Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


140018469_10164305073661337_4192163560630975045_n.jpg

 

v 1-3 jan 2021

Gårdsbubblan......

.... fortsätter vi vara i och vips har det rasslat förbi hela 3 veckor på nya året och jag har inte kommit mig för att sätta mig å uppdatera här..... "hur svårt kan det var"......ja tydligen lite knepigt.....men ni som följer oss i sociala medier vet att vi är aktiva där och på nått sätt så känns det som att detta forum tjänat ut sitt syfte.... eller inte......

För när jag går tillbaka i tiden så är det för egen del roligt att läsa och påminnas om vad som hände där och då.  Det blir inte riktigt samma på sak på instagram el FB - även om även där "minnen" dyker upp.

Så jag fortsätter ett år till med att plita ner lite lite "dagboks style" här med mer eller mindre frekvens.  Håll tillgodo!

Allt är i alla fall....

....bra med oss trots rådande läget och man tackar ju både en å annan gång att vi har detta hästliv att leva med - det ger både energi och nått att göra då man i övrigt är begränsad. 

Att jobba hemifrån för min del fortsätter och jag är nu helt van att röra mig i den digitala världen och jag tycker det går hur bra som helst.  Så klart så saknar jag att träffa kollegorna fysiskt men inte allt annat runtomkring såsom pendla, Stockholm, stress, tidpress å allt vad det för med sig.   Så nej, det går inte nöd på mig.

Hästarna.....

....vet ju inget om detta läge men tycker nog det är rätt nice att få så mycket xtra tid samt ha oss (mig) hemma hela tiden.  Jag har en annan koll på dem och är det dagar med extramt dåligt väder (läs hällregn) så är de mycket nöjda med att komma in tidigare å stå inne torrt med öppet fönster i stället.

Selfie blev veterinärcheckad och det är härligt få åka hem med ett "UA och häftig häst" med sig från vår veterinär Axel Wallman.

En annan sak som kom på tapetet och lustigt nog både av mig själv men även av Nina när jag tränade  "ligger verkligen sadeln bra"?

Å njae, ligger bra på ett sätt men hamnar i fel läge vilket gör det svårare för mig att komma till rätt ridning då jag hamnar i fel position.

Turligt nog så hade Nina en sadelprovare på väg så jag hängde på och efter att ridit i typ 10 sadlar av diverse olika märken och prisklassser så fastnade jag för en Antares Signatur.  Sicken skillnad!    Fick ha lånesadeln kvar tills den nya kommer och nu med ett gäng pass så är jag inne i en helt annan ridning framförallt i traven där det varit svårt hitta rätt.    Nu är inte detta helt alena lösningen men ett steg i rätt riktning.

Tänk vad det kan behövas ibland, en häst som ändrar kroppen och plötsligt behövar man tänka om.

Så tacksamt.....

....ha dessa hästar att förlusta sig med när Selife är i sin träningsbubbla och då tävlingar känns långt borta så ger det på nått sätt en ro att träna på.  Att vara med i digitalatävlingar lockar mig inte just nu.  Så klart ser jag framemot att komma ut när det väl blir så men just nu -  nej helt nöjd i träningsbubblan.

Anders och Troll tränar också på väldigt bra och vi har varit på kurs för Karin Söderkvist igen och det fylls hela tiden på med nya övningar och det är en fröjd stå på läktaren se dem jobba. Själv är jag helt såld på detta med sportkörning om än som groom.  Är verkligen så häftigt se dem jobba i vagn där det i dressyrmomentet inte skiljer sig från uppsuttna så jag kan verkligen bidra till Anders.

Lite mer drar det i tävlingstarmen för detta då vi gärna vill se hur väl vi hänger med. Men bara gilla läget och ny tankar kommer upp så en liten kurs och utflykt till Karin får det bli senare i vår och då kan vi få till både precision och maratonhinder!

För allmänt bra mående.....

......så fortsätter Anders flitigt med de strech/massage rörelser han ska göra med Troll och det ger verkligen effekt.  I veckan ska vi åter till Hölö å Linda så det ska bli intressant att se vad

hon tycker. Selfie åker med på en sväng han med emllanåt och båda hästarna får flitigt med biolight.

Selfie fick även en tandkoll vilket kändes skönt att få gjort med de justeringar som behövs. Han har inte helt enkel mun och får lätt skav vilket är lite tabu att prata om men jag gör det.....  Jag får ofta byta bett och även nosgrimmor allt i en allsköns variation med inte för många dagar med samma betsling.  Jag har fått prova mig fram och nu funkar allt som jag vill. Han har mycket "kött" i munnen vilket gör att det blir "trångt" och som tur är kan man hyrköpa bett som jag fått prova och som han nu trivs med.  Salva i mungipan där jag använder olika preparat som mjukgör och skyddar.  Ett hett tips är Inotynol  = stjärtsalva för bebisar.....

Å när man väl börjar prata om det så är det mer vänligt än man tror, så har du problem - du är inte ensam ;-) och nej det är inte alltid en dum hand som gör det.......

Vinter......

....är det ju tänkt att januri ska innebära och det har ju varit lite av/på med vädret.  Oavsett vad så håller vår ridbana vad den lovar och jag är oändligt tacksam att vi vågade satsa på den.

Brodd och snösulor får det vara denna skoperiod för är det något som är jobbigt med snön om/när det kommer är det syltor så det vill man inte ha.  Har aldrig fått problem med snösulor så det är ett lätt val.   Har försökt med löstagbara med de har inte samma effekt.

På gården i övrigt.....

....så är det inte så mycket övrigt att gör så här års utan mest i "vänta" läge då bla målning väntar när annan årstid kommer.

Ett gym har vi fått till i alla fall, mest för Moa så här i Coronatider men faktiskt också för mig (och Anders emellanåt) då jag gett mig katten på att komplettera gårdsjobbet och ridningen med avsuttna övningar för att underhålla min i år 55+ kropp.   Man vill ju behålla smidigheten och hålla bort värk så jag håller  för att  rida i mååååååånga år till!  Å när man väl hittat övningarna så är det riktigt roligt.

I stallet blev det en box tom då Sofia inte fick i hop familjelivet, jobb och att hinna ha häst så Zigge är utlånad och därav ledig box hos oss.

Dock ska den så förbli då vi inte kommer ta in någon annan utomstående utan vill ha den till oss själva, vem vet det kanske blir en häst till framöver  ;-)

Vi vet ju Silver är på "utförslöpan" men så pigg som han är kan han hänga med i länge till!   Men vi måste ju vara "beredd".......

Ett händelse.....

.....som lyste upp i januari  var att Moa tog studenten efter 3 års studier på naturvetenskapliga linjen å detta på distans via Korrensponensgymnasiet.

Vi hade en coronaanpassad tillställning på Södertuna slott dit hon anlände med Ponnyexpressen och Anton & Sara. Ni vet de där ursöta shettisarna som bla är på Friends "när det är hästfest 

som vanligt".

Superhärlig dag tillsamamns med våra vänner!

Å nu kastats hon raskt ut i vuxenvärlden då hon i morgon börjar på Astra Zeneca!    Det blir toppen innan det framöver blir universitetet. 

Bra jobbat säger vi -  å Anders och jag kan checka av vårt föräldraransvar!

Trots coronan.....

....så flyter tränarjobbet på med fasta veckorträningar i Nyköping samt en å annan stycke träning här hemma.  Samt nästa helg TränarRoadTrip till Storvik och Falun som återigen släpper in extrerna tränare.

Har också, hör å häpna, förmedlat samma ponny 2 gånger - denna gång då jag tipsade om Kaizer som första Alva Nordfjell red, sen Oliver Hansson och nu Alva Bjerketorp!  Härligt - å jag kommer vara med på em kant och fortsätta vara med och träna honom.

Å med detta så säger jag TACK till de som nominerade mig till Svenska Dressyrtränarklubben samt Sv Ridsportförbundets pris "Årets Dressyrtränare".  Enormt stolt och hedrad! 

Vi hörs!


Maggan

 

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation