Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

16681853_10155192630391337_3919139514512357019_n.jpg

Skogstur!

16425997_10155172889121337_4576499095253052054_n.jpg

Bonsay redo för att klättra backe i kvälls-

mörkret....

16730604_10155192630606337_825031281309001031_n.jpg

Bästa bussen!!

 

v  06,  februari 2017

Energin kom tilbaka.......

...och gisses så skönt det är!!  Att känna sig pigg och glad och full med energi!

Inte ens ett lätt tågkaos (bombhot) hem på tordagen fick mig ur fas!

Det om något är ett tecken på att man är med i matchen igen!

Det här med energi -  jag får emellanåt undringar hur jag orkar och hur jag kan behålla min energi och att ha så många bollar i luften.  Och mitt svar är -  jag vet inte!  Jag har liksom alltid varit sån......  narturligtvis mer eller mindre i mängd av energi. 

Men det ligger nog i släkten där jag dels i min uppväxt har haft två hårt arbetade föräldrar som drev släktens sågverket.   Sen har båda mor och farföräldar varit egna företagare som jobbat hårt.  Man har alltid gjort rätt för sig som det heter.   Man har liksom bara matats med automatik med detta och jag har alltid varit väldigt plikttrogen mina jobb och gjort karriär på så sätt. Och haft drivet med mina hästar.....

MIna systrar är likadana där den ena driver eget framgångsrikt bolag och jobbar massor och den andre har sin proffesion inom en stor bank samt ordförande och drivkraften i en fotbollsförening.  Ingen av dem har dock något som helst intresse i hästar  ;-)

Sen är jag gift med en lika energifull man och tur är väl det.  Det skulle nog inte blivit så långvarigt annars......

Men visst, självklart är jag trött emellanåt, och självklart är jag inte på topphumör varje dag -  men så är ju livet!

Och visst,  emellanåt är det tungt på morgonen när stallet ska göras innan jag åker till Stockholm där en späckad dag väntar.  Krånglar då tågen kan man hålla sig för skratt....... Men som tur är så går våren/sommare/hösten bättre :-)

Och man får mycket "gratis" motion.......

För det är livskvalité att kunna leva så här, man är med i årstiderna hela året och friskluft står på agendan varje dag.  Jag försäker hålla ambitonen på lagom nivå när det  är dåligt underlag (läs is) och det blir extra tungt köra till ridhus.  Men det är en övergående period......

Kanske livet inte ser ut så här om 15 år när man nått mer än pensionsålder, men jag har mycket svårt att se mig och Anders sitta i en lägenhet......... så jag hoppas och jobbar på att ha ork och hälsa för att fortsätta ha 4-benta i våra liv så länge det går!

Så ja - jag har mycket ork för många saker - men det finns en begränsning och jag har med åren lärt mig prioritera, både vad jag gör och vad som finns i min omgivning!

(Sen äts det en del D-vitaminer, Artic Root m m för attt jag tycker det hjälper  :-)  )

Hästarna då?

Jo, där är vi i en sån där period där man får göra det bästa av situationen.  Det är isigt och fruset och det går inte att göra något vettigt mer än i skritt......

Men - där är jag noga med att jobba dem, inte bra "åka" häst på våra skritt turer utan vi klättar och tränar halter, ryggningar och fluyttar sidvärts/öppna/sluta fram å tillbaka på vägen.

I skogen finns det många stigar och de kräver en hel del "lyfta på fötterna" och "se sig för" uppgifter för hästarna.


Tack o lov har Bonsay vuxit på sig så pass att denna övning går finfint utan att man ska sitta med hjärtat i halsgropen att han får "spelet".  13-år har sin fördel.

Cantaluppi är en fröjd att rida ut och vi kan tillsammans upptäcka lite nya stigar.  Mycket bra för hans kropp att få kliva om kring bland blåbärsriset......

Schema.....

.....för att ha en plan är A o O för mig att inte bli stressad. 

Så funkar det i allt jag gör nästa, jag gillar att ha struktur och framförhållning (till min mans förtret men också fördel) och speciellt när jag inte kan påverka underlaget och vädret så känns det bra att ha ett schema inför varje vecka hur jag ska rida resp häst.

Generellt vad de ska göra har jag självklart en plan för hela året men i detta fall handlar det om att inte åka till ridhus med 2 hästar på samma dag.

En vecka kan se ut så här:

Måndag:

Bonsay  vila

Cantaluppi Ridhus

Tisdag:

Bonsay Ridhus

Cantaluppi skogen

Onsdag:

Bonsay klättra

Cantalupp Vila

Torsdag:

Bonsay Ridhus

Cantaluppi  Klättra

Fredag:

Bonsay  Ridhus

Cantaluppi Ridhus  (Eja)

Lördag:

Bonsay skogen

Cantaluppi  Ridhus

Söndag:

Bonsay Ridhus

Cantaluppi Skogen

Å visar det sig att underlaget blir så pass att det går att göra ett lättare jobb hemma, typ 

tömköra  så ändrar jag raskt planen.

Att åka till ridhuset görs också så effektivt som det går, t ex är hästarna sadlade och klara samt åker i de skydd de har när de rids.   Det tar 8 minuter att köra så det är inte mycket att stånka över.  Å jag ääääälskar vår buss!

Men visst, jag föredrar att rida hemma och när våren väl kommer så är den alltid efterlängtad och i år kommer det kännas extra bra då jag numer har 2 hästar själv i träning, i alla fall nästan, Ejas fredagar är toppen!

Inte många veckor kvar nu!

Vad focuserar jag på....

...med den just nu när jag väl är i ridhuset?    Jo, för Bonsay del så vävs det in mer och mer programdelar från St:George som vi ska starta i Södertälje 25/2.  Så att både han och jag ska vara säker på planen i programmet.

Det duger inte att börja med detta veckan innan start.....

Cantaluppi ska starta redan nästa helg och det är alltid lite spännande och se om vi kan hålla oss på mattan......

Även här tränas det programdelar (MsvC1) men framförallt lösgjordhet och att han ska vara i ramen hos mig. För att förhoppningsvis inte hitta på några egna rörelser i programmet...... ;-)

Tränarrollen då?

Jo det är ju också en del i mitt liv.  BankID anställníngen är 80 % med avtal att jobba hemifrån 2 halvdagar i veckan.  Grymt!

Och övrig tid är jag tillgänglig för träningsuppdrag och det har över åren utökats till en i dag lagom nivå.  Jag brinner för mina elever och med deras engagemang så hittar vi alltid tid för träning.

I helgen var det återigen dax för Storvik och det är alltid kul att åka dit.  

En av eleverna har jag följt i flera och det är otroligt roligt att se hur "plötsligt" saker och ting faller på plats och hästen utvecklas med raketfart! 

Återigen, det tar olika lång tid att utvecklas för hästarna (och ryttarna) och det är viktigt att man är lyhörd för det.  Nu händer det grejer och delmål och drömmål sätts upp!  Härligt!

Förutom att hålla träning så har jag även tid med "lilla Mamma" vilket är otroligt viktigt!  Enda nackdelen med att jag flyttade för 28 år sen är att inte ha närheten till henne.  Men det är som det är och man får göra det bästa av situationen.   Å man kan ju umågs på många sätt nuförtiden med teknikens hjälp!

Tips:

Just det......här kommer ett tips på Patrik Kittels dressagetour att följa!

Mycket bra filmsnuttar!

http://dressagetour.se/

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation