Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

29683275_10159575864911337_6610179233287434725_n.jpg30261878_10159602943936337_6586363207464514282_n.jpg

UA och på G igen!

29683318_10159559579361337_5614712410923315332_n.jpg

29595286_10159559579331337_7291320448569592891_n.jpg

29793139_10159604419266337_3954758101213541803_n.jpg

 

v  13-14, mars/april 2018

Det rullar på….

....kan man verkligen säga och vips har det gått 2 veckor igen!  Å jag hinner inte landa vid tangenterna för att föra våra "loggbok" över gården händelser.

Men till slut så - å det får blir 2 veckor i ett svep!  Met ett passerat påskfirande som i vår familj passerar tämligen obermärkt då vi inte är så traditionella av oss.  Men några ägg blev det......

Våren....

....är seg med sin ankomst och det har fortsatt varit kalla nätter. Men tack o lov så smälter det undan och i dag kom det äntligen liten värme.

Så ridabana är framme och det har faktiskt varit några elever här och tränat. Det kändes bra!

Nått som också känns bra.....

....är återhämtningen för hästarna.

Cantaluppi är efter konstens alla regler (veterinärens ordination) i gångsatt och i tisdags var vi på återkoll och det blev tummen upp!  Så riktigt fin ut och dansade igenom hela kontrollen.

Ridmässigt känns han väldigt motiverad och fin så det känns verkligen rätt att han fick denna "rundsmörjning".  Jag tror inte på att behandla hästarna i tid och otid men ibland så behövs det.

Precis som med en själv, jag har en "golfarmbåge" å tillslut var det bara till å får den behandlad.  I form av ackupunktur och övningar att göra hemma.  Hjälper inte detta så får det bli stötvåg....... men just nu är det bra och jag hoppas det så förbli.

Lite smärta står jag alltid ut med, men när det gör ont när jag rider-  nixpix då måste det åtgärdas.  Då om inte förr - knäpp man är!

Nu väntar.....

.....några veckors upptrappning tills vi ska debutera MsvB4 i Storvik som har meeting 20-21/4.  Lite risky att gå ut i den klassen när han inte startat sen i januari men det får gå.

Hade helst velat rida en MsvB2 el MsvC, vilket var planen men det blev ju inställda tävlingar av förklarliga själ.

Hur som, det ska bli jätteroligt och jag är stolt över honom att han är klar för dessa klasser.  Red ett lätt pass för Nina i fredags och då satt alla byten som en smäck.  Även de på kortsidan från förvända som är ganska svårt.  Duktig häst!

Anders.....

....är i gång och rider också och det tuffar på jättebra.  Är toppen när vi kan rida hemma och det är väldigt roligt att kunna rida tillsammans.   Lyx i vardagen! Och äktenskapet  ;-)  Vad kan göra en hästtjej lyckligare liksom!

Bonsay då.....

.....jo han var hos vår veterinär Axel Wallman förra tisdagen och som jag misstänkte behövde han lite hjälp i ryggen. Dessutom gjorde vi bakknäna också. Han är knappt behandla och 14 år så det satt inte i vägen. Som Axel sa han har fått lite pyspunka helt enkelt.  Vi gissar på sträckning då det kom så akut. 

Så jag har nu kommit så långt i rehaben att han joggas och i är uppe i 2 dagar och det består av ca 15 min effektiv ridning + fram å av skrittning.  Som trappas upp i tid och intensitet varje dag.  Hel tiden varsamt så klart. Det gäller att vara lyhörd.

När Bonsay vilat är han som en stor gummimadrass att sitta på.  Det är gungit och "löst" överallt.  Man kan inte begripa hur jag lyckats tagit oss runt i en Intermed 1:a!

Det är rent ut sagt hemskt - men jag vet hur vi kommer in i ramen igen så det är bara att jobba på.  Dag 2 var det redan bättre och generellt känns han jättefin och reagarar inte längre vid palption av ryggen så jag tror den förmodade sträckningen är på väg att läka ut.  Skönt!

Men man ska inte ropa hej -  återbesök den 18/4 så det är ett tag tills dess.  Jag kommer då att ha honom mer el mindre igång fullt ut om allt går som jag tänkt mig.  Får vi som han dansar igenom vet.check han med......... håll tummarna!

Som om det inte räckte.....

.....men Grabbarna Grus och deras krämpor så skulle så klart Silver också kräva veterinär utlåtande.....

Detta då han fick två ganska stora ödem under magen. Så hel mysko ut. Kändes som att trycka på en typ tempurmadrass......

Då det var påskhelg och jag inte betraktade det som super akut (ingen feber, åt, glad osv)  blev det till att avvakta påskhelgen.  Kom på att det finns en ny app som heter "FirstVet" så den passade jag på att testa.  Otroligt smidigt och jag hade ett mycket bra videosamtal med veterinären som tittade på bilder jag laddade upp.  Journal på det hela och gratis som Agria kund.

Rekommendationen var att ta ut disktriktsveternären för provtagning vilket vi gjorde och det blev ett gäng med rör  för diverse samt även för Cushing.    Blev helt enkelt en senior kontroll på en gång.  Är man 27 år så är det bra att ha koll och kunna hjälpa om det skulle behövas.  Självklart för alla hästar så klart men kanske lite mer speciellt med en äldra häst.

Tack o lov var alla prover tipp topp och nu är även ödemen borta.  Vad det berodde på vet vi inte men vi var överens om att lite lagom pensionärsgympa för cirkulationen vore bra så nu får Silver följa med på koppelpromenader med Fiffi samt gå i skritten en kort stund några dagar i  veckan.

Man hinner bli orolig och tänka  hur det ska bli - han fyller ju sin funktion söta Silver.  Och han är en sån härlig individ!  Men jag tror vi kan andas ut för denna gång och har vi tur hänger han med ett tag till!  Håll en tumme för det med!

Elever.....

......har jag i parti och minut och det är kul att det är sånt "drag".   Härligt att det dessutom går att vara hemma, det underlättar för mig.   Och samtidigt bra att ha Visbohammar att tillgå om vädrets makter inte sköter sig.....

Till helgen.....

....blir det träningar i Storvik och besök hos Mamma.  Samt söndagen hemma vilket behövs för nu finns det massor att göra på gården......... full fart mot våren!

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation