Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


58978568_10162280431906337_7723226886205079552_n.jpg

 Se sån stil han har!

59562879_10162275593761337_8194567003973877760_n.jpg

Selfie!

 

v 18 april/maj 2019

Inleder detta.....

....veckobrev med status för Bonsay så vi har fått svar på CT-röntgen av vår veterinär Axel Wallman.

Som vi misstänkte så är nerverna "i kläm" vid halskotorna där han har atrosen.Detta gör att han får den rörelsestörning har han. Artrosen har vi ju sett på vanlig röntgen så det var ingen nyhet.  Nästan att jämnföra med min droppfot (nästan utläkt) som också uppstod pga nerv i kläm i knävecket..... (desstuom 2 ggr innan operation).

Tidigare fynd även i v framkota och h bakknä bedöms av Axel som mindre fynd och inte huvudorsaken utan det är helt klart artrosen i halsen som är boven i dramat.  Olika sätt att tolka röntgenfynd helt enkelt och jag som vet hur  Bonsay har känts att rida när detta "kommit smygande" jag är helt med på att det är från halsen.

Jaha, vad gör vi åt detta då?  Jo vi ska försöka behandla och ge det tid att förhoppningsvis ge effekt.   Tid bokad tisdag nästa vecka då vi sätter i gång.

Sen är min realistiska prognos att han forhoppningsvis kommer tillbaka som läromästare/promenad/sällskapshäst!

Han är i alla fall mycket nöjd och glad i hagen med Cantaluppi och det känns skönt i hjärtat!

Så med detta trista....

....är det väldigt roligt att väga upp med en fantastisk kronpris i Selfie!   Vilken häst det är!  På alla sätt!

Tack - till er alla som på olka sätt grattat oss för denna pärla vi lyckats hitta (å nej vi har inte vunnit på lotto)!  Uppskattar verkligen er support och ärliga glädje!

3 veckor har passert och vi lär känna varandra mer och mer.   Jag skyndar långsamt och är verkligen noga med att vi ska förstå varandra.    Anders är med på backen hela tiden men än så länge så tar han allt på gården med ro.

Vi har ju många som passerar gården per fot, cykel el jogggandes och det kan bli väl spännande när det kommer genom skogen - men det har han vant sig vid och lyfter inte ett ögonbryn. 

Skogspromenad är spännande och kräver lite 4-hjulsdrift då vi har rätt steningt och trädrötter man får hålla koll på.

Vad är då planen med honom?  Tävla snart?  Nej, det blir inget med det, här ska som sagt skynda i lagom takt och jag är inte intresserad av gångartsklasserna och tänker lite smått att ev rida på våra hemmatävlingar i september.  Då finns en LB och LA som det kan vara lagom att test med.

Sen i långa tänkte på upplägg är att så klart ta oss uppåt i klasserna och kanske det kan vara läge för 7-årsprogrammen och sen i mitt drömmål Lövsta Future Challange för unga hästar.  Det är mitt sikte  och mål.  För det är viktigtt att ha, sen kanske vi inte når det men en plan måste finnas.  :-)

Så nu kickar vi igång med besöke hos Tinne på tisdagkväll!  Får vi se vad hon tycker om oss live  (har bara sett via Ridesume)

Åsså......

......Cantaluppi så klart!  Om debuterade MsvA!  Så stolt över honom även om det blev blygsamma poäng (60%) då det b la blev lite väl spänt (bla ett farligt staket å då gick en säkring för C)  som ställde till det.  Men vi klarade serien och mycket är "6,5" och det kommer man långt med.

Piruetterna är så färska och där håller jag nog lite andan och hoppas det ska gå.  Höger pirutten blir han för stram i innersidan och i vänster tappade vi bjudningen aningens på slutet.     Men fina byten och även serien!

Traven blir lite hastig, speciellt när han spänner sig, och blir lätt "ett uppe och två ner"....... 

Hur som - så stolt!  För 3 år sen red vi LB och han var allt anant än en dressyrhäst!  Nu ska vi träna på och försöka igen i juni.  För mig är det superbra att få hålla igång ridningen på denna nivå!

Dagen innan var det dock en MsvB2 där vi fick  67 % och det är finfina procent till DressagePower 50 -cupen!

Var tyvärr bara 5 st med i klassen som vi toppade men tack o lov tillräckligt många för att få gillas i procentjakten.

Så med två starter på 67,16  resp 68,649 har vi snitt på 67,9 %:  Det ser bra ut så här långt.  En start till med samma nivå så har vi bra häng i cupen.  I denna cup får man räkna snittet av 3 starter så ligger man på t ex 66 % å inte kan höja sig så behöver man ju inte "jaga" mera.   Mycket bättre än championatpoöngsjakt som gör att många i mina ögon tävlar sina hästar för mycet.  Men det är min åsikt.

Förutom.....

......allt detta med hästarna så har jag så klart också funnits för mina elever och det är så roligt att vara med i utveckligen!

Dömde också i Södertälje en LB och LA  och det är verkligen roligt att döma!    Har gett mig mycket även som tränare att ha full koll (nåja nästan) vad som gäller för att poäng på banan!

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation