Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


51851233_10162052525451337_8880901858751676416_n.jpg

I love it!!

52391256_10162062700276337_4652502694664077312_n.jpg

52146336_10162062700391337_7059569140922580992_n.jpg

52313797_10162062701166337_6995073949205790720_n.jpg

Ridesum - ett bra komplement!

 

v 07 Februari  2019

Inleder detta.....

....veckobrev med det som för många har varit focus till 100% i veckan - smittoläget för abortviruset i Stockholmstrakten och även andra delar av Sverige.

Med nytt fall på Värmdö så drogs det i handbromsen lite varstans.  Frivilligt tävlingsstopp som hörsammandes och ekipage tävlandes för Stockholms klubbar var inte startberättigade i annat distrikt.  Klokt - men räcker det?

Jag tänker, hur länge behövs det ett stopp? Ska hela landet innefattas?  Travsporten?  Bruksprovet som snart står för dörren? Är de 3 veckor man just nu satt upp tillräckligt? 

Ja, jag har självklart inte svaret och det är verkligen ett dilemma.  Många förlorar inkomst, både tränare och klubbar.  Sjuka hästar som drabbas. Riktigt illa är det. På många sätt!

Lyssnade på en intervju med Skånstas ridskolechef samt klinikchefen från SLU. Det som ändå var positivt, om man får säga så, var att de hästar de flyttat ut i tillfälliga boxar i ridhuset ännu inte blivit sjuka och förhoppningsvis blir de inte det heller.  Jag vet inte, men det kändes som att om man följer smittskyddsreglerna till punkt och pricka, vilket de gör, så går det få stopp på smittan.  Eller?

Så om var man verkligen ser till att tänka till både en och två gånger hur man hanterar just sin häst i sitt stall så kanske detta kan lägga sig.  Nått alla borde göra alla dagar om året.  För att det går smittor det gör det varje år det som är extra illa detta år är den neurolgiska EHV-1 som vi varit tämligen förskonad från tidigare.

För egen....

.....del så innebär detta att Bonsay inte kunde åka med upp till Gästrikland för att träna med Alva.  Det var trist och inte enligt  den plan vi har gjort upp.  Nu var inga stall och ridhus stängda men vi valde ändå att göra så. 

Här hemma har jag tillåtit några av min elever att komma hit och träna samt nyttja min ridbana som mot deras egna är ridbar.  Detta är elever som har koll på sin situation och inget som oroar mig.  De är inte i kontakt med mina hästar (mer än 50 m i från) samt så klart inte går in i mitt stall.  I fall någon undrar och "förfasar sig" hur jag gör  ;-)

Som tränare åkar jag nu runt och självklart respekterar jag smittskyddet och har inte samma outfit på olika ställen.  Och tar inte i hästarna.  Vad mera kan göras?

Några väljer att använda Ridesum i stället som är ett bra komplement.  Men det kräver att eleven har ridbar ridbanan hemma om de är "utelåsta" från sitt ordninarie ridhus.   Samt en parhäst på backen som kan filma.......och bra uppkoppling.....

Å visst, man kan lägga all träning på hyllan och sitta still i båten, men det kanske inte är helt lätt att ställa av sin häst.

Men visst, det är precis det många gör just nu.

Så jag har stor empati för mina tränarkollegor som har tränaryrket som huvudinkomst, det har ju inte jag,  Fy bubblan så jobbigt det är för dem att se sin inkomst försvinna.  Inte många som har råd att ha en avbrottsförsäkring heller.......

Som sagt - svårt dilemma på många håll!

Det jag dock....

.....jobbar för och säkert upplevs jobbig med är att alltid ha fakta från källan innan man säger att "det och det stallet har feber".  Ta redan på orsaken, det behöver inte vara smittsamt!  Och helt onödigt att sprida oroliga rykten!

Lika onödigt som om man har febrig häst mörka det för att inte vilja hänga ut sig själv........ som "ryktet" säger att folk gör - jag vet inte, har inte rotat rätt på källan i det....

Jag kollar fortlöpande de länkar jag angav förra veckan och när någon hojtar om feber i ett stall imin vill jag veta källan.

Jag kanske tänker fel, men jag hoppas fler är inne på samma bana som jag.....för in min värld är fakta - fakta!

Så slipper fel stall få att de har abortvirus.......för att man blandat ihop namnen - Sandö och Sanda är väldigt snarlika.......  ;-)

Eller det stall som hade EHV-4 och blev beskylld för att ha varit på en större anläggning som senare hade stängt. Dvs hen hade orskat smittan.......  Personen hade varit där i maj 2018......... å att anläggningen stängde var för att säkerställa att man förhoppningsvis kan ha sina stora hopptävlingar om några veckor (som genererar en större inkomst för dem).  Rykten....

Nog om detta.....

......och vad händer på Ekdal annars förutom att tempa hästarna ;-).

Ja, jag är varje dag lika lycklig över ridbanan!  Trodde aldrig jag skulle vara så nöjd över ett material! 

Båda känns väldigt fina och det är klart det drar i tävlingsnerven att få ut och starta.  Cantaluppi skulle startat i Katrineholm men det är så klart inställt.  Så vi tränar på och jag skjuter på våra planer.   Man får tänka om helt enkelt.

I skogen är det rätt isigt och fälten likaså.  Där man gått blir det isbildning när det töar så det är tur man har regält broddat och vana hästar att röra sig i bitvis "oländig terräng".   Sen är ju skrittmaskinen min bästa vän!

Så det rullar på och med Angelicas och Anders hjälp så håller vi hästarna i trim  :-)

Att ha Angelica i stallet innbär även lyxen att få hästarna friserade - jag menar med bakgrund som proffsgroom till Tinne hur bra är inte det?  Så nu är i alla fall Cantaluppi snygg i håret som en världshäst!  Bonsay står på tur! 

Så bra är ju det det att vi i alla fall är snygga när vi rider runt här hemma i vår ensamhet  ;-)

Träningar i Storvik...

....var det alltså i helgen och det var som vanlig ett glatt gäng som kommer och tränar.  Roligt och givande från båda håll!

Som vanligt "Mamma" tid och dessutom även denna gång en helkväll med mina systrar och kusin vilket inte sker så ofta men det var lite praktiska saker kring vår moster  (som inte har några barn = vår uppgift) att hantera så det blev flera flugor i en smäll.

Blev lite prat kring....

....kvalgränser för 2019 - det är ju nya sådana som man som ryttare måste ha koll på.  För vem vill starta utan att vara berättigad?

*En skillnad är att man nu för att få starta regional MsvA ska ha ridit MsvB5, FEI lag el mästerskapsprogram för Juniorer  2 gånger på minst  62 %

*En annan skillnad är att för att få starta natonell MsvA måste ha ridit på minst 64 % på regional tävling med minst 3 domare.

*Ytterligare en som är lätt att missa om man kommit en bit upp i klasserna är att man på nationell nivå i Intermed 1 måste har ridit på 64 % för att få starta Intermed 1B och Intermed 2.

*Hur länge gäller då ett kval?  Ja, det gäller att prestera för att få vara kvar.  Ganska glasklart eller hur?  Rider men tex MsvA på  57 % gång på gång så kanske man är i fel klass?  Å så. är det väl för alla klasser.....

*Åsså var det det här med när man kan anmäla..... Innan man kvalat?

Så jag rekommenderara att läsa i TR  -  när ni väl kan komma ut och tävla igen  ;-)

http://www.ridsport.se/Tavling/Tavlingsreglemente/

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation