Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

26219513_10158493125051337_5925032234565862026_n.jpg26733594_10158493125101337_2972996533235488721_n.jpg

Pannlampa på!

 

v  02, januari 2018

Först riktiga jobbveckan….

.....är avklarad och det har varit full fart både på BankID-jobbet och i tränarrollen!

Många är sugna att träna vilket är jättekul och med TränarRoadTripp till Storvik och Nyköping samt "alla här hemma runt omrking" så blev det över 30 elever denna vecka!   Helt klart en "topp" och det är ju så det blir när man ger sig i väg för månadsträning men också roligt att ha mina "fasta" elever här hemma omkring.  

Är också roligt att få med mig eleverna på att sätta upp mål i olika faser.  Kortsiktiga, realistiska, långsiktiga och drömmål.   Ett mål kan ju ha många olika karaktärer!   Men nog så viktiga att ha och sätta upp oavsett vilken nivå  man är på!  Eller hur?

Sen får man anpassa sig efter förutsättningar och tid och alltid känna in vart hästen befinner sig på denna resa.  Saker kan ju inträffa som man inte rår på och då måste ta en "extra halvhalt" för.

För egen del.....

...har jag som jag skrev om i förra veckobrevet gjort upp mål för båda hästarna.  Det känns bra att ha dessa för att stimulera mig att "jobba på".

Båda är anmälda till tävling, Cantaluppi i Botkyrka 27/1 i en MsvC1 och Bonsay i Södertälje 25/2 i en St:George.  Tidigt ute kanske man jag vill gärna komma igång. 

Förutom detta har jag sen som sagt hela säsongen planerad i grova drag med vilka starter vi tänkt oss.  I måttlig mängd med återhämtning för dem båda.   Å då så klart aktiv sådan med fortsatt träning men "vila" från anspännigen jag anser tävling ändå ger.

Så här års....

....är det som sagt en utmaning att hålla igång dem utan ridhus på gården men jag räds inte att rida lite på hårt underlag och just nu är ridbanan plan utan is och vi har saltat spåret så det är helt OK.  Inte för några större "utsvävningar" men övergångar i mängd ska man aldrig missbedömma vitsen av  ;-)

Sen åker jag självklart till ridhus men det går ju inte att göra varje dag så det varvas av ovan samt skogsturer och klättra backen.  Med vuxna modiga hästar går detta numer utmärkt och är lite impad av dem att det går å att pannlampan inte är ett problem.

Nedräkning till våren har jag - å det är "snart" mars å då har jag historiskt alltid harft fart på ridbanan.....  ;-)

Sen har jag ju numer "lyxen" att ha min käre man till hjälp med ridningen.  Det går bra mycket enklare att skritte en tur men honom å Cantaluppi som sällskap än att rida en i taget själv.....

En annan sak.....

....jag slås av och som Nina och jag pratade om på min senaste träning för henne är hur olika hästar utvecklas och att man inte vet vad det blir av dem när man börjar där med en "rå" unghäst.  I Bonsays fall var han 6 år men riden som en 4:åring, dvs valpig, orutinerad och rätt "barnslig".

Man har sen ett mål och en dröm om vad man vill att det ska bli.

Att det sen tar tid och att man får "göra omtag" både en och två gånger det hör liksom till.   Han har bevisat att med envist tränande både på miljö och rörelser så går det tillslut.  Vi är inte där än - vid slutmålet - men det finns hopp mer än någonsin och det gör att jag triggas fortsätta.

I Cantaluppis fall så har vi efter en mycket lyckad rehab utvecklat en fd hopphäst till att mer och mer bli fullfjädrad dressyrhäst och det i medelsvår klass.  Även om han är "till åren" så utvecklas han med och det är så häftigt.

Jag brinner för att till mina elever förmedla att inte ha för bråttom och att kämpa på även om det går långsamt för det är det enda rätta att ha drivet och målet framför sig.

Inget går av sig själv och man måste vara uthållig.  Både med sin egen träning men också med ett gott öga för hästen och dess utveckling (med allt från foder, träning, hälsostatus osv).

Första helgen.....

....i februari ska jag gå på Tränarkonvent där ämnet är "Hästarns Välfärd"  jag hoppas få med mig många bra verktyg att förmedla till mina elever!

Kommande vecka....

....är det några dagars jobb men sen infinner sig några dagars ledighet från "allt" då vi åker bort på en kort weekend.

Gården har vikarie och en mycket betrodd sådan så jag åker med lugn i magen från alla 4-benta.

Skrittmaksin kommer gå extra varmt då de får några dagars ryttarfri aktiv vila.

Själva ska vi ha sovmornar och umgås i glada vänners lag!

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation