Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


 69816317_10162927191706337_4694333485693796352_n.jpg

WG in aktion med Lena.  Glada hästen!

78713482_10162930178491337_6435982753316995072_n.jpg

Alva och "Totte" på G!

 

v 49, december 2019

 

Det lackar mot.....

....jul säger man väl så här års. Och det märks i köpkomersen i vår huvudstad. Min promenadväg från Centralen till jobbet på Kungsgatan går ju via bla Åhléns och andra affärer.  Det är så klart skyltat för denna stora högtid. 

För vår del har vi sen många år lagt ner det här med köpa julklappar "i hysteri" och för "köpandet skull", det känns 

skönt.  Det betyder dock inte att vi inte firar jul utan det är mer åt att umgås och softa som gäller.  Skönt.

Jag ser verkligen fram emot denna jul då det en hel del ledighet vilket är välkommet.

Något som inte ger någon julstämning är vädret.  Av å på mellan kyla och slask och i skrivande stund ösregn.

För hästarnar är det urtrist att stå ute i regnet men det behövs ju och de har hö att mumsa på men är aldrig sena på att gå in när det väl erbjuds.  Våra hästar är nog inga lösdriftshästar...... eller ja, det är ju så klart vad de är vana vid (så jag inte retar upp någon som förespråkar lösdrift  ;-)  )

Nått man....

....velar med fram å tillbaka denna årstid är om man ska sätta på snösulor eller inte.....

När man rider ute mycket som jag gör så är det ett måste när snö väl kommer.  Om den kommer....... vilket man aldrig vet.....

Nåväl, jag har senaste åren gjort så att jag sätter på dessa vid januari skoningen och fram tills dess använder de löstagbara jag har.  Som då sätts i när vi rider.  En variant på lösning av detta. För det ju inte helt optimalt med snösulor och lera.....

Ridningen i veckan...

......har för Selfies del varit ett träningspass för Nina som gick väldigt bra.  Vi jobbar vidare med lösgjordheten och genomsläppligheten. Mer och mer vuxenhäst ridning på honom och han känns så fin.  Så perfekt att få ha en hjälpande hand och "ögon" på backen så nära.

Däremellan blir det jogging på ridbanan i lampans sken, något han mer och mer kan koppla av i samt tömkörning med Anders.

Longerar också emellan åt och då får han bralla av sig vilket var välbehövligt i veckan då det varit fruset i hagen och klok som han är så hade han inte utövet några egna träningspass i hagen och då behövdes det bockas av på lina.

Bonsay var likadan i sin ungdom och jag fick rådet av Tinne att låta honom rasa av sig på lina för att undvika göra det med mig i sadeln.  Det funkade på honom och jag tror det är samma för denna kille.  Tant som jag är uppskattar jag inte vilda bockserier med mig i sadlen  ;-)

Vårt Troll...

....han börjar verkligen brilljera och blir mer och mer som en ridhäst i vår smak.  Det tar tid att "bygga" om dem och det börjar kännas att vi är på rätt väg.  Mer bärighet, bättre balans och takt.

Är riktigt roligt att följa utvecklingen och även behjärtansvärt vad "systemet" ger för effekt.

Angelica kommer en gång i veckan och hon håller med mig att det händer grejer, så det är roligt.

Hittade ett gäng med bilder på en FB sida  där Troll är med i div olika spann.  Man ser då hur de drar och använder kroppen.  Å det är klart det är skillnad mot det sätt det blir vid ridning.

Intensiv....

.....tränarvecka har det varit med både lektioner i Gnesta och Nyköping men också månadsträningen i Storvik.

Jätteroligt med alla ambitiösa elever och i Storvik var det bla första live träningen för Alva och "Totte" vilket var extra roligt.  De har börjat lära känna varandra mera nu och det lovar gott för framtiden!

Är alltid en inkörsfas att köpa ny häst.  Man ska lära känna varandra och hästen ska kunna tyda nya ryttarens signaler. Mycket ska stämma för att bli ett "par".  

Var också en mycket pigg och glad "pensionär" som kom och tränade,nämligen Vilmas WG som jag nämnde i tidigare veckobrev. Han rids nu av Lena och det härligt att se både ryttaren och hästens glädje att träna!  Jag har ju hjälpt Vilma i flera år med WG och det var riktigt roligt att kunna lotsa Lena.  Och att se viljan och de pigga ögonen och uppsynen på WG  :-) 

Mamma Maria och Vilma var så klart med så det blev ett riktigt reunion!

Ytterligare en 4-bent......

.....familjemedlem har lämnat oss.  Denna gång Mammas katt Tusse som bott hos oss i snart 2 år.  Blev så när mamma hamna på sjukhus och det var ovisst om hon skulle kunna ta hand om honom något mera.  Det hade nog gått 1 år senare men då var han så etablerad hos oss så det var inte vettigt för Tusses skull att byta hem igen.

Nu blev han tyvärr sjuk i sin mage så vi valde att hjälpa honom slippa smärtorna.  Det är alltid jobbigt att ta det där beslutet och efter denna sommar så är det än jobbigare då känslorna från sommaren poppar upp igen.  Men det var helt rätt beslut och det var skönt för honom att somna in och slippa ha ont.  Moa och jag var med honom hela tiden och han var helt lugn.   Vila i frid lilla Tusse :-x

En icke....

....hästrelaterad händelse måste jag skriva om och det var att vi hade förmånen att lyckats få tag i biljetter (tack Moa) till konserten "Aviici Tribute Consert"  en hyllningskoncert till Aviicis minne samt till förmån för psykisk ohälsa och självmordsprevention.  Ett mycket viktigt ämne!

Helt fantastiskt och stämningsfullt som berörde.  Publikrekord med över 58 000 i publiken.  Så glad vi fick se detta!  Det var en konsert över det vanliga. 

Sköt om erMaggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation