Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

14432948_10154683242306337_7336639665073746759_n.jpg

Söndagens träning....

14457293_10154670931791337_8253051076514462514_n.jpg

.....och i lampans sken en kväll i veckan....

14463312_10154678896046337_2360468399745781099_n.jpg

.....yster liten brun!

14470403_10154682363241337_6220183425449905878_n.jpg

Hölådor!

 

v  38,     september 2016

En vecka med......


.....både tävling, uppstart och avslut!


Men vi börjar med.....

...Bonsays vecka som i början av veckan fick fortsätta ta det lite lugnare än vanligt efter sin behandling.  Jag passade på att ge honom några dagar extra då jag tänkte det kunde vara bra.  Sen hade jag nätt om tid och ork då jag avslutat min utbildning till Diplomerad Controller så i tiden passade det väldigt bra.

I mitten av veckan börjande jag höja upp intensiteten och även om allt jobb som vanligt altlid ligger på grundridningen så blir passen något kortare och blandat med en skogstur (så länge jag har ljuset med mig - hösten är här nu.....).

Till helgen var vi åter "igång" och det blev lite mera finlir och rörelser.  Jobbar en hel del med traven och leker med takten för att hitta lite mera passage.  Tror vi hittat lite mera och det känns som att hans fattar vad han ska göra men nu behöver vi lite hjälp från backen för att få lite mera "skjuts" i sättet att bära och skjuta på.  

När vi hade TantKalas sista så sprang Tinne med och hjälpte mig driva, det var väldigt bra och kändes verkligen att en polett ramlade ner.   Mycket beröm gör susen och han försöker verkligen!

Jag har ingen aning om detta kommer bli uppvisningsbart någongång, det har jag alltid sagt, men det är väldigt kul att ha en utmaning att bita i och vem vet vart det slutar.  Hur som så stärker det väldigt bra!

Röd tråd.....

.....genoom hela min ridning har jag och det är så väl förankrat i mig att rida våra pass på ett visst sätt. Självklart en uppvärmning som för Bonsays del inleds med galopp för det passar honom bäst. Formen och tempo varieras och jag stämmer av hjälperna.  Därefter fortsätter jag med som att vara vid maskiner på ett gym.  Lussan liknade det så en gång på en kurs och jag tycker det stämmer så himla bra!

Jag väljer inte samma "maskiner" varje dag utan kan vissa dagar tex lägga mer focus på piruetter för att nästa pass göra mera travarbete.    Men hur som, en röd tråd finns. Och många micropausar!

Även när jag rider ut så är det samma typ av grundrining, hästen i balans på tyglen.  Självklart!

Allt hänger ihop - utbildningsskalan!    Takt, kontakt, rakrikning, lösgjordhet, schwung och samling -  allt ska ingå alla pass -  har men den grunden har man en bra bas att göra "grejer" på.

Och detta ser jag till att förmedla till mina elever, oavsett nivå, ambition och inriktning (har även hopp och fälttävlansryttare).

Cantaluppi....

......som har ett förflutet som hopphäst är i grund och botten väl skolad i Tyskland.  Fortsatt bra arbete sen i Sverige även om det var för hoppning.

När jag sen kom in i bilden (och hela sjukdomsbilden var utagerad)  och tog vid så var det inte "så svårt" att hitta knapparna även om det självklart tar ett tag att lära känna varandra och sätta "sin" ridning hos honom.

Att Sandra och jag kan "dela" är att för att vi rider rätt lika och att Sandra helt köper mitt upplägg.  Hon har dessutom en bra känsla och bra tajming.  Toppen!

Det som är utmaningn med Cantaluppi är att temperera honom rätt.  Han är rätt het och blir han för överpigg så händer det grejer!!  Den energi han har är fantastisk att rida på men man måste tajma rätt!

Helgens start.....

.....blev väldigt hoppig och skuttig och jag vet inte riktigt anledning.   Hade dock samma problem i våras på samma utebanan så nått är det som stör honom där.

Nu kan man ju tycka att han ska "lyda" men det funkar inte riktigt så utan när han tänder i  - ja då går det av en säkring liksom!

Jag tycket ändå vi redde ut det helt ok och mellan "anfallen" så var han hos mig, det var han inte i våras så lite har vi hittat varandra.

Mycket energi att hålla rätt på och jag är tacksam att han bara är 164  ;-)

Så debuten i MsvC blev plattfall men det hade inte spelat någon roll om vi ridit LB det hade varit lika svårt -  så det är bara att ta ny tag och påt igen!

Till helgen är det inomhus LA3 igen och dessutom "hemma" på Visbohammar -  då ska vi försöka få till en harmoniskt ritt!

Hade på känn....

..... att det var risk för att det kulle bli lite ystert då han dagen innan på Visbohammar på träningen för Nina var väldigt "på" och överpigg..... som vi redde ut men sen med gårdagens ystra ritt så började jag tänka lite till och jag tror nya hö vi fått hem kanske står högt i energi. Ska se över foderstaten och reglera den lite samt skicka in analys.    Får vi se om det blir bättre!  :-)

Avslutet....

....jag nämde är inte hästrelaterat utan i min "andra värld" där jag avslutat en 6 månader lång utbilding på totalt 18 dagar -  Diplomerad Controller  :-)

Varit otroligt roligt och utmanande!  Lärt mig nya saker men även fått bekräftat det jag redan kunde och som jag genom ett långt yrkesliv (drygt 30 år!) lärtmig!    Bra egoboost helt klart!

Nu är det färdig utbildat inom detta men jag har ev en ny grej på gång inom hästvärlden.  Mer om det  framöver  ;-)

Gården....

.....är det ständigt något att göra på och i helgen har vi sett till att vinterhagarna är i bra skick. Nya hölådor och lite annat fix! 

Nu kommer de få gå kvar i sommarhagarna så länge som möjligt då de har det så bra där, väldigt nice att kunna bestämma själv  :-)

Vi ska också byta ut belysningen på ridbanan och till det behövs en lyft som Anders kan låna. Det är ju bra så han slipper gå med stolpskor........

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation