Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


 

65445203_10162436547181337_5703938039076618240_n.jpg

65816782_10162436547211337_2558951122798641152_n.jpg

 

v 25-26 juni 2019

Veckor med oro....

.....ja gisses det kan man lugnt säga.  Å dåligt med tid att skriva här......

Den där "en gång är ingen gång" koliken för Cantaluppi visade sig vara mer besvärlig än vi hade trott.  Nästan på dagen 1 vecka  efter första "anfallet" var det dax igen och även denna gång distriktan ute men det gick över rätt snabbt. Dock var vi överens om att han behövde kontrolleras på klinik.  Men just då var faran över.

Jag tog kontakt vår ordinarie veterinnär och fick en tid på Mälarkliniken i Sigtuna - "syster" kliniken till Hölö dagen före midsommarafton.  När jag lastade och åkte så kändes det lite tudelat då han på ett sätt var pigg men inte sig lik ändå. Inbillade jag mig? 

Å tur var väl det att jag åkte för väl på plats så upptäcktes vid rektala undersökningen  stopp i blindtarmen!  Suck!  Vi undersökte även urinröret och koll av blåsan för säkerhetsskull.

Han fick stanna kvar på klinike och fira midsommar där.......trist åka hem utan honom men glad slippa stå med akutfall på midsommarafton......

Vad jag inte visste då var att det skulle bli precis så fast några dagar senare.  För han fick komma hem på söndagen och allt var frid o fröjd för att 24 timmar senare stå med nytt anfall som var av kraftigare slaget.  Distriktan ut för att ge smärtstillande och sen var det vara att köra upp till Sigtuna igen, dock tämlligen bilfritt vid kl 24......så det rullade på bra! 

Väl framme så blev det mer smärtstillande och sen senvanlig undersökning med sondning osv.  Denna gång stopp i grovtarmen...... Sen åkte vi hem.......å landade på Ekdal vid 03,30......zzzzzz

Dagen efter sattes mera undersökningar in och efter röntgen och ultraljud så hittade man två saker,  dels grus i magen men också inflammation "förtjockad tarmvägg" på två ställen i blindtarmen.  Suck.  Men samtidigt kanske bra man hittade något.

Nu sattes cortison in för inflammationen och denna ska han äta i 4 veckor.  Sen sondades loppfrö (han vägrade äta) och vid nästa röntgen var gruset borta.    

Fredagkväll fick vi hämta hem honoom och det var en "slagen hjälte" vi lastade.  Han var verkligen ledsen och avtrubbad...... stackarn.....30 kg lättare och rakad "över allt"......

Så nu håller vi tummarna att cortisonen gör sitt, kosten är på väg att trappas upp från 4 kg med ökning av 1 kg per dag......och sen lite mach på det.  Och loppfrö som han nu äter när han är hemma 30 min magert gräshage.......och sen be en bön att det går vägen!

I dag kändes det som att hans glimt i ögat börjar komma tillbaka och han äter med god aptit och det kommer ut där bak som det ska!

Ja fy - så trist lägen och anledningen vet man inte. Det bara blir så här (nej har inte mask och inte heller annat som kan ha påverkat) men viss åldersrelaterat kan det så klart va.

Som sagt - be en bön å hoppas vår fina Cantaluppi slipper detta elände!

Mitt i allt detta....

....så finns så klart de andra hästarna och Bonsay som skulle varit på återbesök fick avvakta det då jag var tvungen hantera Cantaluppis andra anfall just när hans tid var.   Så nu har jag tid i morgon och får då rådgöra med Axel.  För tyvärr är han ju inte alls bättre utan snarare tvärt om......

Dubbelsuck å så jäkla sorgligt!    Behövs en å annan bön  här med (nej är inte religös men skulle det hjälpa så....)

Men det finns....

......ju ett lyckopiller mitt i den här skiten och det är så klart Selfie!   Som vi gillar honom!   I bland känns det som det var meningen (nej som sagt inte religös) att vi skulle hitta honom!   Å att vi skulle matcha så bra!

Har varit till Tinne igen och fått med mig input hem och har även tränat för Nina.  Båda är förtjusta i honom och det känns som vi kommer ha många roliga träningstillfällen tillsammans framöver!

Leker med tanken att kanske starta ett 5-årsprogram i slutet av augusti.  Finns ett ställe som ska ha och det skulle vara roligt att se hur han står sig och vad han kan få i ett sånt program.  Så jag har det som mål och Tinne troddde det var helt realistiskt.

För övrigt så har jag ingen brådska att tävla honom - här här det långsiktigt tänk o det handlar mer om miljöträning och att utbildas till tävlingshäst både innanför staketet men också med allt runt omkring.

Skor bak har han nu fått - det om nått var väl ett vuxentecken!

Programträning....

.....var det bokat här på Ekdal men när SMHI hotade med 30 mm kraftigt regn så flyttade vi till ridhus och denna gång hos Eva Grimstedt.  Jättefint ridhus med ljusinsläpp och nu med en botten som "satt sig".

Sen har vi även haft kursare här på besök.  Midsommardagen till söndagen och det blev givande pass med kunskapstörstande elever!  Altlid lika roligt kunna dela med mig av min verktygslåda  :-)

Kommer flera kursare i sommar vilket är jätteroligt! 

Är man sugen på attt kommar är det bara att maila mig (maggan@osmund.se) alt pm:a på messenger.

Tanken var att....

....Luppe och jag skulle varit i Dyltabruk och tävlat tillsammans med vår kompis Lotta o Wienna.  Nu blev det inte så men jag åkte ändå dit för att hålla Lotta sällis och grooma.  Anders kvar hemma som "sjukvårdare".  Så det blev en lörd/sönd utflykt med mysigt hästbussboende och ett å annat samtalsämne av handlat.  Som det blir med gamla vänner.

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation