Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


 

117334865_10163820770486337_7520877077909220595_n.jpg

117551288_10163829461141337_1579266840566041380_n.jpg

117305309_10163820735976337_8082399857624905271_n.jpg

117385738_10163831869536337_7173709599424881521_n.jpg

117638884_10163832325611337_1202670643468030490_n.jpg

 

v 32 juli/aug 2020

Sådär......

....nu blev det inte radiostystnad så länge innan jag hamnade vid tangerna!   Har varit sista semsterveckan från stadsjobbet och även för Anders från sitt jobb.  Kanske är det det som gör att man börjar komma in i normala banor igen?

Nåväl....

....veckan har bjudit på både middagar hos vänner samt en hel del latandes i solen, bla en tur med vår lilla båt en dag vilket var underbart.  Framförallt i den hettan!

Men såklart vår vana trogen så "nöter vi på" med det som ska göras på gården - allt för att våra hästar ska ha det bra  ;-) och så klart för oss med ;-)

För vi vill ju att de ska ställa upp på allt det vi vill.....

Samt en å annan elev som tränat och sen avslut för Brunos sommarkollo hos oss.  Varit givade veckor för matte Inga att träna och hon tog med sig nya input hem.  Tack o hej från oss!

En rolig utflykt.....

....fick vi till i veckan då vi packade in Troll och vagn och åkte till Strömsholm för att köra där.  Hade sett vattenhinder på ett inlägg på instagram men insåg när vi kom dit att det var torrlagt och  nog bara vatten där när någon fyllt på.  Nu gjorde det inget för det blev bra träning ändå att springa under bron och upp och ner i backarna. 

Samt så klart framför slottet och runt hela rundeln. Underbart!!  Vilka miljöer de har att rida i de som står uppstallade runt Strömsholm gisses!  Schyst man kan komma dit utifrån och för en tämligen liten slant kunna nyttja markerna!

Sen blev det....

....återigen träning för Johan Dengg för Anders och Troll och det var i semstertider nästan en månad sen så det var intressant att höra om Johan tyckte de tränat på bra i sin egen bubbla och de hade de så stor guldstjärna!

Detta pass låg focus på kornskörning då vi hade debut i precision framför oss.    Roligt stå vid sidan om och se o lära!   Vilken resa de gör de där två  :-)

Och det blev en intensiv....

...helg då vi skulle tävla båda hästarna - men på varsin dag!

Först ut var Selfie som jag vill stäma av i ett 6-års program vart vi står.

Hade möjlighet att åka och rida i ridhuset någon dag innan vilket alltid är bra tycker jag så att man kan känna av hur hästen tycker det är.  Men de Selfie verkar det vara helt "safe" han bara är med mig hela tiden och bryr sig föga om något.  Tack för det!  Haft min beskärda del av miljöträning med Bonsay.....

Tävlingsdagen var det +28 gr och stekande sol där det på framridningen ändå var helt ok, jag tänkte inte på det nämnvärt.  Därememot i ridhuset - gisses - noll å ingen luft och minst 30 gr!!

Men som han går vår fina Selfie -  lydig och lyhörd och hela tiden "gör jag rätt nu matte"!  Vilken häst!

Självgående och glad häst  som bara matade på och trots värmen så orkade jag bra, men svettades ymmnigt så snygg är man inte.........och efter traven kände jag att jag blev lätt yr i mössan (trots förprepp med vatten, resporb osv osv) och fick djupandas i skritten för att få in syre i systemet......

Missade första bytet som var mot dörren och där red jag helt enkelt kasst och sen ett avbrott efter galoppökningen där vi nog blev lika förvånade båda två....... asch då.....  ;-)

Verkligen supernöjd med honom och det är så härligt inför framtiden när vi ska tävla mera att ha en häst med denna inställning på banan!!

Poängmässigt får man för gångarterna där traven var 7,2 , skritten 7,8 galoppen 7,3.  Sen 6,5 på lösgjordheten pga missarna så klart. Och 7,2 på framtidsutsikterna = 71,8 % och en 2:a plats.

Hade gärna sett lite högra poäng på skritten (minst 8 som vi fått förut den har ju inte blivit sämre) och även galoppen (samma anledning där) och även framtidsutsikterna men det kan man ju inte påverka bara tycka själv. 

Såg en annan ryttares blogginlägg som var besviken på sina poöng och det får man vara.  Man har förväntningar och lägger ner tid och energi och gud vet vad i att utbilda och jobba vår hästar. Sen dömer domarna och vi som ryttare kan ju bara önska att de alltid gör sitt bästa.  Det försöker i alla fall jag när jag ska vara den som dömer en ritt.  Men lätt är det inte alla gånger det ska gudarna veta.

För egen del så var detta ett tillfälle att se om vi "hänger med" i 6-års världen och det gör vi.  Är stolt att jag utbildar honom själv och att pusselbitarna faller på plats. Väldigt roligt!!   Och väldigt roligt att jag får så positiva ord och beröm för honom av "alla möjliga"  det värmer ens hjärta!  Tack Alla!

Nu forstätter vi träna och utbilda och vi får se om det blir någon mera start i år, då i typ MsvB2.  Annars är målet högre för nästa år med mera tävlade i MsvB klasser samt drömmålet 7-års klasserna.  Vi får väl se  ;-)

Sen så klart....

...den stora debuten för Anders och Troll!!   Så roligt!  Denna gång i dressyr och precision och så klart i lättaste klassen LB där man måste starta sin bana för att kvala sig vidare uppåt i klasserna!

Å som de gjord det!  Bara 52 straff i dressyren vilket är 67,5% och väldigt fint omdöme!  

Dessutom högsta bedömningen för dagen tillsammans men en annan mer rutinerad kusk. 

I precision ett pet av en boll där Anders missbedömde vägen - retligt med 3 straff men bästa tiden på dagen.

Riktigt bra kört och Troll är verkligen en stjärna! Tur det blev filmat för jag ser inget annat än Anders ryggtavla (eller typ baken) och har ingen aning om hur det tar sig mer än att känna takten, gissa  nur vägarna blir  i dressyren och i precisionen bedöma tempot och om någon boll faller.  

Så jag har verkligen en undanskymd roll i detta (förutom vid vagns- och bettkontrollen då får jag stå framför Troll)  - annat blir det i maraton då jag har mera att göra!!  Men det dröjer någon vecka till debuten å tur är väl det ;-)

Att vara på körtävling var verkligen jätteroligt och både likt och inte en dressyrtävling. Mera folkligt på detta.  Nu är det ju Coronatider så alla avstånd hölls oss men vi kunde ända stifat några nya bekantskaper och tävlingsledningen var mycket hjälpsamma om alla rookiefrågor vi hade.  Alla mycket hjälpsamma och trevliga!  Sen är det allsköns raser och storlekar på ponnier och hästar. Man får ju som vuxen köra ponny så det är många som gör det.  Så häftigt att se och jag blir alltid lite impad av fina nordsvenskar som tar sig fram så fint.

Detta smakar i varje fall mera och nästa start är om 2 veckor då i D & P igen men inte CR utan tävlingsklass med priser  ;-)  Fortsättfölja oss på på FB i vår grupp!  Resultatfuppföljningen är inte lika enkel och "online" som i vår equipe värld......mera manuellt på plats kan man säga. Men det kommer nog mera teknik och utveckling där med - allt är ju mer el mindre idiellt.

Vi vill tacka.....

...för alla glada tillrop och på hejningar kring våra starter. Framförallt för Anders som gjort raketkarriär med detta!  Vi tycker det är så roligt och framförallt om man kan inspirera flera att hitta nått att brinna för.

Å tänk vad det slumpar sig, förra året i denna tid mådde jag (vi) pyton och hade knappt näsan ovanför vattenytan men "bars" fram av Anders och familjen samt Lyckopillret Selfie. 

Troll kom hem till oss lite på ett bananskal och vi var bara glada att kunna fylla boxen!

Tänk att det kunde bli så här med det bara vi hamnade på rätt spår! Sjukt kul!

Så var det sämsta sommaren förra året så har det varit bästa sommaren i år - trots coronatider!

och jag får....

...så klart höra att det är "payback time" till Anders för alla år han stötta mig och det är det verkligen! 

Men han låter hälsa att han aldrig varit tvingad av mig utan vi har gjort min resa tillsammans!!

Å 25 år tillsammans med häst hela tiden är väl kvitto nog att han brunnit för hästlivet!  Bara missat 2 starter av jag vet inte huuuuur många!

Därför är det nu extra roligt att han nu klickat med något eget och dessutom har sån talang för det! Säger Johan å han vet nog vad han pratar om med sin erfarenhet.  Så det ska bli så roligt att grooma å vara Anders allt i allo nu ska ni veta!  I love it!!

Å sen kommer planeringskalendern bli kokhet inför nästa år för att tajma in mina tävlingar och Anders  - gisses - men ett angenämt "problem".

Nu hoppas vi att vi får vara i denna bubbla med fina friska hästar! Tycker vi är värde det!  Sa hon helt skrupelfri  ;-)

Vi hörs!Maggan

 

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation