Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


122108720_10164040131766337_6341237025063220944_n.jpg 

121429926_10164019560691337_2278585311273866714_n.jpg

 

v 41-42 okt 2020

Veckorna rullar......

.....på här på gården och också vanan att jobba hemifrån. Nu är det så pass att jag fattar inte hur jag orkat pendla..... man spar ju enormt mycket tid som man kan göra vettigare saker än att åka tåg......

Men så är det ju att bo och jobba i en storstad och det finns många fördelar också att göra det, trivs mycket bra med mitt BankID jobb och att numer jobba digitalt går alldeles utmärkt! 

För hur som så när det väl blir "normalt" igen, när det nu blir det, så kommer det inte att bli som förr utan mera flexibelt hur mycket man behöver åka till kontoret i Stockholm.   Det har vuxit fram hos oss alla och dessutom öppnar det dörrar med annat arbetssätt.  Det är bra och något jag tror kommer bli vanligare hos många företag där man kan jobb "var som helst".

Hästlivet rullar också på....

...där båda hästarna jobbar på fint.  Selfie med sin nivå som 6-åriing och Troll med körningen.

Är verkligen så tacksamt att ha det som vi har det och jag är verkligen glad för det. Både över så fina hästar men också att få bo och leva med dem så nära och ha en hästhållning som vi vill.  Det är en stor tillfredsställelse!

Tävlat .......

...har vi gjort med dem båda!   Debuter dessutom.  Selfie i "vuxenhäst" klass dvs MsvB2 och Troll i LA både dressyr och precision.

För Trolls del så blev det helt ok resultat där det blev 65 straff i LA dressyr och en boll ner i precsion å för långsamt.  Det var inte helt lätta förutsättningar då han "gasa igång"  både för ljudet från Berga Örlogs flottilj som hade skjutövning  samt att vi var på en Naturbruksskola men den å annan doft.......... Så det var lite för kusken att göra kan man säga och när vi sen kom in i ridhust för att köra programmet så var det inte så lösgjort som vi önskat.  Med påföljden att det blev för spänt så klart.  Men en å annan highlight så klart och hur det än var så var det debut i en svårare klass.

Det blev sen tid emellan så vi lastade Troll igen för att gå banan och lära oss vägarna.  Trångt och knixigt i våran orutinerad värld men Anders traskade på varv på varv och tillslut kändes som det satt.

När vi nu spände för Troll var han lugnare och när vi körde fram i  ridhuset var han väldigt fin och följsam. Det kändes bra!

Själva precisionen sen gick som sagt för långsamt men vi håller ju på lära oss och det blev bara en boll ned. 

Anders, som är mera tävlingsmänniska än jag, var rätt besviken på sig själv och det fick bli lite ältande och efter ett tag så landade han i att mera rutin behövs  ;-)   Jomen så är det så klart men det tar en stund att sjunka in och sen är det en extra tvist med att tävla med ett djur.........  man vet aldrig vad man har med sig hemifårn hur mycket man än förbereder sig.  Det vet vi som har hållt på ett tag.....

Å Selfie då? 

Ja, gisses så stolt jag är över honom!  Så duktig denna start (den 5:e i karriären!)  och med finfina procent (drygt 69 %) och en 4:e plats.  Ena bytet blev  "jag kan själv" å blev för tidigt men rent (6) och sen ryggningen hade vi glömt hur vi gör - totalt missförstånd (4) I övrigt bara 7:or och däröver.  Duktigt av en 6-åring i vuxen MsvB tycker jag!

Hela tävlingen blev som jag hade förberett oss, jag visste att framridnigen var trång och då inställd på det.  Men valde att rida inne istället för på utebanan som var stor, men väldigt fin med bra underlag, men med snålblåst och riktigt kallt tänkte jag att det var att utmana  ödet.  Jag är ju ändå tant  ;-)

Nu blev framridningen lite spänd ändå då Selfie tycker det är lite läskigt med andra hästar som kommer med fart å hans spänning yppar sig i orolig mun.  Men jag såg till att själv andas och utgöra lugnet för honom och verkligen sitta i sadeln å vara "trygg". 

Så det blev bättre efter en stund och sen, det fina i kråksången, när vi kommer in på själva tävlingsbanan så andas han ut och säger "ah, nu är det bara du å jag matte - nu kör vi".  Så härlig känsla!  Å den ska jag vara rädd om så att vilja att vara på tävlingsbanan håller i sig i mååååånga år!  Kommer tävla sporadikst och klokt och sätta våra mål. Jag har tävlat så mycket genom mina dagar och prioriterar nu på annat sätt.

Nu undrar kanske någon hur jag kunde starta MsvB utan att kvalat i MsvC - men då är det så att det behövs inte med en unghäst.  Upp till 7 år har de andra kvalregler.  Allt enl TR  :-)

Så någon MsvC kommer det inte bli i Selfies karriär (i alla fall inte med mig).

Nu går vi.....

.....för  körningens del in i "vintervila" utan några tävlningar utan bara träning och ev ett å annat evenemang vi kanske hänger med på då vi fått lite mer kontakter i körvärlden och det händer ett å annat kul.

För Selfie del tänker jag mig en start till i MsvB2 och då en kvällstävling i Eskilstuna.  Vi får se - planen är sån.

Tränat.....

...har vi gjort också så klart.   Selfie åker jag kontinuerligt med till Tinne och sen även ett å annat "instick" med Nina.  Känns skönt att ha så bra  hjälp i vår utveckling och roligt som tusan är det!

TantKalas har vi också haft å denna gång på Arphus Gård där en en tanterna är uppstallad och som åtog sig att ordna med boxar och boende.   Tänk, det är 9:e året vi har detta kalas så nästa år är det jubileum  - det måste firas - vare sig Corona el inte!

Som vanligt var det superhjälp av Tinne och både givade att träna själv men även att sitta bredvid och lyssna på hennes intstruktioner för den andra.  Får man träna sitt  tränaröga samtidigt - mycket bra!

Kvällen sen var det jättegod mat som kom från Megs Kök i Strängnäs. Bla en härlig höstgryta som passade bra och så klart gott vin till det som vår vintant Anne-Carin presenterade så fint!

För Anders o Trolls del så blev vi återigen inbjudna till Duveholm för att träna för Karin Söderqvist vilket vi tackade ja till. Sent en fredagskväll men vad gör väl det när det är nått roligt man gör.  Karin tyckte du utvecklats fint och Anders fíck ytterligare  hjälp och övningar för att jobba med rakriktningen och lösgjordheten.

Å det känner jag, när jag rider, att han lyckas med mer och mer för Troll utvecklas även i ridningen. Superkul! Å jag tränar honom med "körningen i bakhuvudet".

Träningar och domeri....

...har det varit med av båda sorter.  Skarpt läge med domeri i Botkyrka och sen en miniclinic för Gnesta Ridklubb med lite tips och sen träning för vad vi domare tittar på.  Det där som man som ryttare kanske inte tänker på - säger bara läs TR  ;-)

Träningar är det både här hemma med "stycke" elever men även TränarRoadTrip runt Gnesta å Nyköping.   Kul och i lagom mängd :-)

Vi hörs!Maggan

 

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation