Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


50268153_10161878637096337_1418963353857949696_n.jpg

49947906_10161867991701337_7599014533629214720_n.jpg

49793713_10161879000846337_8923721750684893184_n.jpg

Utebanan levererar - årets först lektion

här hemma.

 

v  2  Januari  2019

Vecka nr 2.....

....på året har passerat och det är snabbt man är inne i vanliga rutinerna igen.  Det märks att det blir ljusare och att vi går åt "rätt håll".  Väl medveten om att det är flera veckor kvar med vinter men det känns ändå lättare allting.

Kan ju bidra att jag i helgen som passerade äntligen kände mig full med energi igen! Dvs mitt vanliga jag!  Snacka om segdragen "flunsa" jag åkte på!

Trots det tar jag det lilla piano och det blir en held del tid för relax när man väl är inne från stall och jobb å då tittar vi gärna på serier Anders och jag.  Det är avkoppling tycker jag!

Att det går.....

......lättare är ju så klart ridbanan bidragade till. Slippa "stressen" över om det går att rida hemma eller inte. Det var inte förens i slutet på veckan som det efter "av o på" blev lite mera av fryst karaktär men ändå med viss svikt så jogga går allt ändå.   Hade det varit "gamla" banan efter detta väder hade det varit skridskobanan.

Kollar jag nu på väderprognosen framåt så kommer det en kallare period så trots det så är det skönt veta jag kan harva mig fram hemma.

Några ridhus vänder kommer det bli, men just nu är vår kära buss lite krasslig (ABS-lampan lyser) så på måndag ska den till verkstaden. Tills dess är jag "strandsatt" - i snön  ;-)

Så hästarna....

....jobbar på fint och enligt den plan jag har just nu.

Bonsay ska få sin 2:a behandling i veckan.  Känns toppen han svarat bra på den och det stämdes även av med vår massör Lollo i veckan och hon höll med.  Blir 5 dagar efter behandlingen med bara skritten så det kanske kan tajmas in med en kyla som ska komma.....

Därefter är det focus på att Alva snart ska komma ner och träna på honom.  Börjar bli dax att rida in sig för start i första FEI juniorprogrammet i mittan av mars!  De vill ju förska få kval till SM. Ett bra mål tycker jag.

Cantaluppi jobbar jag lite mera focuserat med piruettarbetet på och det är behjärtansvärt hur lätt han har för det! Inte uppvisningsbart än men det är inte långt därifrån.  I slutet av januari har jag anmält oss till en programridning för Lotta Finstorp och då vi rida MsvB5 tänkte jag men på slutet kanske visa våra pirrias så får vi se vad hon tycker.

För övrigt har jag nu anmält oss till Dressage Powers 50+ cup.   Så nu väntar jag på utlovad jacka/väst för den tämligen höga anmälningsavgiften (2500.-!!) samt att jag hoppas på bra prispengar i finalen.  Ska bara ta oss dit först -  lättare sagt än gjort  men ett MÅL att jobba mot!

Inspiration.....

...kan man behöva så här i vinterlandet och jag hade därför anmält mig till en clinic på Visbohammar.  Nära å bra.

"Förbättra din ridning genom bättre förstådle för din häst" - framfört att Per Sandgaard och Ditte Young.

En clinic i kommunikation med din häst.  Intressant att höra Ditte och det skulle varit roligt att låta sina egna hästar träffa henne. Så man fick praktisera "in real life" på sina egna djur.

Mycket hon sa var för mig ingen nyhet, mycket sunt förnuft och det är sen längesen tydligt för mig att en häst inte står i stallet och tänker "idag ska jag inte fatta höger galopp" - typ.

Det är vårt ansvar att se till att vi kommunicerar med våra hästar (och djur) så att de förstår vad vi vill.  Man måste kunna "läsa" en häst för att lyckas bra med dem. Sen tror jag att vissa har mer känsla för detta och en naturlig fallenhet.  Där just Ditte har en "gåva".

Tex för mig att i så många år fått följa Tinne i sadeln, på backen och allmänt i närheten av sina hästar - där kan man tydligt se detta samspel och fallenhet för att kommunicera med sina hästar.  I love it!   Jag är och förblir en fan av henne och "apar" efter så gott jag kan! Och försöker förmedla vidare i mitt "nät".

Jag har också sett flera fall av total oförmånga att kunna läsa av sin häst och brist på kommuniktaion och gärna grova tag samt "fult språk" om sin häst (märrjävel, dumma häst osv osv) där man kunnat önska att mera känsla och förståelse kunde funnits.

Så jag tror att budskapet från denna clinic är mycket viktig!! Sen är det varierande förmåga, behov och känsla att ta emot det på rätt sätt.  Men jag tänkte - kan en enda häst bli bättre förstådd efter en sån här kväll är det jippie och tjohej på det!

Extra plus på kvällen var att jag hann umgås med goda vänner varav en sov kvar hos oss.  Så det blev sena timmen innan vi kom i säng på torsdagskvällen.

Träningsåret....

....har verkligen dragit i gång (inte för egen del då jag som sagt är strandsatt på gården) och det är roligt med återkommande gäng bla i Nyköping.

Roligt också att kunna ha den första lektione hemma på ridbanan.  I strålande sol och med någon minusgrad....... nice!

Till helgen är det dax för Storvik igen - och det är full rulle där med!

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation