Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


45887181_10161437806151337_8869411884932005888_n.jpg

I löööööv it!!

46008172_10161443413906337_3386828162414411776_n.jpg

SÅ duktiga!

45872131_10161444316581337_3792243061925347328_n.jpg

Älskade häst!!

 

v  45 november 2018

Ny ridbana!!

.....ja allt focus denna vecka har varit vårt nya underlag på ridbanan!

Ni som följer oss på Facebook i gruppen "Ekdals Dressyr & Utbildningsstall" har kunna följa proceduren ingående.

Det har varit ett digert jobb men det var det värt!!  Är så himla nöjd med resultatet!!

Visst det har kostat en del pengar men ni som har lite koll på underlag vet hur priserna är på alla slags underlag och just med detta hoppas vi nu det var en "once in a life time" jobb då det är 10 års garanti samt andra som haft det har passerat 20 år utan problem.

Vad är det då......

....för material?  Jo, det heter OttoReitex och är från Tyskland där det är ganska vanligt.  Det är inte så lämpligt om man vill hoppa högre hinder utan vänder sig mera till oss dressyrmuppar.  Karin Öljemark har det hos sig och det var genom henne jag både kunde provrida samt ställa alla frågor till.

Det "unika" med materialet är att det inte fryser lika lätt som ett klassiskt material då det är en form av texilfibrer och är godkänt i EU och miljövänligt.  Det är tämligen underhållsfritt och kräver inte vatten på sommaren.  Bara en sån sak efter denna sommar!

På Jumpnet.se hemsida står det:

OTTO ReiTex

"ReiTex – Ridunderlaget för Dressyr ryttaren/ryttarinnan.

Karin Öljemark säger:
“”Ett super intressant underlag för dressyrbanor. Minimalt underhåll, dammfritt och i stort sett frostfritt. Finns på många banor i Tyskland. Inte riktigt lika snyggt som den ljusa sanden med fleece, MEN vi behöver inte vattna och inte harva hela tiden. Mer tid för hästarna och det väsentliga -Träningen.
Passar för utomhus banor. Utomhus sätter det sig och blir perfekt i svikt o spänst. Inomhus blir det bara fluffigare o fluffigare. Behöver troligtvis regn o rusk för att packas ihop till det perfekta underlaget det brukar bli.

Med ReiTex kan du rida ute hela året om.
ReiTex är ett ridunderlag gjort av skivat syntet material och special designat för Dressyr.

ReiTex bryts inte ner av naturen, håller i många år, behöver inte vattnas och med mycket lite underhåll. Den största fördelen med ReiTex är att dettta underlaget inte fryser och därför kan din ridbana användas hela året om. Då detta underlaget är ett mjukt underlag passar det perfekt till dressyr, grund träning och till lätt hoppning. Detta är ett perfekt underlag för hobby ryttaren som vill rida året om och inte ha mycket jobb med ridunderlaget.

Dvs. fryser inte, ingen harvning, dammar inte, ingen vattning, kan användas året om….

Miljön är viktigt för oss!! Detta är en av anledningarna vi gör olika test på vårt ReiTex rid underlag så vi vet att det håller standarden och inte påverkar miljön.  German Association for Technical Inspection (TÜV) gör bla test för att se så ReiTex inte förstör jorden och grundvatten systemet.

13cm lager som sedan trycks samman till ca 10cm färdigt topplager.

GARANTI
Vi ger 10 års garati på ReiTex materialet som gäller om man har underhållt detta enligt reglerna.#

Så efter ett.....

....stundtals slitigt jobb så är nu allt på plats och vi känner oss nästan euforiska!  Dels att vi är klara men också att det blev så jäklans bra!  Lycka!

Nu kan "vintern komma"  och det ska bli spännande att se hur det kommer "uppföra" sig"

1000-tack till Moa och Robin som hjälpt till på ett fantasktiskt sätt - åsså så klart min älskade man Anders! Ni är bäst!!

Till mina elever.....

.....säger jag att är ni inte bangiga att rida utomhus så kom och träna hemma hos mig!   Självklart kommer jag till div ridhus men min tid är som vanligt mer tillgänglig hemma!

Välkomna - ni kommer inte bli besvikna!

DOCK är det dags ljus som gäller än så länge, lamporna ska bytas ut till bättre (starkare) men vi måste bara vila lite........   ;-)

Söndagens stora glädjekick....

.....blev sen Alvas och Bonsays debut i MsvB2! 

Eller ja, alltså Alvas debut, Bonsay sprang ju glatt igenom den klassen för ett gäng år sen!

Som jag skrivit så bor ju Alva 23 mil enkel resa från oss och det är så klart en utmaning då träningstillfällena inte blir så täta.

Men med min träning av Bonsay och Alvas goda ryttarkänsla samt så klart Bonsays ypperliga ridbarhet och säkra utbildningsnivå så går det galant!  Pga avståndet har det bara blivit ca 15 gånger de tränat tillsammans och tex galoppombyten är helt nytt för Alva.  Men efter ett par gånger så "satt det som en smäck" - de har tom lekt med lite serier!

För vad sägs om en debut med 67,3% i resultat och en 6:e plats av 21!  Så himla kul! Och med det är de kvalade till nationell MsvB och vi kan lägga vårplanen därefter!

Finns ju många varianter, satsa på juniorSM kval, rida Dressyrringens MsvBcup eller DressagePowers juniorcup....... valen är många och bollen är hos Alva med familj.  Bonsay finns till deras förfogande här hemma hos mig :-)

Men bara för att......

....inget ska missuppfattats då "ryktet" gått att han ska säljas för så är inte fallet så.   Bonsay är kvar hos oss och jag ska fortsätta träna och utveckla oss tillsammans.  Sen får vi se hur min lust att rida lilla rundan klasserna är, just nu är jag lite mätt på det och coachar hellre Alva.  Men att träna och fortsätta med svårklassrörelser "hemma" det känns roligt.

Sen har jag ju Cantalupppi att tävla på som ska gå Dressage Powers 50+ cup nästa år.  Det känns som en rolig utmaning.

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation