ska jag fortsättningsvis inte älta detta utan bara se framåt!  Han är frisk nu och vi fortsätter bygga styrka och kropp.  Å håller det inte så gör det inte det - då får vi ta det då.  För att sitta å tänka "tänk om han inte håller om jag gör detta"  det går inte!

Ser framemot debut på tävlingsbanorna framöver!  En grov plan finns! Mer om det framöver.

Elever i veckan....

.......har som vanligt varit Gnesta gänget men även Nyköping.

Känns som vår i luften och alla är lite extra på G.  Förutom stackars Anngelica som blev "supersjuk" i förkylning och fick ställa in träningen på fredagen.   Tisdagen hann vi med då jag även red en sväng vilket var nyttigt för oss alla  ;-)

Ny vecka....

..... att ta tag i och jag hoppas på en vädermässigt positiv sådan så vi kan vara hemma på banan en del av passen!Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation