Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

Aktuellt

Veckobrev för er som vill följa hästlivet på Ekdal! 

 

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>


156704981_2863861577184770_8715749974024617723_n-3.jpg

Så saknad!!

 

Juli 2021

Juli har passerat och som ni vet så finns vi på FB o Insta där vi uppdaterar flitigt.  Får här i detta forum berätta lite mera samt fördjupa mig lite i en tråd  :-)

Får denna gång....

....börja med det sorgliga som hände 11/7 - vår fina Fiffi fick somna in, 13 1/2 år blev hon och har varit en underbar lite hund!  Kom till oss som omplaceringshund i dec 2010. Vi var ju nya på hund men hon har väglett oss.  Så många roliga minnen hon gett oss! Alla tävlingar hon varit med på och vid meeting tålmodigt suttit tyst på läktaren för att sen ha bästa sovplatsen i bussen.  Älskade Fiffi Beata du kommer vara så saknad!!  

Troligen var det en blodpropp som satte punkt (bakdelen "la av") och tacksamt fick jag tag i vår veterinär, trots söndag, och vi kunde ta farväl hemma på gräsmattan och behövde inte göra henne orolig och åka i väg till klinik.  Vi var alla tre hemma så det blev en fin stund på filten på gräset innan veterinären kom och Fiffi hade inte ont på något sätt men var klart påverkad och kändes som att hon själv tycket det "var dax".   Så sorgligt och många tårar blev det.

En "olycka" .....

....kommer ju sällan ensam...... brukar det ju heta (även om Fiffi inte var en olycka.....) och tyvärr så lyckads Bella skada sig i hagen. Det var ett lite väl yster morgonrace som gjorde att hon vid inbromsning kotade över på vänster bak. Vi såg när det hände, vilket var bra i sig så man inte behövde fundera vad som hänt, och hon fick rejält ont direkt och hoppade på 3 ben en stund. 

Så in med henne och omhändertagande av det och rätt snart stod hon på alla 4 igen men jag misstänkte att det var en trist utgång.......  och mycket riktigt några dagar senare när vi hade tid på kliniken  för besiktning egentligen så visade ultraljudet att det är en ligamentskada. Typiskt.

Återbesök 2 veckor senare och det såg bättre ut men måste få tid att läka så order blev minimal rörelse så helt enklelt  "husarrest" som vi löste med "hage i hagen" så hon får vara ute och det nöjer hon sig med.  Tack o lov är hon pigg på att äta så vi matar å matar för att ha henne nöjd....

Å med en sånt här läge så får man bara gilla läget och tänka "japp minst ett halvår bort" och i stället knyta an med omvårdnad.  Så vi håller tummarna för att hon ska bli helt återställd och kunna bli den sportkörningspålle som var tänkt och kan slutföra köpet..  Tid å återhämtning får avgöra - sen att det blev en annan agenda än vi hade tänkt.

Å ja, vi tycker hästar ska få gå i stora hagar å nyttja alla sina gångarter  - en risk men med tanke på att det inte hänt något på 11 år så var detta förhoppningsvis en engångs händelse.......

Så nu till något roligare....

.......å vi böjar med Selfie som jobbar på så fint!

Tävlat en gång till, å då en MsvB2 igen där vi vann med dryga 66 %!  Styrkan är i galoppdelen och det var en fröjd denna gång. Skritten blev lite spänd å och i traven så "överrider" jag lite vilket är irriterande så jag måste hitta bättre takt i mig själv och "åka" lite.   Så har jobbat med det hemma och det börjar bli mycket bättre!

Som tävlingsindivid är han underbar, måste vara pay back time från alla år med Bonsay som var så svårtävlad!  Är verkligen häftigt entra en bana med en häst som i stort är som hemma!  Ska verkligen se till att vårda detta och inte själv bli forcerad och annorlunda!

För övrigt har vi bara varit inne i en träningsbubbla varvat med några dagar ledigt när vi varit i väg med Troll.  Känns som ett bra flow och många bitar faller på plats.   Jobbet Ubbe gör med honom hjälper mig i travarbetet vilket är toppen. Sen visar han fallenhet för piaff men dit är det långsam pusch för att nå. En sak i taget  ;-)

I veckan dax för Tinne igen å det ska bli roligt stämma av hur vi skött oss "hemma".

Tävlingar blir det inte i mängd, kommer starta i augusti 2 dagar å sen hoppas jag få till att debutera MsvB5 i oktober. Det är min plan.

För att nästa år komma ut i MsvA å St:George  ;-)

Å varför tävla så "lite" - ja man kan ju undra men jag är rätt "mätt" på att tävla i massor  (har ju gjort det i så många år!) och vill rikta in mig på högre klasser framöver.  Selfie är ju så okomplicerad (peppar peppar)  så vi tränar på och håller vår  plan.

Sen är ju focus på att Anders ska få tävla och då räcker inte helgerna till....... pay back time.....

...roligt nr 2....

....är så klart vårt Troll!  Vilken resa han tar oss med på!!

Medvetet blev det en intensiv tävlingsperiod där det inleddes med 2 dagars i Kil följt av en 1 dagars i Sala och sen "finalen" med 3 dagara i Vaggeryd!

Lite mastigt i min smak men han har orkat och levererat som en kung!  Å Anders med (å kanske lite jag också som groom  ;-) )

Sala tävlingen var bara över dagen och inte "värre" än en träning tänkte vi så därför kändes den ok att klämma in. Det kryllar ju inte av körtävlingar inte allt för långt bort.....

Så om vi börjar med Kil så inledd vi med dressyren som till flöt på fint men lite "la av" känsla i Troll men det är mer en känsla än att det syns för belöningen blev fina 45,5 straff å vinst!  Lätt chockade tog vi in det!

Vilken start!

Direkt efter är det sen precisionskörning mellan koner och där flöt det på finfint och en 2:a plats!  Ganska bra tid med framförallt inga bollar ner!   Gösses vilken start!

Dag 2 var det sen maraton, det vi har tränat på minst, men både A-sträckan (uppvärning i drygt 2 km) och B-sträckan med 4 hinder gick fint!  Inte snabbast men vi tog hinder för hinder bättre å bättre så rutin behövs!

Totalt efter alla moment blev vi 3:a av 10 st.  Så roligt och högst oväntat - rookies som vi är!

En vecka senare var det då dax för Sala och i 30 graders värme tog i vi oss igenom dressyren och det kändes bra.  Jag ser ju bara ryggen på Anders men kan känna i vagnen om drivet flyter på och om vägarna är bra.   

Vi hade hört att sittande domare är rätt sträng så vi var om möjligt ännu mer "chockad" när det blev 34,5 i straffa o solklar vinnare (av 5).  Kul att få glänsa  och få poäng och filmen efteråt visar fin körning med bra vägara och tydlighet! 

Några timmar senare var det dax för en kortare maraton med 3 hinder samt ett teknikhinder med koner och trots värmen hade Troll ork och var på hugget!   Allt flöt fint och även här blev det vinst och även totalt för alla moment!

Superkul så klart och bra genrep inför vår första stora 3 dagars tävling med större konkurrens!

Så näst på tur var sen Vaggeryd som då var 3-dagars med dressyr första dagen, maraton andra och precision sista dagen!

Tuffare maraton med längre A-sträcka 5,2km å sen en 4,76 km B-sträcka med 5 hinder och A-E portar!

Dressyren dag 1 flöt på fint och jag kände i vagnen att det var bra "drag". Tyvärr en dålig halt och med bara 16 bedömningsgrupper så slår det lite "hårt".  55 i straff och lite lätt besvikelse för Anders. 

Men jag som är luttrad att tävla i bedömninssport kunde rätt så snabbt peppa honom och vi hade tur som lyckats få det filmat så vi kunde jämnföra denna start med tidigare och rent generellt var det inte så stor skillnad mer än domaren skala.....typ......så där som det alltid kan vara.

Dag 2 sen var det maraton på agendan och vi hade gått å gått å gått hindren  - Anders mer än jag ska sägas men så har han kunnat banorna sen när det väl gäller också!  Det var lite svårt förra året men nu har han hittat ett system så han ska minnas!  Perfekt!

Vi var båda lite spända och laddade inför start och kände att det var en hel del att hålla rätt på. Tider, pliktportar, kilometer å så klart alla hinder.

En större tävling och dessutom sa våra medtävlande att det var en maxad tuff  LA banan med snudd mot Msv så skulle vi klarat detta så är vi fixar vi Msv......

Men vi höll vår plan och vi klarade! Lätt adrenalinstinna när vi gick i mål!  Å då med en pigg Troll som nog kunnat ta ett varv till! 

Några missöden i oflyt i hínder 1 och 2 men sen fint flyt i hinder 3 (med 4:e bästa tid) och sen riktigt bra i hinder 4 och framförallt 5!  Phu!  Intensivt men såååå  roligt!  Å ja  - vi håller sams på vagnen  ;-)

Dag 3 var det sen precisionen och nu hade Anders bestämt sig för att köra på och inte fega.......å nog gick det undan allt med en bra tid men med 3 bollar ner!  Surt sa räven och slarv sa Anders.  Lärorikt och erfarenhet tar oss framåt säger jag.

Resultatmässigt då? 

Jo vi kom  9 av 14 å det var ju helt ok för vår nivå.  Vi är ju verkligen rookies och har väldigt kort tid med erfarenhet i bagaget!  Kil gick över förvänta, Sala fantastiskt och Vaggeryd - ja ett ganska förväntat resultat i det sällskapet!

Erfarenheter samlade vi på hög och Anders kunde se duktiga msv kuskar köra vilket var väldigt nyttigt se live!

Härliga dagar med nya bekantskaper och smakar verkligen mera!

När man....

....summerarar detta år med sportkörning så hade vi väl inte kunnat tro denna utveckling!  Blir nästan lite missvisande att det gått så bra för SÅ enkelt är det inte att köra!!  Anders tränar, tränar, tränar och kollar hundratals youtube klipp för att se de bästa köra och "apa efter".  Vi har bra och proffsig hjälp av Johan Dengg och Karin Söderqvist och vi VET hur mycket man måste lägga tid på för att utveckla sig!

Sen ska det inte stickas under stolen med att Anders har talang! Dels i känslan att ta svängar och se linjer och vinklar. Han är tämligen orädd och har över 25 års erfarenhet av häst från backen och sett otaliga av mina träningar för Tinne och VET hur en häst ska jobbas (oavsett vagn eller inte).   Lägg sen till en vilja å "nördighet" som är rätta ingrediensen att komma framåt! OCH en känsla för hästen!

Även efter en tung dag på jobbet så ska Troll jobbas oavsett väder o vind........ det drivet saknas inte (undrar vem han lärt sig av  ;-)).

Å sen så klart har han en fördel av att ha mig på backen varje pass han kör som kan vägleda hur Troll är i formen, drar i vagnen osv osv. För även om jag inte kan köra så kan jag ju  sägar hur han ska jobba i grundjobbet!    Perfect match!

Nu ska Troll få välförtjänst vila (aktiv sådan men utan vagn) för att sen vara i gång till nästa start i slutet av augusti.....

Sen så klart ......

.......huvudpersonen i teamet -  Troll!   Vilken häst han blommat ut till!  Så arbetsam och med glädje går han "genom eld" för oss!   Fina fina Troll!   Oändligt tacksam att Jill kom med honom till oss med honom i augusti 2019 efter vår trista sommar.........( se Sportkörning )

Tanken var ju att jag skulle utveckla honom i uppsuttna dressyren men sen kände jag att jag behövde hjälp att motionera honom så varför "inte köra när han ändra är inkörd".......å på den vägen är det....

Å som man säger - inget ont som inte har något gott med sig.....om inte det tråkiga med Cantaluppi inte hänt skulle inte Troll kommit å vi skulle aldrig börjat köra.......visst är det konstigt hur det slumpar sig i  bland....

...och vi säger....

....tack till alla glada tillrop och grattisar! Så roligt med alla feedback och att ni är många som upptäcker sportkörningse tjusning "från läktarplats"!   Så vill ni se mer -här finns filmer!

Dressyr Kil:

https://www.youtube.com/watch?v=-GjrVdDt-qo&t=2s

Precision Kil:

https://www.youtube.com/watch?v=Yg4Qqwv3XAE&t=13s

Maraton från kuskbocken:

https://www.youtube.com/watch?v=tFRZy6MYRx8&t=4s

Dressyr Sala:

https://www.youtube.com/watch?v=ScCXSZZfFt0&t=1s

Dressyr Vaggeryd:

https://www.youtube.com/watch?v=W8c4b3Hq9S4

Precision Vaggeryd:

https://www.youtube.com/watch?v=ooCtKxFzmnA

Maraton 2 hinder från kuskbocken:

https://www.youtube.com/watch?v=3qht5a2s8oA

I övrigt.....

...förutom att träna hästar och tävla.....så har vi målat stallet!  Så skönt att det blev klart!   Och dessutom högtryckstvätta det!

Och faktiskt mellan allt detta en å annan eftermiddag med att chilla i båten med en bok! Å middag med vänner.......

Men vi här ju rätt rastlösa båda två så tur att vi är så lika - hade varit jobbigt för den ene eller andra annars......  ;-)

Vi hörs!


Maggan

 

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation