Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

23168036_10157737310261337_488058341201331629_n.jpg

Helt ok morgon.....

23376117_10157783027886337_3888552266169932773_n.jpg

Hoppas jag mina hästar är....

23376205_10157798411501337_1764037337968837766_n.jpg

Biolighten går varm efter träningspass.

 

v  45, november 2017

Det tuggar på….

....i denna, enl mig, trista månad.  Vädret är nyckfullt men de dagar det visar sig från sin bästa sida är det så klart toppen!  Men sen måste det ju regna lite igen....

Är en blöt höst kan jag intyga då man ser på markerna att det är väldigt vattensjukt som det heter.  Man kan hoppas grundvattenivån stiger.

Men det är ju inget....

.....man kan påverka det här med vädret utan man får helt enkelt tugga på och jag är oändligt tacksam för de faciliteter vi har i stallet.  Både med förmånen att snabbt kunna spola av lerig hästar (jo, de har oförskämdheten att rulla sig!)med varmt vatten samt fungerade täckestork.

Är jag hemma å det regnar för jäkligt så får de helt enkelt gå in och stå med öppna fönster i stället för att så ute i vätan.

För det kan jag säga, när man bor så nära stallet som vi gör så ser man deras aktiviteter i hagen och visst det görs nått race ibland, det gnags på inlagda granar och äts hö samt som sagt rullar sig.  Bonsay å Cantaluppi står desstuom över/mellan staketet och drar i varandras grimmor (de skulle kanske kunna gå i hop med jag vågar inte det för ev sparkskador, nån måtta får det vara hur svårklass hästen har det).

Så visst har de saker för sig men mestadels står det still å hänger/sover/vilar/chillar. 

Så att då få gå in vid skitväder och stå inne å kolla ut det är skönt för dem.

Det här med hage.....

.....så går de från oktober tom april i våra "vinterhagar" som är  ca15x30  resp 30x50 där det finns lite buskar och träd.  Det är dessutom sluttande mark på vissa partier vilket gör att de får ha lite koll på sina ben. 

Hur som, alltså inte en platt rasthage.   Där serveras det hö på morgon när de släpps ut samt lunch hö via automatisk lunchgrind mitt på dan.  Vi har även uppvärmad vattenkoppar.

De släpps ut kl 8 när jag åker till jobbet och Anders tar sen in dem ca 16,45.   Det blir många timmar i hagen men det funkar hur bra som helst.  De är vana vid det och anpassar sig jättebra.   De har ju dessutom mat att tillgå mest hela dagen.

Visst, de dagar det är skitväder så bär det emot för mig att lämna dem så länge, men med bra täcken och mat så har de det hur bra som helst,  är mera jag som "mår dåligt".   Att sätt upp en webkamera för att i mobilen se va de gör, det lockar, men mer än till tanke har det inte kommit (ja, vi vet om alla regler kring kameraövervakning).

På helger och de dagar jag jobbar hemifrån så blir rutinen lite mera anpassad efter när jag ska rida och så klart vädret. 

Så snart sommarhagarna tillåter får de gå där och det kan vara från slutet av april och sen till slutet av septermber.  Då vänjs de sakta in mot gräset och även för en tävlingshäst så funkar det.

Så, så här har vi det och jag är glad att kunna ha det så.  Har provat alla möjliga varianter genom åren innan gården och gör jag en summering så är detta bäst för mina hästar.  För något år sen hade jag nog sagt att det inte funkar för en tävlingshäst - men det gör det.  Tur man kan ändra sig  ;-)

Med hagar.....

......som det blir "hårt tryck" på så måste man sköta underlaget och det är inte kul köpa grus för flera tusen-lappar men man är bara tvungen.  Nu fick vi ett jättebra pris denna gång och det känns bra att kunna fylla upp där det blir som mest blött.    

Även markerna runt stallet får sig en uppfräsching för efter 7 år har marknivån sjunkigt.  Var tar gruset vägen!??

Ridbanan....

....försökar vi preppa så den ska vara redo för ev minusgrader och det är inte helt lätt när det som sagt är så vattensjukt.   Den är superfin att rida på när det har lagt sig men så snart det regnar en natt så ställer sig så klart vattenpölarna igen.   Dräneringen är bra men som sagt vattnet ska ha nånstans att rinna undan till också.

Det är mycket att hantera med en fungerade ridbana. Nått man inte alltid tänkt på som inackorderad.  Vi skulle gärna vilja schakta av banan och lägga ny markduk och dränera om samt lägga annat toppskikt - men det kostar sin lilla slant (3-400 000:-) och det känns inte riktigt befogat än då det går att ha det som det är. Men drömma man man ju.

Å ska det göras då är det så viktigt att det blir rätt!  Så det är nog bra att i stöter och blöter det ett tag för att tänkt till på alla möjliga varianter......

Hästarna då?

Jo, Bonsay jobbar på fint.  Både Tinne och Nina träning denna vecka och det blev bra pass med både klara förbättringar samt så klart det man alltid får jobba med, i mitt fall högerställningen som jag lätt tappar.  Är inte bara Bonsay om man säger så.....

Cantaluppi har gått några pass med mig och han känns så mjuk och fin och välvilligt inställd till jobb.  

Sen har han sitt nya uppdrag - lära Anders rida!  Plötsligt händer det liksom och Anders har verkligen fått blodad tand är och väldigt i gasen för detta!  Så vi har ett upplägg och jag känner mig väldigt stolt när han tar sig fram i alla gångarter!  Cantaluppi sköter sig superbt och anpassar sig!  Vilken gentleman!  Och vilken man jag har   ;-)

Frisering.....

....fick det blir i veckan också då det väldigt snabbt blivit två långhåriga killar och jag har nu lyxat till mig och får hjälp med detta!  Carro som jobbar hos Nina kommer och klipper dem och gör det supersnabbt och väldigt bra! 

Så skönt för mig att slippa!!

Träningar....

....har varit både Märsta och Nyköping ocn en å annan stycketräning här hemma (läs visbohammars ridhus)

Till Märsta åker jag torsdagkvällar var 4-6 vecka beroende på hur jag får min tid att räcka till.   Tar bilen till jobbet i stan och åker direkt därifrån.  Är ett härligt gäng på två olika gårdar som har hög träningsvilja.

Nyköping blir det också i mån av tid men lite mer frekvent och när jag inte kan komma så åker dessa elever till mig i stället.  Det är ju lite närmare än från Märsta.

Till helgen som kommer är det dax för Storvik och "Mamma-visit" igen.  Även här är det som det brukar så här års en stor uppslutning så det är roligt.

I bland önskar jag att jag hade mera tid för mina elever. Har förfrågningar jag får säga nej till då det inte stämmer med logistiken och avståndsmässigt. 

 Men å andra sidan tänker jag att det är bra med "lagom mängd" för det håller mig på topp i mitt engagemang och att inte hamna i slentrian-diket.   

Är lyckligt lottad att ha ett bra och roligt jobb utanför hästvärlden och sen kunna kombinera det med tränarrollen.     Så mitt ledord får nog forstätta vara "kvaltée för kvantitet"......

Men en helikopter skulle inte va fel  ;-)

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation