Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

14947900_10154807058066337_6593316161327457354_n.jpg

SPA!

14963320_10154821453181337_3765148903368061354_n.jpg

På rymmen.....

14956422_10154816085146337_4295075893573073518_n.jpg

Fikamys.....

14962535_10154810757886337_2302137143441965900_n.jpg

Bonsay jobbar på .....

14915605_10154810757896337_3618729508146051434_n.jpg

.....å Luppe likaså!

 

v  44,  oktober/november 2016

Höstlovsvecka....

.....har det varit och det blev en väldigt väl tajmad ledighet från stadjobbet och allt vad det innebär. I bland behöver man ett break helt enkelt.

Nu var det inte ledigt hela veckan men i alla fall måndag och tisdag som innebar att Moa och jag checkade ut från gården och in på Trosa Stadshotell för en eftermiddag med SPA och behandlingar samt en kväll med middag och väldigt mysigt "mor och dotter" tid.   Att sen sova på hotell och ligga och små prata lite innan man sover har ju hög mysfaktor!

Förutom detta så fick vi besök på gården av min syster Birgitta och henns barnbarn som kom på torsdag em och stannade till fredag.  Vi hann ut i skogen med fika och allt. Silver var med och tjejerna fck till sin glädje rida.    Hög mysfaktor även på detta så klart!  Kvällen innbar "tacco mys" på en torsdag  :-)

När sen väl fredagen kom så var det Anders och min tur att checka ut från gården.  Vi har ju de senaste åren ta oss tid och göra detta i november och i år så föll valet på en konsert med Lena PH samt övernattning på hotell i Eskilstuna. Mycket nice!   Vi fick också sällskap av våra kompisar Görel och Putte.   Superkul!

God middag och trevlig häng hela kvällen. 

Men trots detta i veckan.....

......så är det ju vanlig rullijans med hästarna ändå.

Att åka från gården kräver lite planering och denna gång när Anders och jag skulle i väg så blev det lite extra att tänka till med då Sandra blev sjuk och inte kunde komma.  Turligt nog har vi några andra "stand in" jag kunde ringa och vi kunde åka iväg!

Annars när någon av oss är hemma så löser det ju sig så klart.  Att ha eget stall har sååååå många fördelar men det är ju inte bara att låsa ytterdörren och åka direkt...... men allt går att lösa  ;-)

Programträning.....

......var veckans happening och det var på eftermiddagen på tisdagen hos Nina på Visbohammar.  Denna gång Lotta Finstorp som kom och engagerat gav goda råd.

Jag red båda hästarna och inledde med Cantaluppi som jag provade att rida MsvC1 med och denna gång var han avspänd och det blev inget fritt program alls utan det mesta "satt".   Lotta är postiiv av sig och det blev dryga 69 %.  

Roligt med fin feedback och jag tänker mig nu att vinterns jobb kommer göra honom gott och att vi tidigt på nästa säsong ska försöka oss på MsvC igen.

Ritten finns här:

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=qtPSkTwOy5s

För Bonsays del så fick det bli ett icke färdigt program i form av SB:1an (Intermed 1B).   Vi är ju inte alls klara för detta men Nina sparkade mig i baken och jag kände själv att rida Intermed 1 inte var så lockande.  Lotta satte inga siffror utan vi pratade om vårt försök efter åt och hon tror mycket väl att vi kommer starta detta framöver.  Generellt tycker hon det är roligt att se hur mycket han har utveclats och blivt så stark i hela sin kropp.  Kul att hon ser skillnad!

Jag är väl inte lika övertygad själv  att vi kommer tävla detta program, men visst, om 2 år kanske  ;-)

Hur som så funkar galoppdelen skapligt där man bla ska göra en sax med 4/8/8/4 språng och sen är det 7 byten i varje. Detta klarade vi.

Passagen fick vi till några steg tillräcligt för att Lotta skulle uppfatta det som just passage  :-)   men någon piaff blev det så klart inte då vi inte alls kopplat i hop det än. 

Rolig var det och visst absolut -  kanske inte helt omöjligt framöver!   Kul utmaning! Precis vad som behövs!

Programträning.....

.....på annat sätt blev det för mig på söndagen då jag gav mig i väg till Södertälje för att bisitta i MsvC klassen.  Som ett led i min domarutbildning.  Valde denna gång att bara lyssna och samtidigt själv tänka siffra å förhoppningsvis innan dömande domaren sa siffran  :-)

Vi var förhållandevis lika i vårt tänk och jag kunde ställa en del frågor där jag funderade över siffran.   Överlag var det skolorna det som det mest brast i.   Var inte många som gjorde dem "enligt skolboken".   Svår rörelse helt enkelt.

Enkla bytena var det samma sak men och en och annan som startade var nog inte klar för MsvC än.

Givade eftermiddag i varje fall och jag har nu lite kött på benen inför nästa domarkurs!

Apråpå bedömning......

.....och kvalgränser m m så kommer det from 2017 vara MsvB:5 (och Juniorprogram osäker vilket just nu)  som gäller för kval till MsvA. 

Helt rätt då det är alldeles för stort hopp mellan MsvB4 och MsvA.

Det finns också på förslag att det i MsvC höja kvalgränsen till MsvB från 62 % till 64%.  Men som sagt, ett förslag som inte är beslutat.

Tankar finns också att i från LA klasserna ha kval till MsvC.

Anledningarna är för att höja kvaliteén och få fram bättre grundridning.  Här vilar ett ansvar på oss tränare men så klart har ryttaren själv det yttersta ansvaret.

En annan ändring.....

.....är att hatten inte är tillåten i fälttävlans dressyren längre. Bra tycker jag.

I dressyr generellt har man inte tagit det beslutet än men jag kan tycka att så borde det vara.

Kännns gammalt och förlegat med hatt kan jag tycka och att rida med hjälm överhuvudtaget är ett absolut måste tycker jag.

Jag har själv slarvat med hjälm i mina dagar och har inget som helst försvar till det men när Moa blev tillräckligt stor för att fråga mig varför jag inte hade hjälm och jag då inte hade något bra svar -  ja då var det givet att ha hjälm!

Tack och lov kan man bli klokar med åren!

Vintern knackar....

....ju på och det är en ganska tung period att gå igenom som hästaägare.  Det är alltid slitigt när det blir kallt och en viss logostik med att åka till ridhus osv.  Men jag är så tacksam att ha Visbohammar och deras ridhus där man alltid är välkommen och desstuom väldigt trivsamt!

Sen får man vara lagomt ambitiös med vad man tar sig för men hur som så brukar jag alltid få till det.  Men visst lite extra jäklar anamma måste man ha - men det är väl typiskt oss hästfolk?!?

De dagar det inte går att få ihop så finns allt skrittmaskin att ta till!  Allt för att hästarna ska få röra på sig!

Sjukstuga....

....har det varit i veckan för flera elever så det blev en hel del inställt.

Men några har det varit och inför nästa vecka är det fullt upp med både Storvik och Märsta samt en hel del hemmaträningar som nu fått flytta in på Visbohammar

Håller vi tummarna för att alla är friska inkl mig själv!


Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation