Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


 

Maj-juni 2021

....oj oj här var det inte "igår" jag uppdaterade och det kan man ju undra varför.   Jo mest tror jag det är att tiderna förändras och det blir andra "kanaler" jag uppdaterar om livet på Ekdal.  Både i vår grupp på FB "Ekdals Dressyr- & Utbildningsstall" samt på Instagram på "osmunddressyr" där jag framförallt är flitig med inlägg i "händelser".

Så för er som vill följa oss mera löpande så är det tips att göra det där.

Så vad jag ska jag då skriva om här, jo kanske mer en gång i månaden och mera utförligt vad som händer och sker samt kanske en å annan tanke i något aktuellt ämne.  Så häng med vettja - är ni med i Ekdalsgruppen på FB så ser ni när jag uppdaterat.

Gården.....

.....ja där har vintern å slask våren lämnat oss och just nu växer och prunkar det så det står härliga till!  Gräshagarna är putsade och helt perfekta för våra hästar att beta på. Tycker det är så härligt att kunna ha våra tävlingshästar på det sättet.  Det är ju inte helt vanligt överallt att man "vågar" det men för oss är det inget annat som gäller.  Och det går utmärkt ha dem i god konditon osv ändå.

När nu denna årstid infinner sig så ser man också allt som behöver göras, vi måste måla om stallet i sommar!  11 år sen sist så det är dax.  Med med Falurödfärg går det ändå rätt enkelt å det är inte allt för många höga  höjder man ska upp på......

Ridbanan fortsätter att leverera och trots allt regnade som varit så står den pall och är alltid bra att rida och köra på. Å med regnet och sen värmen så kom myggen så nu har vi investerat i en myggsamlare -  än så länge har den funkat bra och jag hoppas det så förblir.

Tränar/domare....

....ja här rullar det på med det jag i stort sett hinner.  Är TränarRoadTrip till Falun&Storvik och då med kombon att träffa Mamma.

Sen är det hemmaträningar på gården samt stående veckoträningar i Nyköping och runt i Gnesta.

Har också ordnat programträning där jag bjudit in andra domare så jag själv kan vara med och rida. 3 tillfällen med olika domare där ett tillfälle är 8/6 och sen nästa 29/6.  Vill man vara med - skicka pm i messenger!

Domaruppdragen i skarpt läge börjar ticka in så har några bokade. Vi får se hur mycket jag kommer hinna med det nu  när båda hästarna ska tävlas.  Hade en ambition att ta mig vidare i alla fall till MsvB men det är en lång väg att gå innan man är där (bla döma 20 st MsvC samt bisitta en hel del) så jag kroknade lite och tror inte jag kommer lägga tid på det. Vi får se.  Jag önskar man kunde få prova döma t ex 3 st MsvB på tävling men då "utom tävlan"  och se hur man står sig.  I alla fall för de domare som tävlat själv upp i klasserna och varit i sporten i många år.  Sen förstår jag att man måste samla erfarenhet. Ja ja vi får som sagt se.

Selfie.....

...han har varit ute på rätt mycket (för att vara jag).  Dels TantKalas i 2 dagar där han var väldigt duktig på båda passen.  Så fin att rida.  Härligt träffa alla "tanter" och en mycket god stämning i gruppen - kul!

Tävlat har vi gjort också, två gånger.  Debuten i MsvB1 på Strömsholm som han genomförde med stor guldstjärna!  Strömsholm är en ganska svår tävlingsplats miljömässigt men jag känner att han är så pass obrydd och trygg med mig att jag kan utmana ödet lite och ge mig in i getingboet direkt.   Drygat 63% med många förtjänster men också missar som kostade, bla dåliga uppridningar på meddelinjen och sen stort missförstånd i ryggningen.  10 plats av 17 i starkt motstånd.

Några veckor senare gjorde vi en MsvB2 start (vi är ju kvalade sen förra året) i Märsta och här var det framridning utomhus vilket vi inte gjort tidigare. Men som vanligt var han i bubblan med mig och det är underbart att rida en häst som är i stort sett samma på banan som hemma.  Det är lyx!   Jag vet hur det kan vara efter alla år med Bonsay som var en utmaning få med sig varje tävling...... men jag älskade honom ändå  ;-)

En stadig runda med extra pluss för galoppen och traven glimmade till men lite fjuttig mellan- å ökad trav.  Hur som, dryga 67 % och en 4:e plats av 15 å återigen i starkt startfält.

Nu är det lite avvaktande på tävlingar och vi får se om Mantorp kommer med en tävling 1/7 annars blir nästa 11/7 i Hallsta.

Träningsmässigt förövrigt så känns det verkligen som vi har kommit upp ett trappsteg. Bärigheten, eftergiften och kontrollen av tempot börjar falla på plats.  Piruettjobbet tar sig framåt å vi byter lite i serier där det är dax för mig att börja räkna. 

Å det kan jag säga är färskvara när jag nu inte ridit seriebyten på 2 år........men efter lite letandes i arkviet så har jag börjat få tillbaka känslan och tajmingen. 

Sen är Selfie lite annorluna att byta på då han gör större byten med mera gest än mina tidigare hästar.  Så det kräver lite mera av mig som ryttare. 

Vi åker flitigt till Tinne och det är ju som att "komma hem" att träna för henne som känner mig utan och innan.  Hennes hjälp och sen kompletera med Nina det är det bästa så nu ska här inte blandas in några andra tränare.  Jag är lite för "skör" i fasen jag är just nu med Selfie för att få "nya" input.

En annan sak vi dock  lagt till med är avsuttet är arbte för hand av Ubbe Nordström. 2 gånger har vi varit på det och det känns helt rätt väg att introducers korta steg.  Ubbe är väldigt skicklig och lotsar Selfie så fint.

Så ja, jag är glad i vår Selfie och han gör ett fantastiskt jobb och är så rolig att jobba med! 

Troll...

...han har verkligen legat i!   Varit påhelgkurs i Värmland för Karin Söderkvist där vi körde alla dicipliner!  Superkul och väldigt nyttigt!  Bästa erfarenheten blev att han nu tog sig igenom vattenhindret!  Som vi jobbat med det! Så duktig!  Hela kursen var jättebra och vi lärde oss massor och både Anders och Troll växte med erfarenhet!

Vi har också haft träningsdag för Johan hemma hos honom där vi också körde precision samt ett maratonhinder.  Jättebra och roligt med flera ekipga "hemifrån". 

Tävlingar har det inte varit några men en Pay&Drive som var denne helg och det var väldig tävlingslikt så det var toppen.  Dressyren i LA blev 50 straff (68,75%) och en stor utveckling från förra året samt väldigt fina lovord av domaren. 

Precisionen, också i LA, gick strålande där det var inga bollar ner och en tid som var 17sek tillgodo.  Samma sak här, stor förbättring från förra året och det känns som  detta är deras "gren".

Söndagen sen var det maratonhinder träning i Västerås - perfekt då helgen blev "tävlingslik" med alla dicipliner.  Just maratonhinder är det vi tränat minst på. Perfekt då att få med Anton Lundström från Ponnyexpressen som kunde grooma och hjälpa Anders från kuskbocken. De valde att köra alla portar dvs A-E för att träna på att komma ihåg alla vägar. Inte lätt bland stolpar och tunnor!  Men det gick strålande och det blev jättebra att få ta om hindren flera gånger för att verkligen få in känslan.   Å Troll var verkligen på  hugger och var superfin samt hade hur mycket ork som helst!  Det blev ett kvitto på vinterns jobb!

Men det stora....

...som hänt är ju filminspelningen Anders och Troll klarade av med bravur!  Gisses vilken grej! Vi fick förfrågan av Johan Dengg och det tog inte så lång tid så hade vi sagt "jamen självklart"!

Kan inte avslöja så mycket, men det är en film för ATG. En ganska stor produktion vad jag förtått med bla 40 statister och nästan 70 pers i  staben.  

En en reklamfilm med en story så känns lite som en "Ica reklam". Vi får väl se.

Hur som så var det mycket som skulle göras, det var kläder som skulle provas ut, jag som statist men Anders som "stuntman" i två roller.  Trolls vagn bygdes om och sen var det ju ett antal kvällar att träna på.  Så mycket körningen  i Gnesta samt specifikt en slinga i skogen där många scener togs.

Jag är sjukt impad av hästarna hur det klarade detta.  Jag och Jill  (Trolls ägare) hade hand om Troll sen var det Johan, Anton, Sara, Wilma och Ebba som tog hand om Stella och Sigge som är Johan gamla (21 år) spannhästar med mycket erfarenhet av många olika miljöer.  Troll är ju inte alls så rutinerad men han klarade allt galant!

Det var 2 hektiska inspelningsdagar som började i ottan och slutade vid midnatt.  Så när det var över kände man sig smått överkörd!  Men det var det värt, för gisses vad det samlade på sig på erfarenhetskontot för Anders o Troll!  Toppen!

Så snart jag får visa filmer från äventyret så kommer det input på det på FB o Insta - så håll utkik  (och här med så klart).

I övrigt....

...här på gården så letar vi ju ytterligare körhäst......och det är inte det enklaste för de växer inte på träd direkt..... MEN vi har ett projekt på G så snart kan jag berätta om det!    Håll ut!

Å apråpå håll ut...

...det gör vi ju och jag har fått första vaccinationssprutan - det kändes bra (om än med viss reaktion)!  Nu väntar jag på nästa och att min unga man ska få sin första!  

Vi hörs!


Maggan

 

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation