Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


 75369173_10162832777536337_6260763463623114752_n-2.jpg

Suck.....

74226531_10162829463051337_7082689314949169152_n.jpg

Mörkt.....

74476827_10162838493601337_2922335141638438912_n.jpg

Perfect Match - Alva o Hotshot

 

v 45, november 2019

 Har herrn hört.....

...hur hiskeliig händelse har hänt hans hustru har haft hickan hackan hostan hela halva hösten........

Haha - en ramsa på H jag lärde mig som barn......men som passar in rätt bra på mig just nu.  Jag har en eländig hosta sen flera veckor som inte ger sig.  Prover tagna och svar nästa veckan.  Träligt - minst sagt.....

Pga detta så fick jag ställa in träningen i Storvik denna helg för insåg jag inte skulle tillbringa så många timmar i kallt ridhus med ständiga hostattacker...... Sorry kära elever!

Nya datum i er grupp!

Det märkliga...

...är att jag inte känner mig "sjuk" mer än hysteriska hostattacker vilket inte är så trevligt i ett kontorslandskap så tur jag kan koppla upp mig hemifrån å tillämpa "fri hostning".....

Hade träningar på Sörtuna på tisdagen och mina stackars elever fick en å annan "attack" i örat....

Jaja, bara gilla läget och hoppas det ger sig.

Ridningen....

....har tuffat på även om det blir lite lugnare pga av mitt mående men också väder och mörker.   Inte helt lätt utan ridhus på gården när tiden inte alltid räcker för att åka iväg.

Men båda hästarna blir mer o mer vana att gå i lampans sken på ridbanan.   För Selfies del innebär det att jag inte gör något "nytt" med honom utan bara det han är trygg i (dvs inga bytesförsök eller för mycket tryck i honom).  Mycket lättridning och övergångar.  Jobba låg å rund med bra rygg -  dvs vanlig grundridning helt enkelt! Å avspänd. Inte alltid lätt på en unghäst......

När vi åker till ridhus så kan vi focusera på mera "i ramen" ridning och bytena.  Men även då är det viktigast att han är avspänd och mottaglig.  Det gäller att känna av och lyssna på sin unga häst.  Det tror jag är lätt att forcera för att man vill så mycket. 

Fick hjälp av Nina på tisdagen och jag kände direkt att det inte var läge för något avancerat det passet då han kändes spänd och för "på" vilket jag direkt stämde av med Nina.  Så det blev ett "baspass" med focus på avspändhet och det blev ett bra resultat. Skönt ha någon i hörnet och bolla med  :-) 

Med bytena så har han visat att han förstått åt båda håll men jag tror vi lägger det på hyllan ett tag nu och låter det mogna lite då det lätt kokar över å det blir "mycket" häst att hantera - alltid en balansgång med unghäst.  Å en ambitiös sådan som alltid vill göra rätt och är mer känslig än han ser ut  ;-)

Troll....

.....fortsätter sin förvandling från körhäst till dressyris......nåja han är ju riden förut också så klart men för att kunna gå avspänd och med rätt bärighet så måste han lära sig både bära och skjuta  - inte bara skjuta på (å snabbt bli spänd i ryggen å tappa foocus). Känns som det händer grejer nu, framförallt i traven!  Galoppen sitter inte ihop än så som jag vill men det börjar skymta i en varvet.

Angelica som kommer en gång i vecka sa detsamma och det är alltid roligt se honom från backen (ja el rygge på Selfie).

För Anders del tar det sig också och de hittar varandra mer och mer vilket är roligt.  Troll är verkligen en charmig häst som mer och mer släpper in oss till sig!

Hösten....

.....kan man ju inte tycka vad man vill om, det är som det är och även om det är tungt med mörker och just nu mycket regn så får man försöka hitta ljuspunkter.

I slutet av månaden är det Friends - det ser jag framemot!

Något som lyser upp....

....är att Alva nu är glad ägare till Hotshot som ägts av Anna Åsengård (Gnesta RK kompis).  Provridningen var i slutet av sommaren sen har proceduren löpt på och nu är allt i hamn och "Totte" bor numer i Sandviken!

Verkligen en "perfect match" och det ska bli jätteroligt att följa dem genom junior åren samt YR.  För de har kapacietet för det båda två och Totte är bara 10 år men mycket välutbildad av Anna så det handlar nu om för Alva att rida in sig på honom.

Tiden med Bonsay (som tyvärr blev för kort......) var väl investerad tid att känns på att rida storhäst.

Är så roligt att kunna vara med och hitta dessa matchingar - har ju blivit några genom åren  :-)

Slutligen detta veckobrev....

.....vill jag förtydliga och poängtera att Vilmas häst jag skrev om förra veckan på inget vis har haft det dåligt hos Gnesta familjen.  Det finns inget sådant utan bara förändrade förhållanden för dem vilket gjorde att de inte kunde ha honom kvar.  Att Vilma med familj då snabbt kunde lösa det (de har ju en ny häst) så att de hade möljighet att köpa honom åter blev ju en bra lösning. 

Slutet gott - allting gott!  Punkt.

Sköt om erMaggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation