Hem Osmund dressyr Ekdals gård Hästar Erbjudanden
Aktuellt på Ekdals gård

 Aktuellt

bonsay-f-start.jpg

Bonsay före start vid vår tävlingsdebut.

 

Läs veckobrevet från vecka 31 >>

Läs veckobrevet från vecka 30 >>

Läs veckobrevet från vecka 29 >>

Läs tidigare veckobrev >>

Åter till startsidan >>

Tillbaka i selen igen - alltså för mig!

Vecka 32, augusti 2010

Hur det än är så är det roligt att komma tillbaka till jobbet och träffa alla kollegor. Det är roligt att ha en så bra arbetsplats att gå till. En modern arbetsplats med "frihet under ansvar" vilket passar mig utmärkt!

I år var det inte ens svårt att ställa om tidsrytmen, med hästar hemma har jag gått upp som vanligt hela semestern så det var inga problem.

Dock var det väldigt mycket att göra de första dagarna, jag har ju ingen som gör mitt jobb när jag är ledig så allt samlas på hög. Och med ett juliresultat att leverera så blev det till att sätt högsta fart! Jag fick snabbt upp tempot.

När jag skulle hem och tåget krånglade, första dagen, var det lätt att hålla sig för skratt! Vad ska SJ skylla på nu? Inte finns det någon snö och is i sikte i varje fall....... Denna gång blev det ersättningsbuss och jag var hemma två timmar senare än vad jag tänkt mig.

Moa på besök i Uppsala

Moa har varit hos sin kompis i Uppsala hela veckan så Anders och jag har varit barnlösa. Jag saknar Moa så fort hon är borta men samtidigt är det bra för henne att känna att hon klarar av att vara borta. De har så roligt och hon var mycket glad när hon ringde hem och berättade att hon på fisketuren fått fem abborrar och tre mörtar!

Anders och jag har passat på att rida ut tillsammans på kvällarna, fuskat med matlagningen (man får ju vara duktig med sådant i vanliga fall som förälder) och faktiskt två kvällar hyrt film (via Telia - super, nått som funkar från Felia, förlåt Telia)!

Släktbesök

På fredagen kom mina mostar på besök från Torsåker i Gästrikland. Det är roligt att de tar sig tid att titta förbi. De uppvaktade i förväg för min kommande födelsedag i veckan (nått halvjämnt fyller jag......).

På söndag kom mina svärföräldrar på besök. De stannar några dagar och det är roligt att ha dem på gården. Anders pappa hugger in och klyver ved och hans mamma staplar! Jättebra hjälp!

Biglik

På hästfronten har Big fått jobba lite mer seriöst denna vecka, han har känts glad och positiv och jag gör lite rörelser ur Intermediere 2 för att fräscha upp minnet på oss båda.

Jag har tömkört en del och han trampar rätt bra på töm. Det är nyttigt att jobba från backen och se dem.

Tapp sko, bra träningspass och en lustig erfarenhet

Bonsay lyckades tappa en sko i onsdags så då kunde jag inte rida. Min fina plan sprack. Hovslagaren var på semester men jag lyckades hitta en ersättare som hjälpte mig.

Ridningen har varit fokus på LA3 och starten på söndagen. Det känns helt ok att rida programmet, får lotsa lite tydligt emellanåt då han är lite halvgänglig i vissa rörelser.

Jag var till Tinne på torsdagen och fick som vanligt bra hjälp. Vi red programmet och hon tycker vi gör det bra. Jag fick lite småtips att ta med mig, som att titta långt fram när jag rider in på meddelinjen så det inte blir så vingligt, vilket det lätt blir på en 6-åring.

Sen hände en jättekonstig sak - det här med hästar och transporter. Att hästar inte vill gå in i transporter har man ju varit med om både en och två gånger, men aldrig att de inte vill gå ur!!

När jag kom hem från Tinne så var Bonsay helt oförstående att han skulle backa ur transporten! Det tog en väldig tid för honom att lyckas ta sig ur. Så sen var det till att last träna - eller "last-ur" träna kanske. Gå på det gör han hur lätt som helst, men det där med att backa....... Det blev träning på detta alla dagar fram till söndagen och det gick bättre och bättre för varje gång. Belöning och godis var lösningen denna gång, precis som så många andra gånger!

Bonsays tävlingsdebut

Så var det tävlingsdebut då! Bonsay skötte sig jättebra med alltid kring själva tävlingen. På tårna men tog miljön på ett bra sätt vid framridningen och alla de andra hästarna.

Jag har vetat att han är tittig och osäker vilket denna gång visade sig på tävlingsbanan. Det var i hörnet vid H en tranport där speakern satt samt en högtalare som skvalade hög jobbig klassisk musik! Det blev för mycket för Bonsay som höll på svimma! Han kastade sig och for omkring och detsamma gjorde poängen!

Sen hade en av blommarna ramlat ner från en bokstav, vilket också minst måste vara ett av de större rovdjur som kan ge sig på en häst - resonerade Bonsay! Och kastade sig och for omkring där med. Jag försökte lotsa så gott det gick och tänkte i mitt stilla sinne, bit i hop och försök lugna honom. Han kommer att lära sig, vi har framtiden framför oss.

I skritt delen klappade jag på honom och fortsatte med min lugnade röst. Skritten låg rakt mot "äckliga hörnet med klassisk musik" och faktiskt så gick han tämligen lugnt igenom det. Sen gick galoppen faktiskt skapligt - han koppla av mer och mer och sen var programmet slut! Från skritt delen fram till slutet hade jag 63%......... men totalen blev betydligt lägre med en massa 2:or o 4:or i travdelen.

Hur som helst så skrev domare "Jättefin utvecklingsbar häst som du kommer matcha väl. Behöver "mogna" och blir starkare" Självklart kändes jättekul att få en sådan kommentar efter en sådan "katastrof ritt"! Så nu blir det aktion miljöträning! Ut med koner och blommor och bord med dukar, ja vad mer kan man hitta på! Och ändra miljön för varje gång! Ander vill agera "gubbe i transporten" och störa :-)

Nästa start är om två veckor i Eskilstuna! Till dess så tränar på, både ridbanemonster och lastning!

Elevrapport

Linda och Zid...

...kom och tränade en sista gång inför 4-årschampionatet. Det gick jättebra och Zid har utvecklats fint under sommaren! Själva kvalet gick jättebra och de fick 7.04. Bra jobbat! De åker även till Enköping och gör ett kval där i september.

Linda flyttar nu till Uppsala och fortsätter att träna där. Jag önskar dem Lycka till!

Klara och Love...

...kom och tränade och vi red igenom LB som hon skulle starta. Det gick jättebra och hon fick med lite programtips. Tävlingen gick bra och de var 1:a utanför placering (typiskt, men nån ska vara det också). Bra jobbat!

Anette och Mardoc...

...klarade sitt första kval till MsvB genom att rida på över 62% i LA:6. Bra jobbat!

Marianne i Torsåker...

...som letar häst är nära slutmålet nu. Hon har hittat ett trevligt sto som jag tror kommer passa henne. Jag har inte varit med fysiskt utan vi tar tekniken till hjälp och hon lägger upp sina provridningar på youtube så jag kan titta. Sen bollar vi alla plus och minus samt känsla i ridningen och för hästen. Nu hoppas jag veterinärbesiktningen går bra!

Stallet

I stallet har vi äntligen fått höautomaterna! Superskönt och det blev faktiskt rätt snyggt! Tänk så bra att hästarna nu kan få kraftfoder och hö ofta och i små mängder! Perfekt för deras magar. Samt att vi inte blir jättelåsta av fodringstider.

En inhandling på IKEA har det blivit också, så nu har vi en stor bra klocka på ridbanan samt en i stallet. Elliott gilla emballaget och gjorde det raskt till sin "korg".

Gullan mår tack och lov bra igen! Så nu är hon som vanligt, ute och jagar möss!

I veckan som kommer, kommer mina föräldrar (är ju som sagt födelsedag på gång...) och det blir jättehärligt! De stannar till torsdag så jag hinner rå om dem ordentligt.

Vi hörs igen!

Maggan

ekdals_web.jpg

Osmund Dressyr

Ekdals Dressyr & Utbildningsstall

Ekdal gård

646 92 Gnesta

0733-12 12 05
maggan@osmund.se

På Ekdal gård kan du träna dig själv och din häst!

ã 2010 Maggan Osmund

Producerad av: Balanserad Kommunikation