Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

Fina hästen!

18664563_10155660039611337_6648563664025995931_n-2.jpg

18698134_10155660039681337_6191162051333065873_n.jpg

Busig hästen!

18700116_10155669050736337_425622333135019380_n.jpg

18739645_10155669050856337_8667442251369038484_n.jpg

 

v  21, maj  2017

Sköna maj.......

.....heter det och även om inledningen inte var så "skön" så har slutet av maj levererat och framförallt denna helg som haft högsommar värme!  Härligt!

Men en viss.....

.....oro finns över att det är så torrt!  Dels vårat grundvatten men också tillväxten av gräs för kommande höskörd och även bete.

Vad det gäller vatten så varnar man ju i stort i hela landet för längre grundvattennivå än normalt.   Vi har borrad brunn och hoppas tillförseln är god. 

Men vi tänker på att spara på vattnet och att t ex bevattna ridbanan går bort.  Där har Anders dock varit förutseende i höstas och grävt extra uppdämning från den igenväxta sjö vi har på våra marker.  Så viss tillrinning är det därifrån och det vattnet fångas nu upp och bevattnar ridbanan.  Tillsammans med salt så blir underlaget helt ok även om jag längtar efter en riktig "rotblöta".

Under de 7 år vi har bott här har det aldrig varit så torrt i markerna och så blygsam växlighet.  

Så av många anledningar hoppas vi det kommer lite regn!  Sen behöver det inte betyda en blöt och regnig sommar utan så där svenskt "lagomt"......

För sätter det inte fart lär det bli mindre höskördar och även spannmål.  Desstuom att leva med vattenbrist oro när man har djur på gården det är inget roligt.  Vi klarar oss alltid men "mecket" att få hem vatten till hästarna det skulle va just ett meck.....

Å ändå är det ingenting mot de stora gårdar som har mängder med djur!!   Det tror jag inte storstadsmänniskor tänker på......bara vrida på kran....

Nu ska man....

.....inte oroa sig för något innan det är ett faktum som min man säger :-)

Å han har så rätt, vi kompletterar varandra där då jag mera ofta har ett "öga runt hörnet" hela tiden medan han är "här och nu"...... ibland avundas jag honom att vara sån men å andra sidan kan han allt som oftas luta sig tillbaka mot sin fru som har kolla på allt och inget.......  ;-)

Jobbmässigt....

....med BankID jobbet så var det en kortvecka så vi var lediga båda onsdag och fredag.  Superlyxigt!  Jag har verkligen kunnat ladda batterierna lite och hunnit göra det jag känner för.  Både ett å annat nyttigt på gården med också "chillat" en hel del.   Men jag är verkligen dålig på att "göra ingenting" - blir trött på mig själv i bland......

Å andra sidan är jag duktig på att dra på sånt som borde göras och halkar lätt in på det som är roligare......känns det igen?

Hursom, en del blommor blev planterade. Har inga direkt gröna fingrar och heller ingen kunskap att tala om men gillar när det grönskar och blir lite fint.  Så med vanliga pelargoner, hänglobelia och petunier så är jag nöjd  :-)

Bonsys vecka.....

.....ja den har varit toppen!   Skulle ha tränat för Tinne på tisdagskvällen men det kom annat emellan så fick ställ in.

Blev dock träning för Nina på onsdagsmorgonen i stället vilket blev ett bra pass där vi stämde in för tävlingen på Gömmaregården dit vi åkte på torsdagen.

Det var för oss en sk "kallstart" dvs gå in på en osedda bana vilket inte alltid är lätt med  Bonsay. 

Intermediere 1 var programmet och jag är så glad för vi gjorde en jättebra runda!!   Visst, det finns mycket att göra bättre men i stort så flöt det på och framförallt så var han med mig!  Inte riktigt som hemma men nästan.....

Personbästa med dryga 65 % i en litet men starkt startfält där vi var två utanför placering!  Klapp på axeln till oss sjäva!

Fina Bonsay, som man kan tycka om sin häst!!  Är så himla roligt det händer grejer nu å vi får poäng av domarna.  Så stolt över det vi gör tillsammans och att vårt idoga arbete ger effekt!   Bra support av Tinne och Nina som jag är så glad för.

Är också stolt över (törs knappt skriva detta) men han har gått alla säsonger och aldrig varit skadad så pass att han tappat i träning!  I  sju år........Tur?  Kanske...... hur som så hoppas jag det håller i sig!!

Cantaluppi då?

Jo han har också tränar fint i veckan och även tävlat.

Blev två pass för Nina där det ena var på deras utebanan som inte passar Herr C!  Han blir spänd som få och kör emellanåt sitt eget race!!  Jag är ju ingen "hård" ryttare som går i klinch med mina hästar utan tror mera på att klura mig ur svårigheterna.    I detta fall så bara låser det sig i hans huvud och han blir väldigt taggig i sitt humör.

Rätt eller fel att strycka medhårs och klura det kan ju diskuteras man jag väljer det senare och den det drabbar om det är fel väg, det är jag själv  ;-)

Fredagens träning red vi i ridhuset och då var det lugna gatan och ett bra pass!  Nöjd häst!

Start sen på lördagen i MsvC1 på granngården Hästhuset. Nära och bra så det var snabbt avklarat.  Jag var lite lurig på hur han skulle ta mijön då det rätt "trångt" där och både domarbås och publik kommer väldigt nära.

Framridning inomhus och sen ut på tävlingsbanan blev lite för knepigt för honom och det "taggiga" hann komma fram och det blev lite egna skolor ovan mark innan vi fick startsignal.

Dessvärre blev inridningen superspänd med en 3:a i betyg men det var bara att rida vidare och det tog sig mer och mer i programmet även om han aldrig slappnade av helt.

Lösgjordheten blir sisådär och takten i traven för hastig och att göra skolorna blir också knepigt.

Ett å anant underbetyg men också en hel del 8:or!  Härligt med en domar som använder skalan!!

Dryga 64% och första utanför placering  -  saknades 2 poäng = inridningen.

Nåväl, han har skämt bort oss med placering i alla starter och det var ju nära nu med.  Han har en hög lägstanivå.

Jag var nöjd vi tog oss runt och att han slappnade av mera och mer. 

Valde att inte rida nästa dags MsvC2 för att inte utsätta honom för mer spänning, dessutom innehåller programmet bakdelsvändningar och han har lite "fobi" för dessa.  Kanske visst smärtminne från skadan, vad vet jag, eller så har han bara svårt för det.  Behöver mera träning å i spänd miljö blir det inte bättre just nu.

Coach på tävling....

.....hann jag med och det är är supernyttigt för mig att se hur det blir för mina elever på tävling.  Kan peppa och delge all den erfarenhet jag ändå har genom alla års tävlande!

Framridningsupplägg, ridning på banan och framförallt hantera sina nervositet!  Där har jag en hel del tips att komma med!

Visst, jag kan själv vara nervös men kan idag hantera det. En viss anspänning ska man ha för att vara skärpt men det vår inte plantera ner sig i sadeln så att hästen inte känner igen en!!

Roligt att hjälpa till och även om de inte når till höga procent och rosett så har man ändå en erfarenhet med sig hem!

En som......

....jobbat stenhårt med både nervositet och tävlingsupplägg är Therese med Baronessa och det var en fröjd att se dem i LB3 programmet i dag som de vann på dryga 68 %  -  äntligen!!

Så stolt över er!

 

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation