Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

17884272_10155430320421337_7262673545254724443_n.jpg

Härligt med besök på Lövsta!

17862529_10155456694636337_6335013245747507086_n.jpg

Duktiga Luppe!

17991971_10155462841336337_7777273137845811977_n.jpg

Snögloppslektion....

17861508_10155422255001337_7868849675549082519_n.jpg

En tandflisa......


 

v  15 april  2017

Vårtecken.......!!!

.......är det vädret jag pratar om?!?   Njae, det är ju si och så med vädret och dess förmåga att visa upp en vår........snöglopp och kalla vindar blandat med en helt underbart varm sol som som försöker få övertaget...... och som vanligt - det kommer! Man är bara så ivrig att få se det grönska :-)

Nej, det jag tänkte på denna vecka är vårtecknet att Tinne är hemma igen!  Så härligt!

Bussen.....

.....rullade lätt till Lövsta på tisdagskvällen och en efterlängtad Tinne lektion!

Det är alltid lite extra förväntansfullt att få träna och stämma av och få feedback på vinterns jobb som jag till mångt och mycket gjort själv så klart men också under översinseende av Nina.

Superkul att vi fick en stor tumme upp där Tinne tycker att Bonsay verkligen stärkt sig och att jag dessutom lyckats få dit en "passage-knapp"!   Nu vare väl katten om det inte ska lyckas få till den där piaff-knappen också!

Att det funkar med hjälp vid väggen det är ingen nyhet men att sätta ihop det tilll att kunna göra övergångar mellan de två p:na det är inte så lätt.......

Jag är själv impad av vi kommit så långt vi har och att när väl passage polletten trillade ner - blev det med känslan "jaha" var det så här du menade......fina hästen! Ungefär som med byten i varje......(som han gör "hur många som helst").

Nu är det självklart ingen 8 mässig passage jag pratar om men helt klart uppvisningsbar i morgon om det skulle vara så.  Därför - skam den som ger sig, bara traggla på mot uppsatta mål!

Fick bra läxor med mig hem, bla att rida långsides slutor i trav för att förbättra de diagonala.  Vi har lättare hitta takten i långsides slutorna och tanken är att ta med det i de diagonala. För även om de skiljer sig lite i utförande är det ett bra sätt att jobba med kvalitén.

Jobbade även med galoppsaxen där jag gärna ställer om för snabbt och då tappar bärigheten.   Där fick jag rida lite mera rakt fram innan jag bytte och sen i slutan.

Så roligt och nu kommer träningarna bli lite mera kontinuerligt framöver!

Cantaluppi då?

Jo men han glänser han med!  En mycket bra träning för Nina på lördagen och sen en LA3 start på söndagen i Botkyrka där vi lyckades bli 3:e placerad. 

5 poäng i från toppen......vilket min kära man påpekade flera gånger då jag lyckades rida fel väg....... och där tappade jag ju 2 poäng...... å sen blev det ett missförstånd i en fatting å i ett upptag från mellantraven.....

Haha - ja man kan ju alltid vrida och vända på om inte om.....

Nu är jag självklart jättenöjd i alla fall för som vanligt rider jag i min egen bubbla och i bland  får man pris  ;-)

Förutom fel väg så hade jag dessutom åkt i från stiglädren så det blev till att låna av en annan tävlande .  Klantigt och slarvigt av mig, får nu se till att ha packlista i stallet!

Är väldigt glad över denna häst och vår utveckling!  Han är jätterolig att rida, inte alltid helt lätt, men vi klickar ihop och jag stimuleras av att utveckla honom.  Jag har börjat med bytena igen och det tar sig. Så snart ska vi nog ge oss ut i MsvB:2 får vi se hur vi kan ta oss igenom det programmet! 15 år ung som han är så finns det mycket att hämta!

Formen och överlinjen är mycket bättre och han är mera genomsläpplig.  Spänner fortfaranade lätt i men jag kan hantera det bättre och bättre.

Red ett tag med bucherbett för att få igenom eftergiften bättre men för några veckor sen kände jag att det började bli för skarpt.

Tog då kontakt med Bett och Sadlar i Nyköping där man kan hyrköpa bett och efter bra rådgivning på telefon har jag fått hem ett Nova bett som passar honom jättebra.  Så köp blir det och check på det!

Är otroligt....

....glad och tacksam över att ha två så roliga hästar att rida Helt olika i både uppsyn och sätt att rida.  Systemet är detsamma men de är verkligen två olika individer. Det utvecklar mig som ryttare och det är så häftigt att man aldrig blir fullärd!  Eller hur!?

Att ha två hästar i gång och planera träning och tävling tar sin tid.  Men jag lyckas rodda runt det, dels med hjälp av Eja som kommer så mycket hon kan men också Moa som hjälper till med markservisen.   Guld värt!

Men visst, det behövs en vilja av stål och drivkraft så är det.  Men jag tycker det är viktigt att ha hästarna i bra form och noga förberedda för det man ber dem om. Både i träning och tävling.   Det är A o O för att få en hållbar häst samt att förhoppningsvis kan hålla sin plan för tävling!

Å nu är det ju flera månader med "rätt" årstid så nu är det bara "räkmacka"  ;-)

Det är något.....

......jag verkligen försöker förmedla mina elever det här med att ha kontinutet å att ha en plan, både i hur man lägger upp en veckas jobb och sen långsiktiga mål och tävlingsupplägg. Kontinuteten att ha hästen i träning samt efter bästa förmånga ha sig själv i form.  Att förstå att genvägar oftast är senvägar....

Alla kan jag inte "få med mig" men i det stora hela så hänger alla med mitt tänk och det visar sig också i hur hästen funkar och utvecklingen går.

Just nu har jag ett intensivt samarbete bla med Catharina som köpte läromästaren Weiron.   Det behövs lite extra stöd så här i början när man ska lära känna sin nya vän.

Är härligt att se Catharina skina upp när sakerna funkar och även bita ihop och verkligen försöka på det som är mera osäkert.

Besöken på Ekda blir täta just nu och det är helt enl plan och så klokt tänkt av Catharina!

För övrigt....

.... är det högtryck på träningarna och det är jättekul!  Tid tar jag mig även om det ibland är lite "tjockt" men eftersom det går att rida hemma på banan så blir det  lättare hitta tider.

För brinner man får något - då finns viljan och tiden - det tar man!

Silver mannen.....

....var det ett tag sen jag skrev om.  Han är ju inne på sitt  26-år och med en så pass gammal häst i stallet får man vara extra lyhörd. Vilket jag var då jag tyckte han "fnulade" med hö.  Åt och så men inte med den intensitet han brukar.

Misstänkte en tand, och mycket riktigt, när tandläkaren kollade så är en tand i nedre käken skadad och behöver tas ut.  Nu kunde vi få ut en lös flisa men resten ska tas bort och det kräver besök på klinik vilket kommer ske sista veckan i april.  Tills dess Metacam och det gjorde susen samt att det nog var skönt få bort flisan för aptiten och "ät stilen" återgick till det normala.

Återkommer i "fallet"......

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation