Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

19247653_10156204506046337_3048456685972847781_n.jpg

Cantaluppi in aktion


19554751_10156204506731337_6895940199527660555_n.jpg
Bästa Eja med och grommar!

19875502_10156204506301337_7181985511246750026_n.jpg

Mariefred är duktig arrangör!

Så välordnat!


 

v  27 juli  2017

Träning och tävling.......

.......har veckan innehållet.

Och ett sista race på kontorsjobbet i stan, eller stan å stan, blev till att jobba hemma det pågår stora ombyggnationer m m som påverkar tågtrafiken.  Därför blev det alla dagar hemma utom en dag då jag tog bilen.

Är så tacksam att jag har ett jobb som funkar att koppla upp sig hemifrån. Jag jobbar tämligen

självständigt med mina arbetsuppgifter och är jäkligt effektiv när jag inte blir "störd".  Nu skulle jag verkligen inte vilja jobba hemma jämnt utan man behöver "kamma till sig" och å få träffa sina kollegor.   Men så super med det bästa av två världar!

Träningen.....

...har varit ett pass med Bonsay för Tinne och ett pass med Cantaluppi för Nina.

Båda gjorde bra i från sig och kanske jag med ;-)

Bonsay var riktigt på hugget och det kändes som att vi hittat en nyckel till mellan trav och passage.  Det är så lätt att det blir lite "gott å blandat" att blir lite av varje liksom. 

Å så många mil av träning på det har inte jag heller så det gäller att ha tungan rätt i munnen och träna upp sin skicklighet själv!

Har kollat en hel del på de filmsnuttar jag har fått hjälp med de senaste veckorna och då kan jag analysera hur det ser ut och även vad jag själv gör.

Som vanligt väldigt nyttigt att bli fångad på film!  Uppmanar jag ofta mina elever till.

Hur som, när vi får till det så är det uppvisningsbart!  Så både passagen och bytena i varje och den lilla saxen som är 4/8/8/4 klarar vi.  Bara den lilla piaffen som är sisådär men det kan nog gå -  ja ni hör, det finns i grova planen att vi närmar oss SB:1an.   Så rolig!

För även om det kanske inte kommer bli några överbetyg att tala om så är det verkligen ett mål att vi tar oss dit!  Å stolt över mig sjäv att utbildat nästa häst till denna nivå  :-)

Cantaluppi genrepade vi inför MsvB2 debuten och han jobbade på fint.  Har fått prova ett bett som Nina tipsade om då han har en liten tendens till att "bita sig fast".  Det är ett NS Turtel Top Flex och faktiskt så blev det väldigt bra effekt.

Man kan ju tänka att "bett som bett" men i detta fall blev det verkligen skillnad.  Så nu får det bli en investering igen.....

Debuten i MsvB2.....

....är nu gjord för Cantaluppi och jag är skjukt stolt över honom att vi kommit till denna nivå och dessutom gör det på 67,2 %!

Vilket räckte till en 6;e plast i ett bra startfält!

Nu är det ju som vanligt att jag rider efter mitt eget mål och det var att visa upp en harmonisk häst och framförallt klara byten som är "huvuduppdraget" i programmet!

Å det gjorde vi - klarade byten samt även var hyfsta harmoniska.  Han börjar som vanligt med att göra stora ögon och titta och ta en sväng på bakbenen innan start men jag har ju "lärt" mig det där nu och kan trixa oss ur det.

Sen i själva programmet så blev det missförstånd i enkla bytet då han laddar för ett byte i språnget........ = 4 för att sen nästa gång på samma linje då det ska vara i språnget en tusendels sekund tänker bryta av men jag hinner rädda situationen och sätter bytet  = 6,5!   Det andra bytet fick vi 7,5 på å det var jättefint!

Några andra "ny i programmet" grejer hade vi så det finns att fila på!

Hur som, hur roligt som helst och inte alls vad jag förväntat mig för ett år sen då vi tävlade LB!

Vilken resa vi göra -  så glad att jag får förtroendet av ägaren Marie att förvalta honom.  Ett helt oskrivet blad var han när han flyttade in på Ekdal för 2 år sen. Rehabilitering första

året och det är skrivet i stjärnorna hur långt vi kommer utvecklas tillsammans!  20 starter och 17 placeringar fr LB-MsvB...... inte illa av en hopphäst  ;-)

En reflektion....

....över hästlivet just nu är att jag är väldigt tacksam att ha två så fina hästar att rida och utveckla!  De är verkligen familjemedlemmar och våra vänner!

Det är också utvecklande att rida två så olika hästar. Dessutom på olika nivåer. Den här årstiden går det lätt att hinna och orka med, vintern är en utmaning men då får man rätta sig efter förhållandena och bita i hop lite  ;-)

Rent rid- och tävlingsmässigt är de helt olika individer (inte bara till färg och storlek).

Bonsay är en arbetsmyra som kämpar på alla pass och alltid vill vara till lags. Han är rolig att rida alla dagar i veckan! Sen är han en kung i stallet och vill alltid ha all uppmärksamhet och är extremt  sur när jag inte har focus på honom.  En enmans häst kan man säga. 

När det kommer till tävling så gillar han att åka i väg o få all uppmärksamhet av oss och tar resa och boende med en klackspark.

Själva tävlandet sen blir han lätt blyg och kan en häst ha prestationsångest så har han det.

En utmaning att tävla en sån häst och det har med åren blivit bättre men han är en klassisk "han var så fin på framridnigen, men på banan..."  -  ett uttryck man hör ofta!

Cantaluppi däremot han är ganska lat hemma. Tycker att det här med att träna på saker är helt onödigt.  Han kan ju allt redan tycker han!  Inte tråkig att rida på nått sätt, men går på typ 2ans växel....

När vi åker och tränar så växlar han upp och briljerar - då är det betydligt roligare för då är det ju någon som ser honom!

I stallet är han tämligen neutral och finner sig i det mesta. Men kan absolut visa humör å "kom inte å säg till mig vad jag ska göra" ;-)

Dessutom en mästare på att pilla och fixa å ha sig.  Lyckas öppna höautomaten, pilla på täcken, dra i vattenautomaten och ja hyssen är många........

På tävling sen så lägger han i alla växlar och tror på fullaste allvar att alla är där för att se honom!  Kolla på mig!! 

Han blir överkänslig och kan gärna programmet själv.  Gäller att tydligt meddela att det är piloten som kan vägen -  går inte alltid helt bra, men oftas!  ;-)  Är väldigt, väldigt ambitös och lättlärd!

Anders har verkligen konstaterat att det är en häst hemma å en på tävling -  han ser ju oss ofta in aktion i båda situationerna.

Som ryttare vet jag inte vad om är bäst........för Bonsays del önskar jag att vi kan visa upp det vi gör hemma och med Cantaluppi är jag lika förvånad varje gång att han briljerar så på tävling för det känns inte så hemma....

Haha - det bästa av två världar!   Intressant för mig som ryttare som beter mig exakt lika inför tävling med focus och fjärilar i magen (jodå de finns men är under kontroll) och hur olika det ändå är att tävla dem.   Väldigt utvecklande!!

Nu inleds semestern.....

.....med några dagar från gården och vi lämnar med varm hand över ansvaret till bästa Eja!  Blir en sväng igen sen på annan ort så lite lite hästfritt blir det allt!  Den gången flyttar en annan kompis med maken in på gården för att "bo på Lantgård"  :-)

I slutet av nästa vecka har jag kurs med elever här på gården, så det blir en utvilad Maggan som är på G (behöver inte så många dagar att vila upp mig  ;-) )

Övrigt på semester blir det målning och allmänt förbättringsarbete på gården -  är ju altid nått som ska fixas!
Å stalltvätt så klart!

Men vi "älskart"  och tur är väl det!!  Annars får man bo i radhus!

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation