Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


55453626_10162172378341337_841800069458952192_n.jpg

Tänk om han kunde säga vart det gör ont...

 

v 12-13 Mars 2019

Oj, oj.....

.... nu har det gått 2 veckor utan uppdatering -  men jag har inte hunnit för det har hänt massor!

Både roliga saker men också tråkiga....

Börjar med....

.... det trista - Bonsay......

Var på återbesök hos veterinär och denna gång hos min "husveterinär" Axel.  Det är ju inte längre ryggrelaterat enbart så då behöver vi inte ryggspecialisten.  Axel har dessutom tolkat röntgenbilderna lite annorlunda och anser artrosen i v framkota samt höger bakknä ligger i ramen för normalt för en 15 årig häst, i alla fall inte av den karaktären att de ska bli de besvär Bonsay har. 

För han är fortfarande besvärad och inte fräsch - dock inte så böjprovsreagerade men klart "skum".  Vi tror det kommer från artrosen i halsen som dessutom påverkar nerverna.

Därav min känsla av orytm i galoppen samt avvikande rörelseschema för vänster fram.  Det där som kommit krypande lite långsamt.......

Med egen skada i vänster ben (!) och med droppfot 2 gånger (!!) så har jag en viss kunskap och erfaranhet av nervskador och inte för att dra paralleller men det går ända att tänka sig in i det hela. 

Jag hade av och till väldigt ont, men inte varje dag utan väldigt "av å på"  - ungefär som det känts att rida Bonsay sista halvåret.

I bland kunde jag röra mig obehindrat för att nästa dag inte kunna gå alls -  sen kom droppfoten.   Första gången tog det ett år att läka ut. Andra gången 5 år senare så blev det efter några månader beslut om operation för att frilägga nerven i knävecket.  En chansning för de fanns en risk att skada nerven för all framtid.  Det tog sen ytterligare ett halvår innan jag kunde börja ana att röra foten.  Dryga året senare var foten åter i funktion.  Sen dess har jag varit skadefri med 90 % rörlighet i foten igen.

Summarsummarum - nerver är knepigt och precis som för Cantaluppi så är det lurigt med nervskada.

Bonsay ska nu CT-röntgas (sövas och läggas !) och då får vi mera att gå på.  22/4  ska han lämnas på Strömsholm och fram tills dess så är det hagvistelse och skrittmaskin för honom.

Han tar det ändå ganska bra även om han sista dagarna har blivit mera livlig (inte lika ont?) och är rätt yster.  Men det glädjer mig för att sett hans ledsna blick, det har gjort ont!

Är så klart ledsen över allt detta men bara ta en sak i taget.......

Så i all denna.....

.....oro å trista läge så händer det också roliga saker.

Som jag sa så har vi påbörjat leta ny häst och jag har bla hunnit provrida 2 hästar till förra helgen men som inte klickade fullt ut. Dragit i alla kontakter jag kan komma på och kollat massa annonser.

Så döm om vår förvåning när vi sen via kontakter får tips om en 5-åring i Skåne som lät väldigt lovande.

Film och info  att ta in och sen sagt och gjort, återigen bilen till Skåne!  Jag är inte känd för att ligga på latsidan och inte denna gång heller!

Jag har ju sagt "inte för ung häst" men så när man snubblar över "den" hästen då får man revidera vad man sagt  ;-)

Han passade mig som "handen i handsken" och nu ska besiktning göras och sen hoppas vi han kommer hem till övriga familjen på Ekdal!   Allt känns verkligen toppen!  Från svans till nos, provridning och historik samt en seriös ärlig bra säljare!

Håller er på halster med mera info -  allt kommer bara det är klart!    

Mera att glädjas över....

......är mina elevers framgångar!

Extra roligt med Alvas internationella vinst!  Det är stort som tränare! Och så klart superkul för henne!

Sen Olivers debut i FEI-klass -  det är snabbt marcherat av honom som bara ridit i 4 år!  Mer rutin  behövs men det den inställningen så kommer det gå med raketfart!

Cantaluppi....

....gör mig också glad och fortsätter utvecklas så fint!   Kommer försöka debutera MsvA i början av maj.  Det vore så kul lyckas med det!

Han är verkligen en kämpe och en häst man blir glad av att rida varje gång.  Är Marie evigt tacksam som förde oss samman och låter oss förvalta honom!

Träningar och domeri......

.....har satt raketfart som det brukar bli på vårkanten.  Så roligt vara igång och döma igen!

Träningarna här hemma är också igång igen och det är roligt se alla träna på nya underlaget.  Ser bra ut  ;-)

Nu stundar.....

.....strax lite rast och ro för mig - men ändå i hästvärlden då jag med TantKalaset åker till Scandinavium och hästefesten där.  Det ska bli roligt!

Å veckan efter det hoppas jag besiktningen blir av och sen åter igen en tur till Skåne och hämta häst!

Men just det - 2 dagars TantKalas ska det bli också!

Haha - fullrulle som vanligt - MEN i påsk är jag bara hemma å chillar (år rider unghäst hoppas jag....)

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation