Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

41900288_10160981156096337_5668998780771368960_n-2.jpg

Semester!

42144626_10160981155591337_5414906849092698112_n.jpg

Lite "häst" hittade vi på semestern....

 

v  37-39 sept 2018

Semester......

....har det varit både för oss och hästarna!  Därav dåligt med uppdatering här!

För vår del en vecka i solen på Santorini vilket var väldigt skönt!  Även om vi haft en "medelhavsvärme sommar" här hemma så är det något annat att åka bort och verkligen få koppla av.  Här hemma är det alltid något som ska göras och det blir sällan så att man slappar en hel dag (nä aldrig faktiskt).

Nu blev det skönt strandhäng och jag läste 3 böckar. Det är händer inte ofta här hemma jag har tid med det.

Vi gjorde också härliga utflykter och utforskade ön som är i lagom storlek att ta sig runt.  Helt enkelt en toppen semester!

Åsså självklart "bevakade"  VM från Tryon! Vilka prestaioner i en "galet" VM!!

Å 1000-tack till fam Ljungberg som tar hand om gården och alla djur när vi är borta!  Guldvärt!!!

Hästarna då?

Jo, veckan efter tävlingarna på Visbhammar fick de båda två ta det betydligt lugnare träningsmässigt och bara lätt joggning samt mera focus på långa skritturer i skogen.   

Perfekt att jag har min duktiga maken som tar Cantaluppi och det blir mysiga turer tillsammans i skogen. 

När vi väl var bortresta så fick de båda två helt ryttarfritt oh bara gå i skritten samt extra omvårdnad med Biolight m m.

Check......

För Bonsays del så hade jag sen en veterinärcheck inbokad på tisdagen när vi kom hem hos Axel Wallman.  UA på böjprov men lite "trött" i vänster bakknä som också ultraljud bekräftade så det behandlade vi.

Sen har jag hört att han slår ner vänster fram något hårdare och då inte böjprov visade något fick vi klura lite högre upp.   Vi palption reagerade han vid halsen så vi ultratljudade och röntgade halsen och fann då artros på båda sidornas halskotor (inte alla men 2-3 ställen).  Så även detta är nu behandlat och det tror jag är svaret på den lilla känsla jag haft att något inte är helt ok.

Det är vanligt att dressyrhästar när de kommer upp i åren (han blir ju 15 nästa år) kan få dessa besvär och det är god prognos.

Det är en klar fördel att jag efter alla år känner min häst så väl så att jag ser/känner när något inte är sig likt.  I detta fall väldigt lite och kunde nog lätt förbisetts men nu hittade vi detta och vi tror att vi är "spot on".

Så det blir några veckor rehab sen ska vi åter för koll och då tror jag det blir tummen upp och fortsatt träning. 

Jag har sen tidigare redan lagt om träning och ridningen lite och så kommer det förbli.  Med Alvas satsning kräver det inte lika mycket samling som för intermediere och det tror jag är bra just nu.

Att ha en åldrande häst är en egen resa i sig, nu är han ju verkligen inte gammal, men det är som med mig själv. Min kropp är inte lika som för 5-10 år sen. Betydligt mera små värk här och där och en hel del artros för min del också  ;-)

Stolt över att han gått alla säsonger jag ägt honom, bara det är värt en applåd och att nu få hjälpa honom är en självklarhet. Samt också rätta in träningen efter vad kroppen klarar av.

Nu kommer vi in i en annan fas och det känns så rätta och spännande! 

Cantaluppi....

....han är ju faktiskt 2 år äldre än Bonsay och har på något sätt landat i sin åldrande kropp om man kan säga så.  Hela hans sjukhistoria är ju "känd" och att han blommat ut så fantastikt är helt otroligt!

Det är lätt att man rycks med och börjar träna intensivare med honom men det är just det man inte ska göra!  Han ska ha sina vilodagar, hussedagar, skogsdagar och sen ytterst få "teknikdagar" på ridbanan.   Då funkar han bäst.

I dag är sista dagen för mina medtävlande i Dresssyrringens MsvB-cup att plocka poäng och jag kollade i veckan hur vi ligger till och om jag inte räknar helt galet är vi fortsatt med i final!  

Men inget är klart förens det är färdigt! Men jag har i bakhuvudet att vi ska till Linköping och rida finalen sista helgen i oktober!  Skulle var grymt roligt!

Så inför det så kommer Cantaluppi få följa med till Lövsta och Tinne träning samt även åka med på TantKalaset (och "vila" däremellan").   Så hoppas jag vi ska vara inridna så mycket iv kan i MsvB5 som finalen går i.

Nästa vecka vet jag med säkerhet om vi ska åka eller inte!

Träningar.....

....för mig drog i gång rejält efter semesterveckan och jag var laddad!  Dels hemma elever men även en tur till  både Nyköping och Storvik där det var mer än fullt.   Så roligt att hjälpa alla och se framstegen!

Lite mera ingående och långsiktiga mål med mina juniorer Alva och Oliver där vi kommer finslipa extra på höstlovet då det kommer ner till oss för att träna.  Alva har "häng" på finalplats i Friends så där lägger vi krutet på küren och jag kommer även åka med till Nordhall för att coacha i semifinalen!  Spännande!

Oliver rider in sig mer och mer på sin nya kompis och det är väldigt roligt vara med på denna resa!

Å sen alla elever som på ett eller annat sätt gör framsteg! Följer er på equie och är så stolt över resultat och procent (även om det inte alltid ger en rosett). 

Stort beslut.....

....har vi tagit och det är att vi kommer byta ut ridbane underlaget till reitex!  En hel del vånda då det inte är "gratis" men samtidigt måste vi göra något åt underlaget hur som och med detta så hoppas vi att underhåll och nyttan ska bli tipp topp! 

Jag har både provridit på det och hört mig för med flera som tränat på det och det är bara positiva erfarenheter.  Så vi hoppas det kommer blir bra!

Mer att läsa om det finns det här:

http://jumpnet.se/otto/otto-reitex/

Vi drar i gång v 44 och det kommer ta sin lilla stund innan allt är klart så då får det bli lite improvisation vart jag rider.  Tur det är nära till ridhuset  ;-)

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation