Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


150129423_10164400863056337_433540428338550089_n.jpg

 

v 4-6 jan/febr 2021

Hej vårt vinterland......

......kan vi med råge säga! Blev verkligen vinter och trots att det kanske bitvis är väl många minusgrader så är det inte annat än bra härligt!

Ljust och vackert och dessutom väldigt mycket sol!  En vinter när den är som bäst helt enkelt!''

Stallet fyller alla förväntningar när det är så här kallt och tack och lov så byggde vi vettigt så någon risk att vattnet ska frysa finns inte och graderna i stallet håller stadiga 5-8 grader - perfekt för våra hästar!

Att ha det så lyxigt att ha solarium att stå under när man gör i ordning hästarna är verkligen toppen och det var tur vi slog till och köpte det av en kompis när hon avvecklade sitt inackorderingsstall.

Dels blir man ju härligt varm själv men även hästarna mår bra av att få värma upp sig ordentligt i musklerna innan prestation.

Att klara snö och ev halka gör vi med snösulor och traktbrodd samt "piggar" i tårna.  Troll har även tåbrodd bak vilket behövs vid körningen.

Att ha dem broddade hela tiden har aldrig varit ett problem å några broddtramp med skada genom åren har det inte blivit. Jag är mer rätt för fläkning med för dåligt broddat än att ha dem broddade.  Har de även broddade när jag åker med dem, för att komma fram å lasta ur med dåligt grepp är för mig en stor skaderisk. Med rätt skydd på benen/hovarna är de skyddade.

De dagar jag rider i ridhus (typ 2-3 per vecka) har jag även brodden i och har aldrig märkt något av det.  Möjligen på fiber men nu rider jag sällan på det.

Men här finns olika teser, men ovan är min erfarenhet av brodd  :-)

Ridbanan är superbra och har sin svikt även nu när den är snö på den. Inte som på sommaren så klart men klart bättre än en frusen grusbana.  Sen får vi se hur det blir när det börjar töa, men vill minnas vintern 18/19  att det snabbt blev ännu mjukare.  Vi får se.

Hästarna....

.....mår och går bra och bryr sig inte nämnvärt om kylan mer än att de blir lite extra pigga och glada. Är så härligt att se dem stå i solen och njuta! Å att rulla i snön!    Å skönt för oss att de är rena.....

För Selfies del

.......blev det ju ny sadel och i veckan kom den nya efter att ridit i lånesadeln någon vecka.  Alltid spännande att se om det blir bra och än så länge så är det jackpot!  Både jag och Selfie mår bra av/i den och faktiskt tycker jag traven har lugnat sig lite.  Har ju haft "problem" med att det rinner i väg och blir springa/springa  men de senast passen har vi hittat ett annat lugn så kanske är det så att det faller på plats med annan sadel och så klart det jobb jag lagt ner på grundjobbet att få honom att vänta.  Inte lätt med all gå vilja och energi!  Galoppen är enklare och där rullar det på!  Kan nu kanske ha att göra med att jag är en "galopp" ryttare  ;-)

Tar hjälp lite extra av Nina nu när Tinne är i Wellington och det är skönt att ha ögon på sig samt att vi kan bolla idéer och tankar kring att hitta lösningar.

Har passat på att åka dit och sitta avsuttet i hörnet och kollat dels på Ninas jobb men även när kompisen Helena Reje varit där och tränat.  Blir bra inspo å ger energi! 

Troll....

....var tillbaka till Linda på Hölö och stämde av de övningar Anders jobbat på väldans bra med och det var verkligen roligt höra både Linda och Axels superlativ över hur det har hjälpt Troll.  Å det märks både i körningen och ridning!  Han tar för sig på ett helt annat sätt samt mer rakriktad!  Heja!

Programmet utökades nu med balansplattor och det ska vi jobba med båda hästarna på och faktiskt, det ser ut att uppskatta det!

I körningen utvecklas de superfint och en gång i månaden är det dressyr träning för Karin Söderkvist på Duveholm och för Johan så ligger vi lite lågt just nu för att invänta våren och bättre förutsättningar träna ut med maratonhinder och precision.

Med snön som gav möjlighet till att ploga upp en banan här hemma, dels i hagarna men även i skogen  så blev det (än så länge) 2 helger med magisk konditionskörning - så härligt! 

Nu får vi se om vädret håller i sig - blir det för mycket plusgrader så kommer det inte funka.

Efter ett längre  upphåll.....

....så blev det äntligen träning i Storvik/Falun och trots många minusgrader så blev det träningar med värme av ambitiösa elever! Till helgen är det dax igen, i alla fall en dag, blev lite krock med annat så jag blev dubbelbokad....

Här hemma är det fasta träningar i Nyköping med ett härligt gäng och sen lite extra insats för Alva Bjerketorp som köpt Kaizer som tidigare reds av första Alva Nordfjell och sen Oliver Hansson och ja, jag har varit med och förmedlat honoom hela 2 gånger!  Hur ofta händer det?!

Så glad för Alva 2 som snabbt blivit polare med Kaizer och rider honom så fint!  Kommer bli mycket spännande att följa dem!

Corona-bubblan....

...och läget med allt orkar man ju inte prata óm men ja det går ju som sagt ingen nöd på oss - utan bara sitta still i båten tills vaccination kommer.......   men visst är man trött på skiten........

Vi hörs!


Maggan

 

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation