Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


 

8535909_small-3.jpg

Bonsay på en av våra sista starter.

8539091_medium.jpg

Cantaluppi på ett av alla ärevarv!

selfie-1-2.jpg

Selfie nyss hemkommen till Ekdal

 

v 52, december 2019

 

Årsresumé över året som gick.....

......brukar ju detta årets sista veckobrev handla om.

Lite tankar och återblick över året som gick. Å som vana trogen så kommer här 2019 års resumé.

Det man lätt kan säga.....

.....är att det verkligen varit både toppar och avgrundsdjupa dalar.  Mer än ett normalt år faktiskt.  På ett sätt skönt det är över......

Saker och ting har vänts upp å ner och då jag är väldigt fäst och "personlig" med våra 4-benta så vet ni som känner mig lite mer än ytligt att sommarens händelse verkligen "tog" på mig.

Att förlora två hästar på så kort tid var ohygglig. Läste förra årets vecka  52-2018 och de tankar jag då hade om båda hästarna.

För Bonsys del så hade jag börjat tro att det kanske skulle ordna upp sig då han till viss del svarade på behandlingen. Och Cantaluppi kunde jag inte i min vildaste fantasi.....

Att sen hamna i eländet med mer konkret med Bonsay att inse att det skulle nog inte gå bra och att sen se honom snabbt bli sämre - nej det var bedrövligt.  Att sen i samma period åka ut och in på klinik med Cantaluppi och blindtarmsproblem det var extremt tungt.

17/7 fick Bonsay somna in här på gården och han ligger begravd bredvid Biglik. Vi anlitade "Ett värdigt slut" som vi varmt kan rekommendra. 

28/7 var det sen Cantaluppis "tur" då han för 4:e gången fick ett kraftigt anfall. Detta efter att cortison behandlingen var avslutad.  Det blev väldigt dramatiskt då han hade mycket ont och tiden innan distriktan kom och gav smärtsillande kändes som evigheter......  Återigen kom "Ett värdigt slut ut" och hjälpte oss.

Cantaluppi hade  problem med blindtarmen och jag tror att om man obducerat honom hade man hittat cancer. För man kände knölar på blindtarmen rektalt. Vi färsökte verkligen behandla men det hjälpte inte och att buköppna var inte aktuelt.

För Bonsays del var det tydligt på CT-röntgen att artosen i halsen tryckte på ryggmärgen. Vi försökte behandla med det gav inget gehör och han blev snabbt sämre och hade nog blivit lam i bakdelen rätt snart.

Detta är händelser.......

.....som jag alltid kommer bära med mig.  Är tacksam att jag varit förskonad genom åren och någonstans trott att "så levde de lyckliga i alla sina år" - dvs hästarna skulle få bli glada pensionärer här på gården. 

Men så blev det inte och sorgen för det får jag leva med och jag har aldrig i vuxen ålder gråtit så mycket över så lång period.........att oroa sig och sörja är verkligen tungt.

Men efter regn kommer sol.......som tur är!  För självklart är jag en optimist med en massa energi och "to do".  Men efter 2019 lite mera kantstött.

Som "tur" var....

.....och nu är jag verkligen inte religös på något sätt men innan allt elände satte fart så hade jag "turen" att hitta Selfie!  Nästan för "lätt".

För någonstans på resan insåg jag att Bonsay bara skulle bli promenadhäst (trodde jag då....) och började aktivt leta "påläggskalv".  La ut trådar här och där och frågade runt bland mina vänner.  Provred någar tips jag fick men inget klickade.

Så fick jag ett tips om en 5-åring i Skåne. För ungt sa jag direkt men kunde tänka mig se en filmnsutt.  Å det fick jag.

Denna filmsnutt granskade fram å tillbaka och när jag fick tummen upp av Tinne så bestämde jag mig för att ringa och prata med ägaren, Martin Umaerus.

Så bilkö in till jobbe i stan ägnade vi en lång stund till att prata både om Selfie och om mig.  För det var ju viktigt det skulle funka med en unghäst och en "tant" samt i den miljö vi har här på Ekdal.

Allt lät nästan för bra för att vara sant. Det enda var att det var en annan spekulant som provat 3 gånger men inte bestämt sig än.......så om det inte hände något där.....

Jag låg på lite och i slutet av mars åkte vi ner till Skåne och ML Dressage och provred vår pärla.

Vet inte....

....om det var kärlek vid första ögonkastet (jo det var det nog) men nog kände jag mig hemma när jag satte mig i sadeln!  Vi stannade över natten och provred även dag 2 så på kvällen dag 1 kollades filmen om å om å om igen!: Åsså tummen upp av Tinne så klart.

Innan jag satt av dag 2 sa jag att vi ville ha honom och vi var raskt överens om detaljerna.  Sen var det några veckors nervös väntan på besiktningen och när den väl var gjord och UA så kunde vi andas ut!

Ner till Skåne igen och körde hem vår guldklimp!  Som ett barn på julafton  ;-)

Sen vet ni...

....hur oändligt glad och nöjd vi är över honom!  Det kunde verkligen inte blivit bättre! Och hade han inte funnits därhemma när allt elände hände så vette katten om jag orkat komma igen som ryttare.  Det hade varit extremt tungt att börja leta ny häst i det skicket.  Som sagt inte religiös men tackar min "lyckliga stjärna"!

Tävlade sparsamt mest på "prov" och det gick ju strålande!

https://tdb.ridsport.se/horse_results/158116?time_span_end=2019-12-31&time_span_start=2019-01-01

Att vi sen också fick hjälp "från sidan" att få ytterligare en häst till stallet var verkligen lyckat då vi blev fodervärd till Trollflöjten.  Tack Jill för ditt förtroende!

Hur ser jag då....

....¨på 2020?   Ja med tillförsikt och önskan om friska 2 och 4 benta!

För Selfies del kommer vi skynda långsamt och känna oss för vad han är redo för. Vi följer årgångsklasserna lite på avstånd så får vi se.  Jag är ytterst tacksam att få förvalta en sån juvel han är!

Trollet är ett intressant projekt att göra om från körhäst till ridhäst. Å för Anders att lära sig på.  Jag har inga förväntningar på mig och det blir som det blir.  Lite som med Cantaluppi -  så vi får se vart vi slutar  ;-) Börjar med lite div 3 med Gnesta RK tror jag.

Men allt annat då?

.....ja gården den utvecklas och underhålls.  Ridbanan är toppen och vi är mer än nöjd med att vi investerade i den!

Bostadshuset har målats om och vi har gjort en å annan förbättring.  Bla instatallerat kameror i stall och över hage.

Men mest är det underhållsarbete - som det är på en gård......

Åsså så klat investeringen av en ny buss.  Det var dax att ta ett beslut, köra den gamla in till sista milen eller byta medans den hade något värde.  Det blev det sista och vi är mer än nöjda med valet från Horsepartner!

Som tränare...

...har det varit ett kanonår med så många roliga framsteg och framgångar för mina elever!  Ingen nämnd ingen glömde!  Så stolt över er!

Å att ni "står ut" med mig när jag är jobbigt sträng och frågar teoretiska frågor och ställer krav  ;-)

Ser framemot att hjälpa er 2020!

GOTT NYTT ÅR!

Sköt om erMaggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation