Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


 

122520475_10164054172541337_1578972170030120975_n.jpg

122448940_10164052018966337_7235099935456920760_n.jpg

122513822_10164051373651337_4805549820540744014_n.jpg

 

v 43 okt 2020

Hösten tuffar på......

.....och med den härliga soliga dagar med en färgsprakande natur men också regntunga dagar med blött, blött, blött.......

Ja, ungefär som vanligt  :-)

Var årstid har sin charm sägs det och det kan ju hållas med även om min favorit är våren med allt som vaknar till liv samt ljuset! Har lite svårt för det mörker vi går in i nu, alla tända ljus å "mys" må hjälpa till men i övrigt är det tungt tycker jag.  Dagarna känns kortare och kl 19 är energin slut, så är det inte i maj......

Åsså ställa om klockan på det, eländigt med ännu mörkare på kvällen, jag vill ha sommartid för jämnan.......... ;-)

Jaja, bara skotta på och som tur är rullar veckorna på rätt snabbt så snart är det jul å då "vänder det"......  ;-)

Något som är en "oktobertradition".....

.....är B-tränarkursen på Strömsholm för Lussan och Elisabeth (Lundholm).

I år bantat till en dag pga covid-19 och det blev trots det en givade dag även om man vill se och höra mera! Men i år får man vara glad för det  lilla.....

Fina, inspirerade ekipage, bla Tinne och Carro från Lövsta är ju som, även de övriga,  sant ögongodis att titta på.  Att sen lägga till Lussans säkra, röda tråd med så bra lotsning av ryttarna med altid hästens väl i mittpunkten samt Elisabeths kloka inflikningar, det är en energikick delux och något jag önskade alla som håller någon form av träning kunde ta del av.

För min del som är så inkörd både ridmässigt men även som tränare av Tinnes "röda tråd"  och känner igen allt då Lussan och hon är ett radarpar sen många år.  Nu innebär inte det att jag är i närheten så skicklig som de, det vill jag understryka  ;-) men känns tryggt att ha detta system så säkert i ryggen och tacksam jag hamnade i  det för  över 25 år sen. Grunden, genomsläppligheten och en häst som jobbar genom ryggen.......  Och det är ju det jag försöker förmedla till mina elever för att det ger resultat ridmässigt det tycker jag mina egna hästar svarar upp på, eller hur?  Sen kan man ju alltid önska man kan fortsätta utvecklas och förbättra sina svagheter och stärka sin styrkor - att rida och utbilda hästar är något som aldrig blir klart......

Ett ämne.....

....som togs upp var att det idag upplevs som att trenden att sitta på läktaren och se bra ridning, oavsett om det är träning el tävling är mer eller mindre  borta utan idag "lever" man genom att titta på korta FB/instagramklipp som då bara visar ögonblicksbilder/filmer.   Och nog ligger det något i det även om jag kan tycka att sociala medier när det används rätt är jättebra och det fínns en uppsjö med bra youtubeklipp  men håller helt med att våra yngre ryttare (ja så är det nog mest) tappar just det där som man lär sig av att titta live. 

Hästkunskapen i sig tappas också bort hos vissa och ibland känns det viktigare att vara rätt matchad än att veta hur tex hästen reagerar på olika foder.....  Nu ska man inte dra alla över en kam, men ärligt tror jag inte man är lika "nördig" som vi den äldre generation var som unga  ;-)  Vi blev heller inte lika"störda" av sociala medier som pockade på vår uppmärsamhet.

Hur som, så ett tips är att poppar det upp några bra initiativ kring detta då tex Patrik Kittels dressyrskola finns på ridsportens_innovationer.   Så heja för det!

Något annat.....

.....jag själv har funderat över kring sociala medier är att det mest förekommande inläggen efter tex  tävling är när det gått bra. När rosetten är på plats och framgången ett fakturn. 

Jag gör själv så, för jag är stolt och glad över mina hästar (och mig själv) att vi "fått till det".

Men jag skriver också om när det gått mindre bra - allt från en introvert Bonsay till en busig Cantaluppi, när det begavs sig med dem.

Eller när det i min värld gått bra även om det var långt ifrån placering och rosett.  

Att tävla för mg är att göra en prestation för sig själv och det kan inte alltid betyda attt man ska vara på pallen.  Eller?

För jag har tänkt för vissa ryttare (mer el mindre känd) så läggs det flitigt upp innan tävling och på väg dit, sen efter en mindre lyckad prestation blir det radiostystnad.  Förstår att man är besviken å allt det där men jag tror också att man kan dela med sig av mindre lyckade resultat också.  Då känner sig inte den/vi som inte alltid lyckas så ensam kring det.

Man blir så nagelfaren o granskad i dag iom att resultatten finns i equipe och även på högre klasser som går på equi-tv. Oavsett så vet man inte allt bakom prestationen å framförallt inte när man inte varit där och sett det live.......  om ni fattar vad jag menar....

Även kring träning så måste man kunna vara öppen med att det inte alltid är på topp, vissa pass funkar inte alls bra men jag har alltid som tes att i varje pass försöka hitta något bra, för man kan inte alltid vara på topp, vare sig hästen eller jag själv. Det hade jag nog svårare med "förr" men med åldern och erfarenhet tänker jag efter ett mindre bra pass "jaha, men då var skitpasset gjort , nu kan det vara gå bättre"  :-) 

Likväl om det gått så där otroligt bra så att man går som på moln och känner "jajjamän nu har jag hittat nyckeln till allt"  så vet jag att även det där "skitpasset" när det känns svårt kommer det med.......

Låter kanske banalt, men jag har lärt mig genom åren och även jobbat mycket med det mentala kring det.  För hur det än är, man jobbar med en häst, den kan inte veta vad våra förväntingar är utan vi kan bara utbilda och uppföra oss på ett för hästen schyst sätt.  Det är viktigt och A & O i vårt liv med hästarna!  

Jaha, vad vill jag ha sagt med detta, jo att ridning (och körning) går upp och det går ner, alla har dåliga pass/prestationer även om det sällan syns i sociala medier. Å att rosetter inte är kvittot på bra ridning och utbildning det är bara en del av det hela.  Utan att ta bort att alla så klart vill vinna!  ;-)  

Å kan man dela med sig även de mindre lyckade gångerna så hittar men en gemenskap!  Tror jag  :-)

Veckan på gården....

...har för Selfis del varit en vecka med lugnare träning efter några veckor av mera itensitet.  Helt "off" från mig på ryggen några dagar och sen lättare jobb i slutet av veckan.  Brukar lägga in dessa "off" veckor då och då för att återhämtning.  Så gör jag  :-)

Dessutom fick han och Troll uppskattad massage av Gabriella von Eckermann som på måndagen gick igenom dem och med 1 1/2 timme massage per häst känner av spänningar och ger feedback till oss.  Toppen!   Härligt se henne jobba med hästarna och det ger mycket "pang för pengarna"  med det jobb hon gör.  Har mycket skickliga händer som känner av och dialogen mellan oss kring ridningen/körningen blir toppen.  Att ha Gabbie känns som ett bra inspel i vårt upplägg!

För Troll.....

....har det varit jobb som vanligt mer eller mindre. Vi får ju mörkret emot oss och det går inte att köra på vägarna på kvällarna.  Att ha pannlampa och vagn, där går gränsen just nu.  Även om han tydligen har gått med det, men "säkerhets"  Maggan är inte så pigg på det å inte Anders heller.

Men som tur är har vi varit välkomna i ridhus "när alla andra ridit klart" så klart vilket innebär sen timme och tacksamt har vi nu en "deal" med vårt "hemmaridhus"  Visbohammar vilket innebär att vi kan köra redan vid 19.30.  Toppen!

Sen så får helgerna innebära körning utomhus och den träning som behövs för kondisen osv.

Klippning nr 2 fick han också, gisses sån päls den hästen har.  Selfie är inte klippt alls än......

Nu krånglade vår tämligen nya sax........så den får åka på service och garantin har inte gått ut än så jag hoppas vi får till en lösning då det känns som ett "måndagsexemplar.   Tack o lov hade Sofia sin sax i stallet som vi kunde låna. Tack!

Å för att belysa.....

.....detta med bra och mindre bra pass så är det för min del just nu en uppåt kurva i galoppen där byten är på plats och serier leker vi med. Enklare piruttjobb osv. Känns "enkelt" och behagligt.  Medans traven är svårare, fin i sig med bra takt och bärighet men det rinner lätt i väg och ibland känns det som ett ånglok jag sitter på. Halvhalterna tar inte och det känns svårt, men då vet jag att tids nog kommer detta bli bättre! Fullt normalt för  hans ålder och det är bara att traggla på med skritt/trav - trav/skritt tills jag "spyr".......och försöka hitta nycklar till att få honom att vänta.  Energi i all ära men i bland blir det för mycket av den varan  :-D

För Anders o Troll är det en platå där det gått väldigt fort för Anders att lära sig och nu så stampar det lite och det är frustrerade för honom att ta in.  Han förstår men blir ivrig å irriterad på sig själv att det inte funkar mellan hjärna och handling.   Å här kommer erfarenhet och "timmar i vagnen" in.........   Så det jobbar han med på sin nivå.....

Nu är det full fart....

...denna höstlovsvecka med mycket träningar både med gästträning i Gävle och sen TränarRoadTrip till helgen.  Samt hela gänget i Nyköping.  Kul och jag är inspirerad efter Lussankursen!

Å ja, jag försöker få mina elever att hänga med i min syn i ämnena ovan   :-)

Å vill ni.....

....följa oss i social medier  ;-) så finns vi som grupp på FB "Ekdals Dresssyr & Utbildningsstall"  eller instagram "osmunddressyr"

Där utlovas både högt å lågt om vad som händer hos oss och även livet på en gård.  Inte alltid rosenskimrande men ändå den vardag vi har skapt.  Välkommen!

Vi hörs!Maggan

 

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation