Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


 

119424228_10163936290466337_3759747254495351606_n.jpg

Milstolpe kunna gå i vatten!

119045166_10163921174026337_3479750409821057138_o.jpg

Sötnötar!

 

v 37 sept 2020

Höst......

.....blev det i alla hast kan man säga men det är ju inte mer än väntat.....är ju mitten av september.

Men det är ju så att jag gärna vill ha kvar lite av den där sommaren och ljust som gör att det känns som dygnet har så många fler timmar.....

Nu måste vi börja fundera och planera för kvällarna för att hinna med allt medans det är ljust.

För även om vi har belysning på ridbanan vill vi gärna kunna köra efter vägarna och rida i skogen.  Men det blir mest vikt till helgerna för det.

Men än finns "det ljus" på kvällarna - tack o lov!

Något jag är väldigt tacksam för är den investering vi gjorde för ridbanan för 2 år sen!  Att veta att det är ridbart hemma hela vintern tar bort en stress hos mig.  Även om det är nära till välkomnande ridhus så är det skönt att slippa lasta å åka å framförallt om det bara ska "joggas".

Dessutom med Anders körning nu är det bra att även för honom kunna köra hemma.  Vad det gäller ridhus så får vi höra oss för lite vart vi är välkomna. Det är ju lite tricki att komma med vagn och inte vara i vägen osv.  Men vi hör oss för och är beredda att köra på "udda tider" dvs när alla ridit..  För vilka är igång en fredagkväll vid typ 20  ;-)

På gården....

.....får man höstfixa lite med att plocka bort div sommargrejor, allt från bromsfällan till solstolen (jodå det sitts i den emellanåt).

Sen är projektet att göra om vinterhagarns nästan i mål.  Vi har bytt ut sliten tråd, satt plank och gjort om lite emellan hagarna samt även fodringsplatserna.   Blir ju tre hästar i den största hagen och med lunchgrinden så behövdes det breddas och göras mera plats så det inte blir trångt och ev tjafs om vems höhög som är vems.....

Är väldigt nöjd med de lunchgrindar vi har haft i alla år (10 år) och det underlättar att det kan fodras lunch automatiskt.   Nu kommer ju jag att vara hemma hela hösten men det är ändå bra att veta att det sköter sig själv.

Alla hästar som varit här och blivit serverade med grindarna har fatta snabbt vad det innebär att den öppnas då det har aldrig varit något problem.

Är snart dax att byta hagar för när det nu regnat som de gjort så trampas det sönder en del och sen är det så märkligt för varje höst är det som att de tröttnar på att gå och beta gräs och helt plötsligt så blir det väl ystert i hagarna även för min smak och med skaderisken det innebär med stoppslidande hästar från fullt "sken" så känns det bra att hejda dem med lite mindre ytor.  Händer oftast när vädret är urrigt och inte så skönt.  Är det bar sol så är de mera nöjda.   Ja se hästar......

Hästarnas vecka....

....har för Selifes del varit träning hos Tinne som denna gång var en kväll och jag fick sällis av Anders.  Kandaret är på och "det var verkligen en hit" som Tinne sa. 

Selfie känns helt nöjd på det och för min del så får jag till finliret så mycket bättre.  Kommer så klart varva mellan träns och kandar men när det är "gå i skolan" så är det kandaret som gäller och i veckan kom vårt nya fina från bridle2fit som satt superbra och blev väldigt bra till honom.

Det kandar jag haft till Bonsay var i minsta laget så även om det är ett fint OS kandar så var det dax att byta.

Bridong använder jag ett bett från Fagerbit som jag helt ha "snöat" in på . Tycker det har mycket bra bett och ett nytänk kring bett!  Dessutom förklara det väldigt bra för varje bett vad det lämpar sig bäst för och info om det är ok att tävla på.

Stången har Selfie just nu den Bonsay hade men även här har jag beställt en från Fager som jag tror kommer bli än bättre.

Kan vara knepigt hitta bett de trivs på men jag tror jag är på rätt väg.

Passet blev i varje fall toppenbra och som det "gamla radarpar" vi är Tinne å jag som tränare/elev så är systemet så hemtamt.  Tinne kan mina förtjänster och svagheter och är snabb i sin analys. Tillsammans klurar vi på hur Selfie bäst tar till sig träningen.  Han är mycket lättlärd men känslig och med mycket gåvilja så det gäller att tajma och ha fingertoppskänsla med det man gör.   Är just nu gladast över att bytena verkligen är på plats och bara jag tajmar rätt så blir det bra.  Inge skit i sadeln helst ;-)

För Trolls del...

....så har det varit lite av en mellanvecka med både ridning och körning. Vi laddar ju för maratondebut nästa helg så formen och orken stäms av på våra grusvägar.  Nu är det i  LB "bara" 5 km och 3 hinder men det ska ju orkas med på ett bra sätt.

Sen på helgens Johan Dengg träning så improviserade vi maratonhinder av hinderstöd och sen fick de finslipa och nöta för att hitta flytet.  I LB får det bara gå i trav och Troll vill gärna galoppera.  Det är ju inte så konstigt för när det begavs sig i par för honom så var det nog fullfart som gällde.   Kul tycker han det är i alla fall!

Och vi var vädligt nöjda med att vi nu kan köra genom vatten utan att Troll får "panik"!.  Sommaren badträning med Anders har gett resultat!

Nu märks det verkligen att han är i bättre och bättre form för det finns mycker "go" i honom.   Är häftigt att känna hur han bara kan mata på utan att bli nämvärt påverkad.  Fina Trollis!  En härlig häst som med rätt matchning ger allt och inte tar fram "räven bakom örat" allt för ofta  ;-)

Nu  ser vi framemot nästa helgs debut i maraton. Vi kommer åka kvällen innan och stalla upp för att verkligen ha tiden att få gå banan osv.  Sen har vi förmånen att Johan kommer och groomar vilket är toppen för Anders att ha hans rutin bakom ryggen i debuten!  Vilken lyx!  Själv får jag fara runt med kameran i högsta hugg och dokumentera!  Gisses vilken rolig helg vi har framför oss!

Förresten - skapade en "Sportkörningsflik" men lite input på hur vi hamnade i detta - kolla här

Träning och döma......

.....har det så klart också varit i veckan.  Jagt dömde Gnesta RK KM i början av veckan och det var från LC till ST:George så det var hög koncentration på programmen och att vara i rätt skala för klassen.  Kul och intensivt!

Sen var det tänkt att jag skulle på TränarRoadTrip till Storvik/Falun men med en liiiiiiten snorig och förkylningskänsla så bestämde jag till sista att ställa in.  Gjorde helt enkelt som FHM säger  -  stanna hemma vid minsta symtom.

Nu är jag i skrivande stund mycket bättre men det var ändå klokt att stanna hemma.   Märkligt det här med Covid-19 hade det varit "som vanligt" hade jag tagit en Ipren å åkt.  Men så gör man inte nu, vilket faktiskt i det stora hela är så mycket vettigare.  Tror det även efter detta elände kommer vara mycket som är annorlunda.  

Vi hörs!Maggan

 

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation