Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


51773029_10162027954946337_4538490107732164608_n.jpg

Säger bara ReiTex!

51596391_10162025783621337_282922234660519936_n.jpg

Ridesum!

 

v 06 Februari  2019

Vinter övergick.....

....i slask och isgata - ja det blev en kortvarig visit av Kung Bore.  Man hänger inte riktigt med från -14 till +3 på några dagar.  Men en sak är säker man vet aldrig med väder......det blir som det blir.....

Veckan här hemma....

....kan sammanfattas med "tänk om, tänk nya planer" detta då de ridhus i min närhet stängde pga smittoläget.

Detta gjorde att jag för egen del helt sonika fick lita helt på min egen ridbanas brukbarhet och tack och lov så är den ridbar hela tiden, oavsett väderlek.  Visst, inte som i ett ridhus men helt klart ridbart!  Phu!

Hade vi inte gjort denna investering och med detta omslag i vädret så hade ridbanan varit isgata och utan möjlighet att åka till ridhus så hade det bara varit att ställa av dem från seriös träning.    Nu har några ridhus 30 min bort enkel resa öppet men det finns inte på världskartan att min tid räcker till det att åka dit.   Så jag tjatar om det, men sjuuuuukt nöjd över att vi satsade på Reitex!

Egen träning....

....blir just nu helt enkelt egen träning då Nina ställt in alla träningar, Tinne är i solen i Florida och ja det är som det är.

Fick möjlighet dock att hänga med ett pass för Jeanna Högberg som är hos Emelie Brolin så jag och Cantaluppi åkte dit och det blev ett pass med några nya input som det ofta blir med nya ögon.  Vi får se om det blir någon mera gång. Just denna gång råkade jag vara hemma den dag hon kom.  Det är inte alltid lätt att få att stämma.

Nä, jag får helt sonika lita på min egen känsla samt att Anders kan filma ibland som jag kan kolla på.  Sen är det bra när Angelica å jag rider tillsammans för då finns det också ett par ögon som kan granska oss.

För lite träningssugen är jag allt nu när tävlingssäsongen närmar sig......

Annars är ju......

.....Ridesum även ett alternativ för mig. Har sett att några intressanta tränare är anslutna så kanske det kan vara nått.  Men å andra sidan är Tinne faktiskt hemma snart.....

Haha - ja ni  hör, jag är träningssugen och kanske det beror på att jag var på Kittel clinicen och då får man ju inspiration!  Han säger så många kloka saker och jag gillar verkligen hela upplägget! 

Träning.....

....och att tänka om blev det för båda mina elever Alva och Oliver som sen länge varit inbokad att komma till mig.  Alva för att ladda inför OBS-tävling i Halmstad och Oliver för start i Södertälje.

Tanken var att träna i ridhus......

Men, som sagt, min bana levererade och med elever från "norrland" så är det inte knussligt utan vi gjorde det bäst av situationen!     Blev givande dagar och Alva åkte till Halmstad och coachades på plats av mig via Ridsum.  Första dagen mycket spänning och inte en prestation på topp (nästan 66 % och mitt i klassen ) men dag 2 blev det mycket bättre och de fick drygt 68 % och 5:e plats i tufft startfält!  Bra jobbat!

Dessutom hann Alva rida Bonsay ett pass och det ser väldigt bra ut inför våren. Snart ska vi ses å köra 3 dagars så då blir det lite mera intensivt.

Oliver hade mycket bra träningsdagar här och jisses vad det utvecklas tillsammans de där två.  Tyvärr blev starten lite för spänd med många missade poäng. Så som det kan bli för oss alla.   Tur de snart ska starta igen och då är förhoppningsvis alla bitar på plats!

Då kan man ju undra....

...hur jag vågar ta in hästar i mitt stall med tanke på smittoläget....... ja nu är det ju så att dessa två kommer från samma lilla privata stall och de har inte på något sätt varit sjuka.

De skulle båda två åka och tävla och då är det självklart att man de senste 3 veckorn inte utsatts för smitta.  Dvs det man skriver under "på heder och samvete" i samband med anmälan till tävling.

En självklarthet eller hur?

Jag som tävlat sen 1800-talet och skickat in amälan på blankett vet verkligen att det stod så längst ner..... i dag i TDB tror jag det inte är många som läser de där raderna.  Men jag hoppas verkligen ändå att alla tänker sig för 365  dagar om året innan man förflyttar sin häst.

Det är tragiskt....

....det som Skånsta Ryttare går igenom. En klubb jag fakstiskt tävlat för en gång i tiden (typ på 1800-talet).

När sådana här situtioner uppstår så är det som att rykten går lika snabbt som ljuset hastighet och jag har hört både den ena och andra felaktigheten från alla hålla å kanter den senaste veckan.

Jag anser de är av yttersta vikt att ta reda på rätt fakta samt att källgranska det som t ex delas på sociala medier.  Precis som vanligt oavsett ämne.

Både Ridsportförbundet, SVA och Travsport med smittnifo är sidor som uppdaterats med rätt information. Samt att förstå hur just denna åkomma smittar.

http://www.ridsport.se/Tavling/Hastvalfardantidopning/

Nyheter/Viktigtattkollahastensvaccinationer/

https://www.sva.se/djurhalsa/hast/nervsjukdomar-hast/virusabort-hast

https://www.travsport.se/smittoinfo/?name=smittoinfo

I början.....

....av 90-talet stod jag med min dåvarande häst i ett stall som angränsade till en ridskola som fick kvarka.  Ingen panik utbröt och med sunt förnuft och strikt hygien och att att inte beblanda oss så stannade kvarkan i ridskolestallet och ingen av våra hästar blev sjuka.  Vi var tom i samma ridhus.

Det var "lärorikt" så tillvida att det går att klara sig om man tänker sig för vilket jag än i dag gör alla dagar om året oavsett om det är något "utbrott" eller inte!  Nu är förvisso kvarka kontaktsmitta, men ändå.

När man tävlar som jag får man också ha koll på stallar man nyttjar och vilka hästar man kommer i kontakt med.

Det är självklart att inte "kladda runt" bland andra hästar.

Det är lika självklart att man inte tävlar, tränar el dylikt om någon häst i stallet har haft feber.  Feber som kan bero på så många saker.  Allt är inte smittsamt ska man dock komma ihåg!

Varje år blir det någon form av utbrott och med dagens sociala medier så sprids "infon" om det lika snabbt som en stormvind.  Så var det inte "förr" då var det mest de kringliggande stallen som fick infon.  Bra el dåligt?  Hur som, man får ta reda på rätt fakta!

Jag hoppas årets virus blåser över och att allt kan återgå till det vanliga!  Kanske lite klokare och med mera eftertanke för att hålla oss friska.

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation