Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


 

65505557_10162445163496337_6732308730504806400_n.jpg

66370196_10162460423991337_5356743487142232064_n.jpg

66950064_10162473933896337_3196643712012648448_n.jpg66283806_10162469180976337_344119445544763392_n.jpg

 

v 27-28 juni 2019

Tuff tid....

....kan man kalla de senste veckorna.

Faktiskt det värsta i mitt hästliv.....

Cantaluppi hann bara hem från kliniken så var det dax igen och det blev åter en vecka på kliniken.  Stopp igen!

Behandling och sen hem fredag för att återigen på tisdagen v 27 få ett anfall igen!  Alltså hur mycket back kan man ha?!

Denna gång var jag på kliniken i Hölö för 1/2 års check (UA). En tid jag hade bokad sen länge å då han var pigg och i stort kändes som vanligt så åkte jag dit.  Snacka om förvåning och käftsmäll när han får ett anfall efter att vi checkat honom.

Axeln slangade och sen var det bara till att åka till den andra kliniken de har där de  kan ta emot och stalla upp kolikhästar.

Nu var det återigen stopp i blindtarmen och veterinär Maria var mycket bekymrad över att cortisonen inte "tagit".  

Oroliga dagar och ägar-Marie och jag var överens om att inte buköppna. Det är inte vettigt på en 17 årig häst då konvalecencen är lång och inte helt lätt.

Torsdag 4/7 fick han åka hem och nu med "omvänd" foderstat med lite grovfoder (1 kg hö) samt gräs i kontrollerade former samt kraftoder.  Riktigt "80-tals fordring".  Och blir det nu stopp igen så har vi bestämt att satt punkt......

Idag är vi inne på 10 dagen och vi har följt schemat till punkt och pricka. ´Slagit gräs och vägt allt. Oändligt tacksam att vi bor bredvid stallet och kan på timmen ge honom det han ska ha.  I dag fick han gå ut i stora hagen tillsammans  med Silver.

Jag kan inte säga vart detta slutar mer än att jag är glad för varje dag det funkar och låter som det ska i magen (jag är numer en fena på att höra hur det ska låta).  Cantaluppi är rätt glad men självklart medtagen och lite "avstängd" i sitt sätt att vara.  Det stör mig men hoppas att det beror på allt han gått igenom och att det blir bätre och bättre när rutinerna blir som vanligt.

Tackar för all stöttning!  Det uppskattas ska ni veta och nu fortsätter vi ta en dag i taget.....

Dagen innan....

.....sista anfallet var jag åter med Bonsay till Axel  och jag visste redan när jag åkte dit att klockan var slagen men hade så klart önskan om ett under.  Men det var precis som jag befarade - trycket på nerverna i ryggmärgen går inte att behandla och han blir snabbt sämre......

Allså - varför kan man inte drabbas av något enkelt? Typ kotledsninflammation?  Nejdå, ett ytterst ovanligt fel som gör att han över tiden kommer tappa all känsel.....

Extremt tungt och jobbigt å klart - men jag har ögon att se med och det är även tungt att se honom "vingla omkring".

Så det är bara till att ta sitt djurägaransvar och fullfölja det jobbig.  Vill ju inte att det ska gå så långt att han inte kan resa sig.....

Datum är satt och det kommer bli en tung dag - Anders hanterar allt för där går gränsen för mig.  Bonsay ska inte behöva känna min sorg det sista han gör.

Fina älskade hästen som har så stort hjärta och gett mig så mycket!    Ibland är det inte rättvist - nog trodde jag vi skulle få några år till.

Det är ju så att man målar upp en bilde med "så levde de lyckliga i alla sina dagar".......

Att han skulle få gå som läromästare till  en junior och sen åldras på gården........ men så blir det inte och det är bara att tugga i sig.....

Att då mitt i denna sorg....

.....dessutom få oroa sig för Cantaluppi det blir nästa för mycket - även om jag är stark och förnuftig så blev det för "för mycket".    Hjärnan "kokade" och jag har nog inte gråtit så mycket på väldigt länge.

Alltså - på riktigt - skulle jag förlora två hästar inom samma veckor?!?!

Men "skiten måste ut" och man  måste få sörja: Hästarna för mig är inte bara "en häst" och "det finns nya hästar" utan de är vår familj.  Utan att förmänskliga såklart men jag har alltid varit så och kommer så förbli.

Som tur är .....

....i allt detta elände så är det nästan overkligt tursamt att jag hittade Selfie och trivs så bra med honom.

Han är verkligen mitt lyckopiller!

3 månader har vi haft honom nu och det är månader som förflutit utan minsta problem i någon hantering.  Han är så vänlig och snäll!  Och helt fantastskt att rida!

När det blir så här.....

......och man går på hörntänderna av oro så är det bra att vara sysslosatt.  Det var sen tidigare bestämt att både Anders och jag skulle med fam Nordfjell till Falsterbo där Alva skulle rida ponnyklasserna.  Nu blev Anders hemma å jag åkte.  Och det var skönt att byta miljö, tänka på något annat och få distans till saker och ting.

Är många år sen jag var på Falsterbo, som publik 2004 samt tävlade själv 5-åriga Biglik 1998........ja ni hör inte så frekvent besökare men det är också att det varit "fel" vecka förut.  V 27 kan jag aldrig vara ledig från stadsjobbet.  Så det är ju toppen man flyttat det t v 28.

Att få vara....

....med och coacha samt se allt "bakom kulisserna" var så klart jätteroligt.  Det är inte en lätt miljö för hästarna och väldigt mycket intryck.  Dirac var jättefin första dagen och de blev 5:e plac på drygt 68 %.  Prisutdelningen blev fartfylld och tyvärr satte det i dagen efter då det var dax för küren.   En mycket spänd ponny coh "1000-missar".....

Så synd så klart och lite svårt för Alva att ta sig igenom, man vill ju så mycket och det är så klart skit att missa just en sån start.

Men man påminns om att det är djur vi tävlar med och även om man förberett sig minutiöst så kan det bli så att flyktinstinkten tar över och då är det inte mycket att göra.

Bara lägga på erfareenhetskontot - och allvarligt - vem skulle inte vijla kvalificera sig och tävla på Falsterbo?

Det kan Alva stoltsera med!

Hann med att se massa inspireradne ridning, både 5 åriingar som så klart just nu intresserar mig men även en St:George klass.    Träffade en å annan bekant och besök i mässan.  Dock inga stora inköp - det är annat som kostar just nu.

Åkte tåg hem med lite mer energi i kroppen och knoppen än när jag åkte från Ekdal......så det var bra!

Att ha nått....

....att skringra tankarna på är bra och jag var mer än glad över de träningar som var inbokad denna helg.  Härligt kunna dela med sig av vertygslådan samt ha trevligt "häng" med hästsnack.

Dessutom målar vi om huset - det är terapi om nått att brottas med penseln......

Sköt om er,Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation